Newsflash

Misterul efectului placebo

Misterul efectului placebo
   Pentru mulţi cercetători din domeniul medical, efectul placebo este unul dintre puţinele lucruri cu adevărat contrariante. Cum se poate ca o pastilă de zahăr inertă să aibă proprietăţi terapeutice? Pentru a putea răspunde la această întrebare, este necesar să se înţeleagă contextul administrării tratamentului medical – un cadru în care simbolurile şi ritualurile de sănătate se combină cu puternicele reacţii emoţionale care se produc atunci când pacienţii intră în contact cu vindecătorii. Nu trebuie trecută cu vederea importanţa încrederii, empatiei, speranţei, fricii, nerăbdării şi nesiguranţei care însoţesc acest contact.
   Recurgând la pastile de zahăr, injecţii cu ser fiziologic sau chiar intervenţii chirurgicale simulate, cercetarea placebo separă oferirea serviciilor de îngrijire de efectele directe ale medicamentelor sau procedurilor adevărate. Cercetări recente (Lancet, 2010) asupra efectului placebo au demonstrat că simpla întâlnire clinică – neînsoţită de administrarea de tratamente „adevărate“ – poate atenua durerea, îmbunătăţi calitatea somnului, alunga depresia şi ameliora simptomele unei mari varietăţi de afecţiuni, printre care sindromul colonului iritabil, astmul, boala Parkinson, afecţiunile cardiace şi migrenele.
   Tratamentele placebo acţionează, în primul rând, asupra autoevaluării pacientului. Nu pot reduce tumorile, însă îi pot ajuta pe pacienţi să simtă un grad redus de oboseală, greaţă, durere şi anxietate asociate cu cancerul şi cu tratamentul citostatic. Nu pot scădea nivelul colesterolului sau tensiunea arterială ridicată, însă pot modifica starea de spirit sau durerea suficient cât să genereze unele comportamente mai tonice, mai sănătoase.
   Tratamentele placebo se pot comporta la fel ca medicamentele; efectul placebo poate, de asemenea, spori eficacitatea medicamentelor. Cercetările (BMJ, 2008) arată că diversele componente ale efectului placebo – de exemplu, instrumentele de îngrijire (pastile şi seringi) şi relaţia dintre pacient şi medic – pot creşte efectul terapeutic, într-o relaţie dependentă de doză (cu cât doza este mai mare, cu atât efectul este mai intens).
   Într-adevăr, s-a demonstrat că aceste componente măresc eficacitatea multor medicamente puternice. De exemplu, atunci când unui pacient i se injectează morfină, acesta asistând la operaţiune, efectul este mult mai puternic decât atunci când morfina îi este administrată intravenos, fără ca pacientului să i se comunice acest lucru.
   În spatele efectului placebo perceput stau numeroase mecanisme psihosociale. O speranţă mai mare, nişte aşteptări pozitive şi un nivel redus de anxietate modifică acele concepţii care determină modul în care pacienţii reacţionează la senzaţiile nocive. Dovezile (BMJ, 2008) arată clar că susţinerea şi empatia unui medic implicat şi atent pot îmbunătăţi rezultatele clinice. S-a demonstrat (Annals of Internal Medicine, 2002) că semnele şi simbolurile neconştientizate din mediu – halatul alb sau diploma de pe perete – îl pot determina pe pacient să simtă îmbunătăţiri.
   Până de curând, s-a presupus că efectele pastilelor placebo depind de ascunderea adevărului sau de iluzionare. Pacientul trebuia să creadă că tratamentul era „real“ pentru ca placebo să funcţioneze. Însă noile cercetări (PLoS ONE, 2010) arată că se pot produce îmbunătăţiri clinice semnificative chiar şi atunci când pacienţii sunt informaţi că li se administrează o substanţă inactivă. Aceasta sugerează că simpla formulare a unui plan de tratament poate avea un impact puternic, la fel ca aşteptările conştiente.
   De fapt, se pare că forţa imaginaţiei poate fi fundamentată în neurobiologie. Dovezile recente (Lancet, 2010) arată că, atunci când tratamentele placebo au efecte favorabile pentru sănătate, urmează aceleaşi trasee neurologice ca medicamentele active. De exemplu, atunci când pacienţii resimt o atenuare a durerii în urma placebo, creierul eliberează opioide endogene şi/sau receptori canabinoizi CB1 – exact aceleaşi mecanisme care facilitează atenuarea durerii în urma unui tratament farmaceutic.
   În mod similar, studiile de neuroimagistică (Neuroimage, 2013) arată că tratamentul placebo activează anumite structuri cerebrale specifice, cum ar fi cortexul prefrontal şi cortexul cingular anterior. Experimentele la pacienţi cu boală Parkinson (Journal of Neural Transmission, 2006) au arătat că tratamentul placebo determină eliberarea de dopamină endogenă în nucleul striat. În plus, unele cercetări interesante, aflate în faza primară, sugerează că pot exista factori genetici care să îi predispună pe unii pacienţi la reacţii placebo mai pronunţate.
   Efectele tratamentelor placebo nu sunt întotdeauna benefice. Efectul placebo are şi un corespondent deloc plăcut, numit efectul nocebo. Deşi tratamentele placebo sunt inerte din punct de vedere biologic, până la 26% din pacienţii trataţi prin metode placebo sunt eliminaţi din studiile clinice după ce se confruntă cu efecte secundare de nesuportat, care sunt, de obicei, identice cu posibilele efecte secundare ale medicamentului testat. De exemplu, în cazul unui studiu clinic privind medicaţia antimigrenoasă, dacă substanţa activă este un anticonvulsivant, efectul nocebo va fi legat, într-o măsură disproporţionată, de anorexie sau de memorie; dacă substanţa activă este un medicament antiinflamator nesteroidian, efectul nocebo se va manifesta, cel mai probabil, prin simptome gastrointestinale şi sete.
   Aceasta subliniază importanţa efectelor placebo pentru dezvoltarea de noi medicamente. Pentru a putea aproba unele medicamente noi, FDA solicită două studii clinice bine concepute, randomizate şi controlate, în urma cărora să se demonstreze superioritatea medicamentului faţă de tratamentul placebo. Cu toate acestea, dovezile sugerează că, în cazul anumitor boli, efectele placebo au câştigat teren în ultimele zeci de ani. Această tendinţă a placebo ridică probleme serioase pentru identificarea diferenţelor dintre medicamente şi placebo.
   Iar aceasta evidenţiază un aspect fundamental: în graba noastră de a avea acces la medicina de ultimă generaţie, tindem să ignorăm imensul potenţial de vindecare asigurat de o bună relaţie terapeutică. Cercetarea placebo a demonstrat că acel context în care se desfăşoară tratamentul şi relaţia dintre pacient şi clinician au un imens potenţial de a îmbunătăţi rezultatele medicale.
   Trebuie să aflăm mai multe despre capacităţile şi limitele efectului placebo, După cum trebuie să învăţăm şi despre cum putem transforma aceste cunoştinţe ştiinţifice în metode etice eficiente pe care să le poată utiliza medicii pentru a îmbunătăţi rezultatele medicale. Totodată, trebuie să aflăm mai multe despre efectul placebo din cursul studiilor clinice. Pe scurt, trebuie să încetăm să gândim prin prisma „artei medicinii“ şi să începem să explorăm o nouă ştiinţă a vindecării.

 

© Project Syndicate, 2013. www.project-syndicate.org

 

Traducere din limba engleză de Sorana Graziella Cornea
 

Ted J. Kaptchuk este profesor de medicină la Harvard Medical School şi directorul programului de studii placebo de la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

John M. Kelley, profesor de psihologie la Colegiul Endicott şi instructor la Harvard Medical School, este directorul adjunct al programului de studii placebo de la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston.

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe