Newsflash

Mitocănii

de - aug. 16 2016
Mitocănii
     Pe vremea când își efectua stagiul de intern la Spitalul Colțea, în clinica profesorului Gheorghe Stoicescu, medicul Victor Gomoiu a avut parte și de multe surprize, cărora, în general, le-a făcut față cu succes: „Pe la începutul lui mai, acest an 1908, profesorul Stoicescu m-a chemat în cancelaria sa la spital, spunându-mi că mă roagă să îi fac un mare serviciu, și anume: să mă duc în comuna Vișina ca să îngrijesc un bun prieten al său, domnul Bălescu, care a suferit un accident, adăugând că va plăti bine – un pol pe zi – și încheind că «să nu-l părăsesc până nu va fi complet vindecat». De serviciul meu spitalicesc eram scutit de însuși porunca șefului. Porunca șefului m-a împins, iar polul pacientului m-a atras. Am descins la gara indicată, iar de acolo trăsura «boierului» m-a dus la «curte». […] Procesul de restabilire evoluând foarte repede, boierul a început să primească vizita oamenilor din sat. Într-o duminică după-amiaza, pe când citeam în grădină, a venit un om care mi-a spus că «mă cheamă boierul». Când am intrat în cameră – era plină de săteni – «boierul» și-a dezvelit voluminosul pântec și mi-a poruncit «doctore, scarpină-mă». A voit să arate asistenței căreia îi poruncea de obicei că are la dispoziție chiar un «doftor» căruia îi poruncește la fel. Față de atâta necuviință, m-am oprit în ușă și întorcându-mă spre coridor am strigat pe soția sa:
     – Cucoană, vino să-ți scarpini porcul.
      Se înțelege lesne mutra boierului și a asistenței. Am ieșit afară, am căutat pe fiul boierului, căruia i-am cerut trăsura, ca să pot pleca cu primul tren. Inutilă a fost încercarea boierului de a-și scuza mitocănia. Am renunțat chiar la suma ce aveam de primit și m-am întors la București.“

 

Fragment reprodus din volumul România Medicilor, publicat de editura Humanitas. Constantin Bărbulescu, autorul lucrării, predă la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe