Newsflash

Mizeria traiului de zi cu zi

de - apr. 11 2017
Mizeria traiului de zi cu zi
     Subiectul locuințelor rurale este abordat nu numai de figurile mai cunoscute ale corpului medical al Regatului, ci, fiind un subiect de actualitate, chiar tinerii medici îl tratează la sfârșitul studiilor în lucrările lor de doctorat. Constantin Popescu este unul dintre ei. Cum a vorbi despre locuința țăranului impune ca un topos și o descriere a unui bordei, tânărul nostru medic nu face excepție:
     „Numai cine a intrat în bordei știe câtă mizerie spun aceste cifre (statisticile construcțiilor de locuit – n.n.). Din gura bordeiului cobori o scară făcută în pământ, deschizi o ușă și dai în o odăiță săpată până la 1 1/2 metri de la suprafața pământului. Aceasta e cuhea și celarul, luminat numai prin coș și ușă, dacă stă deschisă. Acoperișul, făcut din lemne, învelite pe dinafară cu paie, trestie sau coceni, tencuite și spoite pe dinăuntru, formează în același timp, tavanul bordeiului. Lumina vine prin o ferestruie, închisă cu geam murdar, mare cam de 30 cm pătrați și așezată chiar la nivelul pământului. Soba e oarbă și se încălzește din vatră, paturile de scânduri, volumul nu trece peste 20 m cubi. Înălțimea, săpată în pământ până la 1,50 m, restul până la 2 m și ceva, deasupra pământului. În această singură odaie, trăiesc și dorm, grămădiți în paturi, bărbatul, soția, flăcăii, fetele mari, copiii mai mărunți, o gâscă sau o găină cu pui, mielul, vițeaua sau purceii, fătați de curând. Ventilațiunea fiind foarte redusă și camera foarte rău luminată, aerul e veșnic stricat și copiii mai cu seamă, palizi. Sunt unele mai rele, altele mai bune, dar bordeiul, așa cum l-am descris, e cel comun” (Popescu, 1896).



Fragment reprodus din volumul România Medicilor, publicat de editura Humanitas. Constantin Bărbulescu, autorul lucrării, predă la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe