Recent, în cadrul adunării generale, membrii Academiei de Ştiinţe Medicale şi-au exprimat susţinerea faţă de Institutul Cantacuzino ca unitate strategică de interes naţional. Finanţarea AŞM şi modificări ale statutului au fost alte subiecte dezbătute. Mai multe detalii despre concluziile adunării generale, dar şi despre activitatea şi planurile de viitor ale Academiei de Ştiinţe Medicale ne oferă dl prof. dr. Irinel Popescu, într-un interviu realizat de dr. Aurel F. Marin.

 "> Modele şi dezbateri academice - Viața Medicală

Modele şi dezbateri academice

de Dr. Aurel F. MARIN - mai 16 2012
Modele şi dezbateri academice

Recent, în cadrul adunării generale, membrii Academiei de Ştiinţe Medicale şi-au exprimat susţinerea faţă de Institutul Cantacuzino ca unitate strategică de interes naţional. Finanţarea AŞM şi modificări ale statutului au fost alte subiecte dezbătute. Mai multe detalii despre concluziile adunării generale, dar şi despre activitatea şi planurile de viitor ale Academiei de Ştiinţe Medicale ne oferă dl prof. dr. Irinel Popescu, într-un interviu realizat de dr. Aurel F. Marin.

 

După cum cititorii noştri poate au observat, în urmă cu două săptămâni lansam, la prima pagină, o nouă rubrică. Prin Cronica AŞM ne propunem să informăm cititorii despre proiectele şi evenimentele în care este implicată Academia de Ştiinţe Medicale şi despre activitatea meritorie a membrilor acesteia. Demersul este unul firesc, dată fiind nevoia pe care sistemul de sănătate românesc şi societatea, în ansamblu, o au pentru un for de referinţă în domeniu. Dar exprimă, totodată, şi continuitatea susţinerii pe care săptămânalul „Viaţa medicală“ a acordat-o înaltului for ştiinţific medical. Parteneriatul cu Academia de Ştiinţe Medicale se va concretiza, deci, şi sub forma noii rubrici, la care îi invităm pe membrii AŞM să contribuie nemijlocit. În plus, ediţia de anul acesta a Galei„Viaţa medicală“ se desfăşoară sub auspiciile Academiei Române şi ale Academiei de Ştiinţe Medicale.

Adunarea generală a membrilor AŞM

   Vineri, 27 aprilie a.c., în amfiteatrul Spitalului Clinic Colţea, s-a desfăşurat adunarea generală a membrilor Academiei de Ştiinţe Medicale. Unul din principalele puncte pe ordinea de zi a fost discutarea problematicii legate de menţinerea statutului de unitate strategică de interes naţional şi de producţia de vaccinuri a Institutului Cantacuzino. La dezbateri, alături de prezidiul AŞM şi de membrii acesteia, a fost prezent şi dl prof. univ. Gheorghe Iancu, Avocatul Poporului. După o serie de luări de cuvânt, inclusiv ale cantacuziniştilor din AŞM (la care s-a adăugat actualul manager al Institutului), membrii AŞM prezenţi la dezbateri au adoptat o rezoluţie privind Institutul Cantacuzino, care nu ar trebui privatizat, ci susţinut să-şi continue producţia de seruri şi vaccinuri.
   Finanţarea Academiei de Ştiinţe Medicale a fost un punct doar tangenţial atins, Avocatul Poporului afirmând că un demers în sensul obţinerii de fonduri ar fi justificat şi angajându-se să susţină conducerea instituţiei în această privinţă. La rândul său, dl prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, prezent deopotrivă ca membru titular AŞM, dar şi ca secretar de stat în MS, a sugerat ca posibile surse de finanţare programele de cercetare şi obţinerea de sponsorizări prin fundaţia înfiinţată de membrii AŞM.
   Discuţii aprinse au vizat propunerile de modificare a statutului AŞM, numeroase opinii fiind exprimate de membrii prezenţi la dezbateri.
   În fine, semnalăm momentele omagiale de alegere ca membri de onoare ai Academiei de Ştiinţe Medicale a dlor Francis L. Delmonico, profesor de chirurgie la Harvard Medical School, Peter Manu, profesor la Hofstra University New York, Florin Grigorescu, cercetător şi profesor la Montpellier, şi André-Laurent Parodi, profesor emerit de patologie veterinară la Alfort, preşedintele Academiei Franceze de Medicină. Dl prof. dr. Dan Mischianu a omagiat memoria profesorului Mihai-Nicolae Bână.

Prezenţă activă în viaţa academică

La sfârşitul primei săptămâni din luna mai, la Madrid, a avut loc şedinţa Federaţiei Europene a Academiilor de Medicină, din care face parte şi Academia de Ştiinţe Medicale, reprezentată prin preşedintele său, dl prof. dr. Irinel Popescu. Ne-am adresat dsale pentru mai multe detalii privind activitatea şi proiectele din viitorul apropiat pe care AŞM le desfăşoară.

  – La recenta adunare generală a membrilor AŞM, am remarcat faptul că instituţia pe care o conduceţi se implică direct în problemele stringente din sănătate, precum situaţia Institutului Cantacuzino. Care ar fi rolul pe care AŞM îşi propune să îl joace în astfel de cazuri?
   – Academia de Ştiinţe Medicale doreşte să fie o prezenţă din ce în ce mai activă în viaţa academică, dar şi în viaţa politică şi socială din România, într-o viziune integrată ce priveşte rolul academiilor în general. Modelul la care aş vrea să mă refer este cel francez, unde, sub cupola lui Institut de France, sunt reunite toate academiile Franţei, începând cu Académie franÎaise, ajungând la Académie des sciences şi apoi la academiile de ramură. În cazul medicinii, Franţa are atât Académie nationale de Médecine, cât şi Académie nationale de Chirurgie – din aceasta din urmă sunt onorat să fac parte. Aş spune că doar într-o asemenea viziune integrată academiile pot să-şi îndeplinească rolul. O singură academie nu poate să-şi îndeplinească plenar atribuţiile, ci doar în conjuncţie cu academiile de ramură, pentru că numărul problemelor depăşeşte o singură instituţie, iar specificul unora dintre ele necesită un grad de expertiză ridicat, specific unei academii de profil. De-a lungul timpului, rolul academiilor s-a nuanţat şi a suferit destule modificări. Ar fi ideal ca ele să-şi păstreze o sarcină permanentă – şi plec de la premisa că Academia Franceză, modelul internaţional de urmat, a fost înfiinţată cu sarcina de a scrie dicţionarul limbii franceze. Pe acest model, Academia de Ştiinţe Medicale din România şi-a propus să alcătuiască şi să-şi asume ca sarcină permanentă o enciclopedie medicală, cu termeni de specialitate, dar şi cu personalităţile care au contribuit la evoluţia medicinii româneşti.
  – Ar fi foarte util un dicţionar în care să se stabilească – pentru toată lumea – cum trebuie preluaţi sau traduşi anumiţi termeni, din limba engleză… Literatura în limba română este foarte heterogenă în privinţa termenilor de specialitate.
   – Deşi este un proiect foarte ambiţios, sperăm să reuşim să-l ducem la capăt şi să includem şi aspectele la care vă referiţi. Revenind la rolurile academiilor, referindu-ne la AŞM, ele au fost incluse chiar în legea de înfiinţare, numai că, alte instituţii, de regulă guvernamentale, au preluat din atribuţii, deşi AŞM le-a îndeplinit şi le poate îndeplini în continuare la fel de bine. Ba chiar, cu preluarea lor de alte instituţii, modul de funcţionare nu a mai fost la fel de eficient. Un exemplu: rolul AŞM în organizarea cercetării medicale în România, ce-i revenea în mod tradiţional, a fost din ce în ce mai amputat în ultima vreme, în prezent având puţine atribuţii în domeniu. O eroare care ar trebui îndreptată. Mergând mai departe, AŞM trebuie să se implice în probleme precum funcţionarea Institutului Cantacuzino, cu caracter uneori acut, la ordinea zilei, care pot aştepta chiar un răspuns în regim de urgenţă. Desigur, pentru ca răspunsul să aibă o cât mai mare valoare, el trebuie să se bazeze pe un grad ridicat de expertiză şi pe autoritate morală, cel puţin la fel de importantă ca expertiza ştiinţifică propriu-zisă. Or, amândouă sunt atribute ale academiilor şi atunci revin la sistemul academic prezentat. În cazul de faţă, fiind vorba de o problemă punctuală, legată de producţia de seruri şi vaccinuri, şi Avocatul Poporului şi alţi factori implicaţi au considerat că girul AŞM este de dorit dar şi suficient. Probabil că nu este genul de problemă care să necesite o opinie de la nivelul Academiei Române, cum a fost cazul proiectului Roşia Montana, de exemplu… Amândouă, într-un sistem academic de tipul celui de care vorbeam, au şi expertiza şi autoritatea necesare pentru a emite opinii, fiecare la nivelul său.
   – Ar fi bine ca autorităţile să şi ceară academiilor puncte de vedere…
   – În măsura în care autorităţile întăresc rolul academiilor, le susţin şi le respectă, dar ştiu că aşteaptă opinii pentru exact astfel de probleme, lucrurile vor decurge firesc. Nici nu va mai fi nevoie să-i sugereze cineva Avocatului Poporului sau oricui altcuiva, că trebuie întrebată AŞM, solicitarea făcând parte natural din mecanismele de soluţionare a unor astfel de probleme. De curând, am participat, la Madrid, la reuniunea Federaţiei Europene a Academiilor de Medicină (FEAM), reprezentând AŞM. Acolo problema s-a pus exact în aceeaşi manieră: sediul FEAM este la Bruxelles şi se are în vedere o cooperare din ce în ce mai strânsă cu instituţiile europene.

Experienţă şi expertiză

   – Se va implica AŞM pe acest drum? Există resurse? Sunt multe domenii… Puteţi acoperi cu membrii AŞM fiecare domeniu?
   – Prin lege, AŞM are 241 de membri titulari sau corespondenţi, în vreme ce la Secţia de ştiinţe medicale a Academiei Române sunt zece, iar la Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, Secţia de ştiinţe medicale are sub 50 de membri. Numărul arată că forţa cea mai mare este la nivelul AŞM. Apoi, AŞM are membri din aproape toate domeniile de activitate medicală, inclusiv medicină veterinară. Aş da din nou exemplul Franţei, unde preşedintele actual al Academiei de Medicină este un medic veterinar, devenit recent şi membru de onoare AŞM, prof. dr. André-Laurent Parodi. Apoi, modul de funcţionare – cel puţin în acest mandat – se bazează foarte mult pe comisiile de profil. Orientarea noastră a fost de a include în aceste comisii nu numai membrii AŞM, ci pe toţi cei care doresc să desfăşoare activitate în domeniul respectiv. Ca atare, gradul de expertiză al instituţiei devine şi mai ridicat. Totodată, ne-am propus o atitudine proactivă: nu trebuie să survină situaţii de genul celei de la Institutul Cantacuzino pentru a ne exprima o opinie, ci, din contră, trebuie să existe o ritmicitate de lucru a acestor comisii, în elaborarea de documente, care să fie puse la dispoziţia celor care doresc să le consulte. Înfiinţarea unei secţii de sănătate publică – şi aţi asistat că s-a propus acest lucru în adunarea generală – mi se pare foarte importantă. Am discutat cu colegii de la Academia de Medicină din Franţa: acelaşi lucru s-a întâmplat şi la ei, secţia a fost înfiinţată de curând, întrucât necesităţile de ordin politic şi social se referă, de cele mai multe ori, la probleme ce ţin de domeniul sănătăţii publice. Aş mai spune că, pentru cei ce doresc să devină membri AŞM, activitatea într-o astfel de comisie va fi, cu siguranţă, un criteriu de care se va ţine seama la primirea de noi membri.
   – Apropo de sănătatea publică: se discută din nou legea reformei. Înainte de a fi retrasă prima variantă, avusese loc întâlnirea dintre reprezentanţii AŞM şi cei ai Ministerului Sănătăţii. Se va implica AŞM şi în discutarea acestui nou proiect?
   – Cu siguranţă. Chiar în zilele în care am participat la şedinţa FEAM, alţi reprezentanţi AŞM au participat la o nouă dezbatere publică, organizată de actualul ministru al sănătăţii, atunci secretar de stat. De altfel, AŞM a fost invitată formal, ca făcând parte dintre factorii implicaţi în elaborarea proiectului.
  – În România nu există date cuprinzătoare de epidemiologie privind starea de sănătate a populaţiei. Practic, facem reformă dar nu ştim ce reformăm, ce sistem este şi ce patologie avem în ţară. Poate AŞM să îndrume cumva lucrurile către făgaşul firesc? Mă gândesc şi la Programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, atunci au fost investiţi foarte mulţi bani, dar nu au fost întrebaţi specialiştii în sănătate publică şi nici AŞM.
   – La acest capitol, cel puţin teoretic, AŞM are la dispoziţie o forţă de lucru importantă, anume acele colective de cercetare clinică. Sunt medici care au intrat în sistemul de sănătate din România în calitate de cercetători, prin concursuri organizate de AŞM, şi care fac parte din colective coordonate – şi recent s-a reconfirmat acest lucru printr-un ordin de ministrului – de AŞM. Aceşti cercetători, care desfăşoară şi activitate clinică la patul bolnavului, au în primul rând obligaţia de a pune la dispoziţia AŞM, apoi a MS şi a tuturor celor care au nevoie de asemenea informaţii, date cu caracter epidemiologic de genul celor de care aminteaţi dv. S-a spus de multe ori şi nu sunt întru totul de acord că, în condiţiile actuale din România, nu toţi aceşti cercetători pot să desfăşoare activitate de cercetare fundamentală. Poate că, în viitor, dacă infrastructura de cercetare se va îmbunătăţi, şi asupra acestui aspect mai putem discuta. Dar, în opinia mea, activitatea de cercetare clinică şi epidemiologică ei sunt chiar obligaţi, prin fişa postului, să o desfăşoare. Iată atunci că există peste 60 de astfel de colective în toată ţara, în toate domeniile de activitate clinică, care ar putea cu uşurinţă să ofere datele epidemiologice de care MS are nevoie.
  – Veţi întări mecanismele de coordonare a acestor grupuri?
   – Am şi creat o platformă de cercetare la nivel naţional, care include toate aceste grupuri. Dorim să stabilim o structură şi un anumit profil. Vă dau exemplul propriului colectiv, din Centrul de Chirurgie Digestivă şi Transplant Hepatic „Dan Setlacec“, care constituie platforma de cercetare transnaţională Fundeni şi care dispune şi de laboratoare de cercetare fundamentală, dar are şi un colectiv de cercetători clinici. Grupurile de cercetare vor face parte din această platformă, pe care dorim, ulterior, să o transformăm într-un institut clinic, care să poată accesa mai uşor granturile de cercetare, să participe şi să aibă o activitate mai bine coordonată naţional.

La ordinea zilei

  – Aţi participat, acum câteva zile, la şedinţa FEAM de la Madrid. Care au fost subiectele considerate importante, în Europa, pentru medicină?
   – Am să dau exemplul celor două subiecte majore dezbătute. Primul a fost îmbătrânirea (aging), cu consecinţele sale biologice; toată lumea îşi pune problema în ce măsură putem controla un astfel de proces, astfel încât o viaţă mai lungă să fie însoţită şi de o calitate mai bună a vieţii. Nu trebuie însă neglijate nici consecinţele – majore – sociale şi chiar politice. Deplasarea populaţiei către segmentul vârstnic, cu scăderea dramatică a numărului celor care lucrează, raportat la numărul pensionarilor, pune probleme majore. Iată cum un proces ce are, aparent, doar conotaţii medicale, ajunge să aibă implicaţii socio-economice şi politice. Opinia unui for cu autoritate ştiinţifică ridicată, cum este FEAM, este chiar solicitată de către cei care trebuie să ia decizii în domeniu. Al doilea subiect a fost legat de procesul Bologna, o temă chiar mai fierbinte, pentru că, în învăţământul medical, este mică posibilitatea de a suprapune procesul Bologna, aşa cum a fost gândit, şi pregătirea medicală de-a lungul întregii vieţi…
   – E ca un pat al lui Procust…
   – Aşa începe să pară. În mod nefericit, pe anumite segmente, în loc să îmbunătăţească situaţia, mai degrabă a înrăutăţit-o. S-a spus că soluţia găsirii unei curricule comune ar fi foarte greu de obţinut şi am venit cu un contraexemplu – e adevărat, de la capătul spectrului de pregătire a unui medic, aşa-numitele supra­specializări, organizate şi de MS sub denumirea de atestate. La nivel european, fac parte din boardul a două astfel de supraspe­cializări: de transplant şi de chirurgie hepato-bilio-pancreatică. Fiecare organizează anual un curs de pregătire şi un examen, la capătul căruia, cei care promovează obţin o diplomă europeană. Pe site-ul Uniunii Europene a Medicilor Specialişti (UEMS) există o curriculă comună de pregătire, iar sistemul de certificare, la rândul său, are valabilitate în toate ţările Europei. Un astfel de model, chiar dacă e vorba de veriga finală a pregătirii unui medic, poate fi extins şi la celelalte niveluri. Mai mult, s-a discutat în şedinţa FEAM despre amestecul politicului în pregătirea universitară. Lucrurile trebuie, desigur, privite cu mult realism şi echilibru. Revenind la exemplul anterior, comisiile UEMS de la Bruxelles sunt alcătuite exclusiv din specialişti, care, de regulă, fac parte din comitetul de conducere al celor două asociaţii europene de profil: Asociaţia de Transplant de Organe (ESOT) şi Asociaţia Europeană de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică. Ca atare, specialiştii iau decizii pentru domeniul pe care îl girează, sub coordonarea societăţilor ştiinţifice de profil.
   – În exemplul pe care l-aţi dat, lucrurile sunt clare, dar există chiar specialităţi care nu se regăsesc în toate ţările europene, deci armonizarea se va face mai greu…
   – De acord, tocmai de aici situaţia nefericită în care procesul Bologna chiar a încurcat. Dar, fără uniformizare, nu cred că putem vorbi de o Europă unită. Evident, procesul va lua timp, însă, în final, va trebui să se ajungă la un model comun. Nici în exemplul pe care l-am dat, lucrurile nu sunt foarte simple. A fost… amuzant să constat, de exemplu, că transplantul hepatic nu face parte decât marginal din curricula pentru chirurgie hepato-bilio-pancreatică. Apoi, chiar cei ce au făcut curricula respectivă au spus că, până la urmă, chirurgia hepatică poate fi destul de diferită de cea pancreatică şi s-ar putea să le separe… În ceea ce mă priveşte, mi-am propus ca întotdeauna să adopt modele funcţionale – nu există modele ideale –, care permit desfăşurarea lucrurilor. În momentul în care UEMS a definit acele două supraspecializări, şi noi, în România, întâi am schimbat denumirea din chirurgie hepatică şi transplant hepatic şi am extins perioada de pregătire de la unul la doi ani, tocmai pentru a ne suprapune modelului european. Sistemul permite celor ce se pregătesc în România să poată practica oriunde în Europa, vorbind aceeaşi limbă şi în societatea ştiinţifică europeană, şi la locul de muncă, oriunde ar fi el. Cred că, poate cu unele sacrificii, pentru că anumite ţări ţin la un model sau altul, uniformizarea europeană este un proces de importanţă mai mare. Astfel putem progresa mai repede şi câştigurile ar fi mult mai mari decât pierderile pe care le-am avea renunţând la anumite modele naţionale.

Planuri de viitor

   – Ce planuri are AŞM pentru perioada următoare? Viitoarea adunare generală a fost programată pentru noiembrie 2012, când va coincide cu aniversarea centenarului George Emil Palade. Pe lângă momentele omagiale, ce alte planuri aveţi pentru anul acesta?
  – În ce priveşte aniversarea a 100 de ani de la naşterea profesorului Palade, trebuie să-i acordăm importanţa cuvenită: este singurul român care a obţinut un premiu Nobel – e adevărat, atunci când lucra în SUA, dar  s-a format şi şi-a început activitatea medicală în România, de care a şi rămas foarte legat. În plus, avem şansa să o avem în ţară pe dna acad. Maya Simionescu, care a colaborat direct cu profesorul Palade şi a participat la multe din realizările ştiinţifice ale acestuia. Va fi o sesiune nu doar omagială, ci şi ştiinţifică, în care vor fi prezentate cele mai importante realizări din biologia moleculară din România. Apoi, la şedinţa FEAM de care aminteam, am reluat discuţiile cu Academia Franceză de Medicină. În 2007, noi am avut două şedinţe comune, foarte reuşite, cu Academia Franceză de Chirurgie, una la Bucureşti, cealaltă la Paris. Pe acelaşi model, am dori să realizăm şedinţe comune, am discutat deja cu profesorul Charles Pilet, responsabilul cu afaceri internaţionale al Academiei Franceze de Medicină, urmând să stabilim termenii clari ai acestor activităţi, pentru această toamnă sau pentru primăvara viitoare. Aşa cum vă spuneam, modelul francez este cel mai ilustrativ pentru ceea ce ar trebui să însemne activitatea şi rolul academiilor, dar şi sistemul academic în integralitatea sa, astfel că subiectul abordat va fi tocmai acesta: rolul academiilor în lumea contemporană. În rest, ne propunem – şi profesorul Radu Deac este vicepreşedintele responsabil cu activităţile ştiinţifice ale AŞM – să scoatem în evidenţă tot ceea ce înseamnă realizare de valoare în medicina românească. Acesta este un rol important al academiilor: atunci când apare ceva nou, când există realizări într-un anumit domeniu, AŞM este obligată să organizeze o sesiune ştiinţifică, prin care să le pună în evidenţă. Astfel de şedinţe nu trebuie să fie numai în Bucureşti, se pot organiza şi în centrele universitare unde astfel de realizări au fost obţinute.
   – În care, de altfel, sunt şi filiale AŞM… Planuri există. Dar aveţi finanţare pentru aceste planuri şi pentru dezvoltarea în continuare a AŞM?
  – Deocamdată nu, dar sper ca guvernul actual să privească altfel Academia de Ştiinţe Medicale. Am încercat să reamintim chiar şi guvernului trecut că AŞM nu e înfiinţată după 1990, ci în 1935, are aproape 80 de ani de tradiţie, este una din cele mai respectabile instituţii ale sistemului academic din România. Putem lua exemplul altora: la Madrid, lucrările s-au desfăşurat la sediul Academiei Spaniole de Medicină, o clădire impresionantă, cu o bibliotecă pe măsură, în care se regăsesc documente ale marilor savanţi care au edificat medicina spaniolă… Ar trebui să fie un exemplu şi pentru noi. Speranţa mea este ca guvernul actual să privească altfel şi Academia de Ştiinţe Medicale, ca instituţie, şi rolul ei în viaţa socială şi politică a României. Dacă va exista o astfel de schimbare de mentalitate, sigur că vor apărea şi mecanismele de finanţare. De altfel, e vorba de sume foarte mici, nesemnificative când vorbim de bugetul unei ţări. Apoi, cred că o astfel de investiţie ar fi mai mult decât acoperită, dacă ajungem la discuţia anterioară, despre ce ar putea AŞM, la rândul său, să aducă societăţii româneşti în ansamblu.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe