Newsflash

Modelul IT ar putea relansa sistemul medical românesc?

de Conf. dr. Horia BUMBEA - sept. 1 2017
Modelul IT ar putea relansa sistemul medical românesc?

     O inițiativă legislativă oportună, prin care specialiștii IT au fost scutiți de impozitul pe venit, a ajutat la menținerea acestora în România. Veniturile lor nete s-au echilibrat în raport cu cele pe care le-ar fi putut obține într-o altă țară, iar asta a convins mulți specialiști să lucreze în domeniul IT la ei acasă, în loc să lupte cu greutățile emigrației într-o țară din Occident. Statul a beneficiat, la rândul său: piața corporatistă de IT a crescut în România, beneficiind de un cost mult mai mic de producție și de specialiști foarte bine pregătiți, iar economia s-a dezvoltat, pe baza factorului de multiplicare orizontală: investiții în clădiri de birouri, locuințe, achiziții de bunuri și servicii, taxe și impozite indirecte.

 

Deosebirea dintre cele două sisteme

 

     Ar putea fi aplicat acest model și pentru sistemul medical românesc, într-un moment în care creșterea salarială discretă încă nu a convins medicii și studenții mediciniști să rămână în țară? Este o problemă mai complicată, pentru că sunt multe deosebiri. În primul rând, sistemul medical public este complet diferit de modelul corporatist. De exemplu, libertatea de mișcare a salariaților din domeniul IT este foarte mare, angajările se fac ușor, în orice moment este nevoie, la fel și disponibilizările. Criteriile de angajare sunt clar diferite, fiind dictate de cerințele sistemului corporatist, care are nevoie de elasticitate și capacitate de adaptare rapidă la cerințele pieței.
     Obediența frecvent întâlnită în sistemul public este o frână care nu are ce căuta în sistemul privat și nu ajunge printre criteriile de angajare. Discutam, nu demult, cu un amic din IT, și îmi povestea că își va depune CV-ul în curând la mai mulți angajatori, deoarece firma la care lucra nu mai merge. Discuția era relativ relaxată, surprinzătoare pentru mine, care am colegi care au așteptat ani de zile pentru a obține un post în spital și care au lucrat „voluntar” (termenul tehnic pentru colegii din spitale fără post).

 

Cauzele exodului medicilor

 

Pentru a putea spune dacă noul sistem de impozitare va reuși să stopeze exodul medicilor, să vedem care sunt cauzele care îl determină și de ce persistă acest fenomen în ciuda creșterilor salariale recente. O sursă foarte bună pentru aceste informații este sondajul de anul trecut al CMMB și al Fundației CMMB. Medicii au arătat că sunt mai multe cauze pentru care ar alege să emigreze, iar salarizarea, chiar dacă se află pe prima poziție, nu depășește pragul de 50% din răspunsuri. Astfel, aproape la același nivel regăsim condițiile de muncă, respectiv asigurarea desfășurării activității la un nivel corespunzător îndeplinirii protocoalelor de îngrijire a pacienților. Urmează alte motive semnificativ exprimate de participanții la sondaj: lipsa sprijinului pentru activitatea de cercetare, condițiile sociale ale exercitării profesiei de medic (vezi atacurile permanente împotriva medicilor, care sunt vinovați pentru orice deficiență din sistem), lipsa sprijinului pentru familiile medicilor și orele suplimentare de muncă neretribuite.

 

Riscul, generat de mentalități

 

     În acest context, ce poate aduce scutirea de impozitul pe venit salariaților din sistemul medical? Teoretic, o creștere de 16% dintr-un venit altfel departe de cel al unui medic sau asistent medical din Europa de Vest. Spre deosebire de zona IT, unde veniturile din România, chiar dacă sunt mai mici decât în vestul Europei, sunt totuși comparabile. Dacă ar însemna și scăderea poverii angajatorului (spitalelor sau CMI-urilor) ar îndrepta puțin și unul dintre motivele amintite mai devreme, anume asigurarea condițiilor de desfășurare a activității medicale. Rămân însă celelalte motive, deocamdată nerezolvate.
     Și, pentru că denigrarea continuă a medicilor a dus la schimbări adânci în mentalitatea colectivă a cetățenilor, mă aștept la reacții care nu au existat când a fost introdusă prevederea pentru IT-iști. Mai precis, la cereri similare din partea unor alte categorii de profesioniști, care nu vor înțelege acest gest ca pe o reparație morală a societății față de medici, o recunoaștere a importanței sociale deosebite pe care o are breasla medicală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe