Newsflash

Morcovi sau avioane?

de Adrian GHEORGHE - ian. 15 2016
Morcovi sau avioane?
     Istanbul va găzdui, în zilele de 23 și 24 mai ale anului în curs, primul summit global dedicat acțiunii umanitare – World Humanitarian Summit. Inițiată încă de acum doi ani de secretarul general al Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, întâlnirea își propune să definească agenda globală a activității și reactivității umanitare pentru viitor în sensul reașezării întregului efort umanitar în jurul oamenilor și al câtorva principii-cheie. Într-un cuvânt, regăsirea umanității în umanitarism. Pregătirea evenimentului a fost susținută de un proces colaborativ până la extrem, început cu o perioada amplă de consultare (mai 2014 – iulie 2015) și finalizat cu o consultare globală finală (octombrie 2015) în care peste 23.000 de persoane din comunități direct afectate de conflicte sau dezastre naturale, din sectorul guvernamental, societatea civilă, mediul academic și mediul de afaceri din 151 de țări au contribuit la formularea priorităților care vor fi considerate la summitul final. Sinteza întregului proces consultativ indică cinci direcții de acțiune în jurul cărora se vor formula parteneriatele și inițiativele anunțate în mai. Patru dintre aceste direcții sunt relativ clare: asigurarea demnității, respectiv a protecției celor afectați, parteneriatul ca instrument de lucru și finanțarea adecvată a activităților umanitare. O a cincea direcție – capacitatea de a rezista și de a se adapta în fața calamităților – da, în fapt, măsura efortului despre care discutam. Punctele de acțiune specifice cuprind de la asigurarea supraviețuirii și a îngrijirilor de sănătate până la respectarea drepturilor omului în situații de conflict prelungit și reconfigurarea răspunsurilor urbane în fața crizelor umanitare. Cu un singur rând alocat prevenirii conflictelor în întreg raportul de consultare, acceptarea conflictului drept viitor permanent este fără echivoc. În cea mai sigură lume văzută vreodată, conflictul și răspunsul la conflict sunt aproape instituționalizate.
     Deși textul se referă explicit la salvarea vieților, subtextul trimite cu claritate la minimizarea vieților pierdute. „Foarte mulți ar muri dacă“, însă „am putea salva mai mulți dacă“. Un efort principial și justificat, fără doar și poate, întrucât fiecare viață este egală cu oricare alta. Dintr-o perspectivă pur numerică, totuși, oricine se poate întreba cât de agresiv și eficient poate fi un răspuns umanitar dat comparativ cu ororile dezastrului natural sau războiului civil căruia îi răspunde. Cu alte cuvinte, dacă pentru moment ne-am luat gândul de la pacea mondială, ce se poate face între timp, încât să și aibă un impact decelabil?
     Situația este întrucâtva comparabilă cu contribuțiile individuale la încălzirea globală. Pentru atingerea țintei de creștere a temperaturii globale cu mai puțin de două grade până în 2100, asumată la summitul de la Paris din decembrie 2015, amprenta ideală de emisii de dioxid de carbon a fiecărui om este estimată a se învârti în jurul unei valori medii de două tone de emisii pe an. În condițiile în care în statele dezvoltate media curentă este de peste zece tone de emisii pe an și media globală este de patru tone pe an, scăderea la două tone pare exact așa cum și este: un efort substanțial. Mai e mult până departe și primul pas către schimbare e important, însă nu toți pașii sunt egali între ei. Cel mai bun prim pas este acela pe care îl poți face și care chiar contează. Până la comercializarea pe scară largă a tehnologiilor care să ne permită să ne încălzim și să călătorim cu energie verde, întrebarea de lucru este comparabilă cu cea propusă de criza umanitară globală: ce măsuri de impact pot fi luate acum? La nivel individual putem recicla, împărți mașini cu străini, folosi transportul public și cumpăra morcovi de la producători locali atât cât dorim. Rezultatul pe termen scurt și mediu va fi că vom dormi bine noaptea împăcați cu noi înșine și cam atât. Un singur zbor dus-întors din Europa până în Statele Unite sau până în Asia, unde are tot omul o rudă, o conferință sau un interes turistic, contribuie infinit mai mult la amprenta de carbon decât toți morcovii crescuți în spatele casei, mai exact în jur de o tonă de dioxid de carbon (alocare individuală, ajustată pentru numărul pasagerilor). Un zbor dus-întors București–Londra înseamnă ceva mai puțin de jumătate de tonă. În acest punct începem, cei mai mulți dintre noi, sa ne foim. Lumea trebuie să rămână conectată, orizonturile trebuie să se extindă, vederile nu se deschid prin videoconferințe. Pe scurt, cine crede și e dispus să facă o contribuție sesizabilă către prevenirea încălzirii globale are la îndemână un instrument simplu și de impact: să evite să zboare cu avionul. Restul e polemică.
     Pe termen lung, nu ne furăm căciula dacă acționăm responsabil și divers, mai mult sau mai puțin eficient: la fel ca tehnologiile inovatoare, comportamentul responsabil se crește și se maturizează în timp, astfel că la un moment dat poate ajunge să conteze. Morala pentru răspunsul umanitar se înscrie în aceeași familie: oricâte proiecte și parteneriate vor fi propuse la Istanbul, ce rămâne de văzut este dacă inițiativele pentru noua generație de efort umanitar vor fi morcovi sau avioane.
     Și Organizația Mondială a Sănătății a formulat o contribuție oficială la consultarea pentru World Humanitarian Summit, într-un raport publicat în iulie 2015, în care punctează necesitatea de a privi sănătatea și bunăstarea celor afectați de conflict drept principala țintă a efortului umanitar. Criza europeană a refugiaților din a doua parte a anului trecut a confirmat din plin că, pe parcursul traversărilor epice din Orient până la Pas de Calais, sănătatea rămâne nu doar singurul lucru pe care un refugiat îl poate numi al său, ci și necesitatea absolută pentru a sări garduri și traversa granițe. În rest, totul se pierde pe drum. Violența, foamea, incertitudinea, abuzul și boala le iau oamenilor titlurile, familiile și respectul de sine. Cu cât țările afectate de conflict sunt mai dezvoltate și au sisteme de sănătate publică mai eficiente, cu atât nevoile celor afectați de conflict sunt mai complexe. Vaccinările sau sursele adecvate de apă potabilă devin insuficiente; întreruperea medicației antihipertensive, ori antiastmatice sunt probleme de aceleași rang. Nu e nevoie, așadar, de mai mult efort umanitar pentru sănătate, ci și de un cu totul alt tip de efort umanitar față de cel desfășurat până acum.
     Un summit pentru acțiune umanitară este, în definitiv, un semnal că dezastrul devine parte a cotidianului dincolo de reprezentare în media și că arhitectura răspunsului la dezastru îi copiază fidel natura. Instituționalizarea și dez-excepționalizarea umanității, pe de alta parte, sunt teme mai dificil de acoperit în două zile de discuții. Salvarea următoarei vieți depinde pe orice front, până la urmă, de cum ne-am simțit când am salvat-o (sau nu) pe precedenta.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe