Newsflash

Ne-știința comunicării în medicina românească

de Dr. Nicolae-Iordache IORDACHE - oct. 14 2016
Ne-știința comunicării în medicina românească
Nicolae Iordache Iordache este deopotrivă consultant, trainer și autor. A absolvit Facultatea de Medicină în 1995 și un master în administrarea afacerilor în 2002. Are cinci ani de experiență în managementul ONG-urilor, unsprezece ani de experiență directă în industria farmaceutică și opt ani în consultanță de management și oferirea de training pentru dezvoltarea angajaților companiilor din sfera sănătății.
În 2013, a publicat în colaborare cu Olivian Breda cartea „Cine ești tu, doctore?“, ghidul medicilor români pentru a-și construi cariera în jurul unui brand propriu respectabil. În mai 2015, a lansat cartea „Re-prezintă! De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate“, în care pledează pentru prezentări care să producă schimbări în sănătate. Scrie pe blogul www.cetd.ro, dedicat celor care lucrează în domeniul sănătății.

 

 

     Dacă graiul articulat a contribuit la desprinderea Homo sapiens de restul regnului animal, îndrăznesc să afirm că modul în care acest grai a fost folosit a condus la distingerea indivizilor și a grupurilor de indivizi în interiorul speciei umane. Medicii au dobândit, peste veacuri, limbajul lor de castă. Cât de mult îi mai ajută acest limbaj în a-și îndeplini misiunea în condițiile medicinii moderne? E o întrebare care necesită mai degrabă o dezbatere decât un răspuns.
     Ceea ce este interesant – și paradoxal deopotrivă – este că, deși comunicarea este o știință unanim recunoscută (cu facultățile ei, de exemplu), acest fapt nu are o largă acceptare în rândul comunității medicale. Chiar dacă școlile vestice de medicină au făcut, rând pe rând, pasul înainte către cercetarea și legitimarea unor modele de comunicare cu pacienții, comunitatea medicală românească pare mai degrabă decisă să joace la ofsaid. Mai exact, afișează un interes subminimal pentru felul în care medicii comunică sau sunt instruiți să comunice atât cu pacientul, cât și cu personalul medical din mediul lor de lucru.
     Prin rubrica de față ne propunem trei obiective: să inspirăm comunitatea medicală din România să acorde mai multă atenție comunicării între medic și pacient, dar și în sens mai larg, în sfera sănătății; să dovedim necesitatea adoptării, de universitățile de medicină din România, a unor curricule cuprinzătoare privind comunicarea în sănătate; să oferim instrumente simple și practice, care să ajute medicii în comunicarea lor de zi cu zi, fie cu pacienți, fie cu terți.
     Cum ne propunem să facem asta? Vom arăta de ce contextul modern al practicării medicinii necesită o comunicare mai atentă, dacă nu chiar diferită pe alocuri. Vom arăta unde, cum și de ce comunicarea în medicină trebuie luată în serios. Vom dezbate rezultatele unor studii referitoare la comunicarea medicală. Vom aduce în discuție ghiduri de comunicare și le vom pune față în față cu realitățile de la noi. Vom evidenția greșelile flagrante de comunicare din peisajul media românesc. Vom răspunde întrebărilor medicilor preocupați de comunicare.
     Să nu se aștepte nimeni că va fi o rubrică dulcică, ușor de înghițit și de digerat. Nu are rost și nu vom schimba nimic dacă vom continua să ne lăsăm încântați de starea de fapt. Ideile bune, marile schimbări și progrese își au rădăcinile în contradicție, în contestarea stării de fapt și în aspirație. Sunt convins că mulți cititori se vor trezi vorbind singuri după citirea acestei rubrici. Iar ăsta este poate cel mai bun lucru pe care l-aș putea orchestra. Comparația este, recunosc, mult exagerată, dar și recomandările doctorului Semmelweiss, de dezinfecție a mâinilor, acum un secol și jumătate, au fost îndelung criticate și ridiculizate de medicii vremii, unii dintre ei chiar merituoși. Acum, dezinfecția mâinilor este o practică de rutină universal acceptată și (cu posibile excepții) aplicată.
     Sper ca, prin rândurile acestea și cele ce vor urma, să pun o cărămidă la temelia comunicării medicale, viitoare disciplină recunoscută, universal acceptată și respectată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe