Newsflash

Neprevedere socială

de - nov. 5 2015
Neprevedere socială
     Doctorul V. Sion (1904) vedea mortalitatea infantilă ca o „pierdere consu­mată din energia națională, ca o gaură prin care se scurge avuția comună. Un copil, odată născut, trebuie privit ca o întreprindere în care se închide zi după zi câte o părticică de capital social, destinat a rămâne imobilizat un lung șir de ani, după trecerea cărora numai începe să renteze societății dobânda cuvenită. De aceea fiecare copil mort, mai înainte de a fi fost pus în condițiune de a aduce comunității vreun serviciu, reprezintă o scădere din avuția generală; iar în special acea mortalitate infantilă care îi datorită la cauze ce n-ar fi prin chiar natura lor inevitabile, e cea mai exactă măsură de risipire a vieții și a energiei, de neprevedere socială“. (…)
    Fie că este privit ca element de reproducere socială și biologică a națiunii, fie ca parte imobilizată din capitalul social al patriei, un copil care moare contribuie la slăbirea și deci decadența națiunii din care face parte. Oricum ar fi, moartea nu poate reprezenta decât o pierdere, o scădere și implicit o amenințare a corpului social prezent, dar și viitor.

 

 

Fragment reprodus din volumul „România Medicilor“, publicat de editura Humanitas. Constantin Bărbulescu, autorul lucrării, predă la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe