Newsflash

Neuronii talamici și câinii lui Pavlov

de Dr. Aurel F. MARIN - mar. 7 2016
Neuronii talamici și câinii lui Pavlov
     Cred că eram încă în școala generală când am aflat de experimentele pentru care Ivan Pavlov primise Premiul Nobel pentru medicină în 1904. Pe scurt, fiziologul rus asociase, la câini, un stimul incapabil să declanșeze digestia, cu hrana pe care o primeau animalele, observând apoi că secrețiile digestive apar și în absența hranei, în urma acțiunii stimulului respectiv. Principiul condiționării răspunsului biologic este ușor de înțeles de toată lumea, dar nu pare să-și fi găsit suficiente aplicații în medicină, poate cu excepția terapiilor comportamentale, utilizate mai ales de psihiatri și de psihologi.
Efectul placebo a durat mai mult și a fost mai amplu la pacienții la care condiționarea răspunsului la apomorfină a durat mai multe zile
© Benedetii et al.
 
     Un studiu* publicat săptămâna aceasta în Journal of Physiology vine însă cu o dovadă elegantă a utilizării condiționării neuronale în tratamentul bolii Parkinson. De ce în această patologie? Pentru că tratamentul pacienților cu Parkinson include și stimularea cerebrală profundă (DBS), realizată după implantarea unor electrozi la nivel subtalamic, ceea ce permite apoi înregistrări țintite ale activității electrice a neuronilor subtalamici și talamici. Grupul italian a inclus în cercetare 42 de pacienți, pe care i-a împărțit în mai multe loturi. Aceștia au primit, înainte de intervenție, între niciuna și până la patru administrări de apomorfină (câte una în fiecare din zilele ce au precedat intervenția). Pacienților li s-a administrat apoi, sub control neurofiziologic, o injecție subcutanată cu placebo (ser fiziologic) și au fost înregistrate răspunsurile neuronilor talamici și subtalamici.
     Pacienții care nu primiseră nici măcar o injecție cu apomorfină înainte de DBS nu au prezentat niciun răspuns la administrarea de ser, însă în celelalte cazuri s-au înregistrat deopotrivă răspunsuri clinice (evaluate prin reducerea rigidității musculare la nivelul articulației mâinii) și electrice. Mai mult, magnitudinea și durata răspunsurilor înregistrate la administrarea de ser au evoluat aproape liniar în funcție de numărul de expuneri anterioare la apomorfină. Cu alte cuvinte, neuronii talamici și subtalamici au urmat un proces de învățare a răspunsului la injecția cu apomorfină, pe care apoi l-au reprodus (efect placebo) la administrarea de ser fiziologic.
     Studiul italian, care a reușit să confirme răspunsul neuronal din structuri cerebrale profunde, ne ajută să înțelegem mai bine nu doar cum funcționează efectul placebo, ci și cum putem influența apariția, persistența și magnitudinea acestuia. Procesul fiziologic fundamental pare a fi acela de învățare neuronală. Beneficiul clinic pe care astfel de intervenții l-ar putea avea este obținerea unui răspuns terapeutic în absența medicamentului propriu-zis.

Notă autor:

*Benedetti F et al. Teaching neurons to respond to placebos. J Physiol. 2016 Feb 9

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe