Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Nicolae Iorga, cel mai de seamă istoric dăruit de români umanităţii

Viața Medicală
Elena SOLUNCA vineri, 10 decembrie 2010

    La 27 noiembrie 1940, lângă pădurea Strejnic, în Prahova, era asasinat Nicolae Iorga, savantul care a început prin a fi o personalitate cu o mare influenţă în epocă şi a sfârşit prin a deveni legendă. Avea 69 de ani şi lucra la monumentala sa operă „Istoria românilor“. A fost, după aprecierea unui contemporan, „cea mai odioasă crimă de la tăierea capului lui Miron Costin încoace“. Totul s-a petrecut cum presimţise în poezia „Brad bătrân“: „A fost tăiat un brad bătrân/Fiindcă făcea prea multă umbră/Şi-atuncea din pădurea sumbră/ S-a auzit un glas păgân.../Moşneagul stând pe culme drept,/A fost la drum o călăuză/Şi-n vremea aspră şi ursuză/El cu furtunile-a dat piept“. (...)

Comunitatea academică i-a cinstit viaţa şi opera într-o sesiune comemorativă în cadrul căreia au prezentat comunicări dnii acad. Dan Berindei, vicepreşedinte al Academiei Române – „N. Iorga astăzi“, acad. Al. Zub – „Un istoric al vieţii: N. Iorga“, acad. Ştefan Ştefănescu – „Nicolae Iorga despre Mihai Viteazul“ şi prof. univ. Vasile Puşcaş – „Nicolae Iorga şi contemporaneitatea istoriei“. (...)
 Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.