Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Norme clare pentru obţinerea specializărilor

Viața Medicală
Izabela AGAVRILOAIE vineri, 12 martie 2010

   Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România propune Ministerului Sănătăţii ca programele de pregătire pentru obţinerea specializărilor în domenii complementare pregătirii de bază să aibă avizul Organizaţiei, să se desfăşoare doar în centre universitare, sub egida Şcolii Naţionale de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar, examenul să cuprindă trei probe, iar angajatorul să achite taxa de examen a participanţilor. (...)

 

    Acestea sunt o parte dintre prevederile cuprinse în Proiectul Normelor de organizare şi desfăşurare a programelor de pregătire pentru obţinerea specializărilor în domenii complementare specialităţii de bază pentru asistenţii medicali generalişti şi asistenţii medicali de pediatrie, elaborat de OAMGMAMR. Pregătirea pentru specializări în domenii complementare este stipulată în prezent de Ordinul m.s. nr. 1303/2008, dar acest document nu are şi o metodologie care să detalieze, cu precizie, modul de derulare a programelor, modalitatea de examinare etc. În baza art. 40, alin. 2, lit. a) din OUG nr. 144/2008, Ordinul va solicita Ministerului Sănătăţii să examineze Proiectul, să îl supună dezbaterii publice şi, în final, să îl aprobe, astfel încât acesta să intre în vigoare din 2010.     
    Programele de pregătire îi vizează pe asistenţii medicali generalişti şi de Pediatrie care lucrează, în prezent, în alte domenii de activitate complementare, ca Radiologie-imagistică medicală, Laborator, Nutriţie şi dietetică, Balneofizioterapie, Igienă şi Sănătate publică. În Proiectul elaborat de OAMGMAMR se precizează că asistenţii generalişti şi de Pediatrie care sunt în această situaţie trebuie să se înscrie în programele de specializare în termen de şase luni, iar unităţile medicale au obligaţia nu numai să asigure participarea acestora la programele de pregătire, dar şi să achite taxa de participare la examenul final. De asemenea, angajatorii vor avea obligaţia de a transmite Şcolii naţionale de sănătate publică, până în luna august a fiecărui an, listele cuprinzând numele solicitanţilor programelor de specializare.
    Ordinul propune, de asemenea, ca programele de specializare să fie acreditate de OAMGMAMR, iar curriculum-ul de pregătire elaborat de Comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii şi de Şcoala Naţională de Sănătate Publică să fie avizat de Organizaţie. În ceea ce priveşte examenul de absolvire a cursurilor, acesta să cuprindă trei probe, iar tematica şi bibliografia stabilite de responsabilul naţional, să fie avizate de Ministerul Sănătăţii şi făcute publice cu cel puţin 60 de zile înainte de data examenului. De asemenea, Ordinul ar trebui să aibă un reprezentant în Comisia Naţională de examen şi câte unul (respectiv, preşedintele filialei judeţene a Ordinului) în comisiile locale.
    Înainte de a fi înaintat Ministerului Sănătăţii, Proiectul va fi discutat în Consiliul Naţional al Ordinului şi va fi postat pe site-ul www.oamr.ro, astfel încât membrii organizaţiei să transmită propriile propuneri.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.