Newsflash

Noţiuni importante

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - apr. 9 2015
Noţiuni importante
   Colegialitate, solidaritate, tradiţie, respect pentru valorile trecutului, valorizarea acestora pentru prezent şi viitor... Cum se mai pot „lega“ aceste noţiuni? Conştientizăm importanţa lor? Unde s-au pierdut unele dintre acestea? Putem să le mai recuperăm? Este această „recuperare“ importantă şi utilă pentru sistemul medical sau cel universitar? Pot fi despărţite cele două sisteme?
   Ce s-a întâmplat în decembrie 1989 şi imediat după, apoi în cei 25 de ani care au urmat, încât unele aspecte din actualitate nu sunt mai bune în comparaţie cu anumite aspecte din „epoca de aur“? În 2015, lună de lună comemorăm, la o distanţă de un sfert de veac, evenimente care, poate, ar putea răspunde la întrebările de mai sus. Luna martie ne-a adus aminte de Proclamaţia de la Timişoara, dar şi de Târgu Mureş şi evenimentele ce au urmat. Câţi tineri ştiu astăzi cum şi-au pus aceste evenimente amprenta pe prezentul şi viitorul lor? Şi cui îi mai pasă de toate acestea?
   Este posibil ca în această perioadă, cu grijile de zi cu zi, să uităm că există riscul desfiinţării unei instituţii emblematice – Institutul Cantacuzino? Este bună uitarea? Care ne va fi prezentul şi viitorul dacă ne vom neglija trecutul? Sunt multe întrebări la care mulţi ar putea răspunde scurt: „Nu-mi pasă“. Însă sistemul medical şi cel universitar, întreaga societate au multă nevoie de colegialitate, de solidaritate, de respect pentru valorile trecutului, de valorizarea acestora pentru prezent şi viitor.
   Eram în Apuseni, la comemorarea unora dintre eroii neamului nostru, la sfârşitul lunii februarie, când un mic grup de studenţi a decis să înceapă un protest pe care l-au intitulat „NU desfiinţării Institutului Cantacuzino“ şi, ca „tineri ai momentului“, au iniţiat pe Facebook o pagină cu acest nume. În martie, am aflat şi eu că există această iniţiativă, iar de atunci răspund la orice întrebare şi ajut cum pot. Pentru că îmi pasă. Eu nu mi-am început activitatea aici în cele mai bune condiţii (se numără pe degete cei care vor înţelege semnificaţia următoarei propoziţii: „Activitatea noastră, în 1991, a început sub scară“). Nu sunt şi nici nu am fost angajat în acest Institut. Însă aici am început să învăţ tainele microbiologiei, aici am păşit pentru prima oară în biblioteca în care existau cărţi şi reviste pe care le poţi atinge doar cu drag şi cu respect, aici am citit despre istoria şi implicarea acestui institut în sănătatea românilor. Şi m-am ataşat de el, de trecutul, prezentul şi viitorul Institutului.
   Este, pentru mine, foarte apăsător că există tineri care s-au angajat într-o activitate de susţinere a Institutului „pentru că acolo lucrează profesorul Popa“, dar şi că există tineri care sunt împotriva activităţii de susţinere a Institutului... „pentru că acolo lucrează Popa; şi ce ne pasă nouă dacă îşi pierde locul de muncă?“. Nu toţi ştiu că locul meu de muncă este în Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, care îşi poate organiza activitatea în orice spaţiu. Cum să înlocuieşti gândurile privind idei, instituţii şi importanţa acestora pentru o ţară, cu gânduri legate de o persoană? Această mentalitate a răsărit mai ales după decembrie 1989 şi, iată, s-a „implementat“ chiar şi la cei născuţi după 1990. Cum este posibil ca unii dintre tinerii noştri colegi să gândească aşa? Cum este posibil ca toate mesajele privind colegialitatea (însoţite, în permanenţă de exemple concrete, chiar şi atunci când acestea „supără“) să conducă la o asemenea reacţie? Unde sunt colegialitatea, solidaritatea, respectul pentru valorile trecutului, valorizarea acestora pentru prezent şi viitor? Cum este oare posibil să punem în discuţie persoane atunci când vorbim de instituţii, mai ales de instituţii emblematice, strategice pentru România şi chiar şi pentru Europa de astăzi?
   În Institutul Cantacuzino sunt oameni, colegi, care de multe (multe!) luni trăiesc în nesiguranţă, nu primesc salariile la timp sau nu le primesc deloc, se uită spre viitor şi nu reuşesc să îl întrezărească. Aceşti colegi s-au pregătit pentru a deveni între cei mai buni în domeniul lor de activitate, în slujba diagnosticului, supravegherii bolilor, cercetării, producţiei – pentru România (şi nu pentru propriile lor persoane). Sunt şi oameni, şi colegi – chiar şi pentru tinerii studenţi, viitorii noştri doctori. Unde sunt însă colegialitatea, solidaritatea, respectul pentru valorile trecutului, valorizarea acestora pentru prezent şi viitor? Este posibil să cerem să fim respectaţi dacă nu respectăm? Este posibil să ne aşteptăm să fim trataţi colegial dacă noi nu procedăm la fel? Este posibil să spunem „Nu ne pasă“ şi să înlocuim gândul îndreptat spre instituţii, sisteme, ţară, cu gândul la oameni, puncte invizibile în univers?
   Închei, totuşi, într-o notă pozitivă. În urmă cu puţine zile, am primit mesajul unui student de anul 6, anul examenelor importante pentru viitorul lui. Cu toate acestea, el se gândeşte la restaurarea unui monument închinat unuia dintre înaintaşii noştri pe tărâmul medicinii, cercetării şi învăţământului. Tânărul coleg, deşi are în faţă unele încercări (examene, alegerea unei specialităţi), nu a uitat că viitorul înseamnă şi respectul îndreptat către tradiţie, către valori. Iar dacă încă mai există tineri ca el, colegi ca el, atunci titlul acestei rubrici a fost foarte bine ales!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe