Newsflash

Noutăţi în cercetare

de Dr. A. M. - mai 7 2015
Noutăţi în cercetare

Cezarienele politicienilor români

 

   Au trecut exact doi ani de când „Viaţa medicală“ a publicat un amplu dosar prin care documentam amploarea la care a ajuns „fenomenul“ cezarienelor în România. În 2013, aproape jumătate din naşterile din ţara noastră se făceau prin cezariană, iar lucrurile nu s-au schimbat cu nimic de atunci până astăzi. Chiar dacă dosarul nostru a stârnit dezbateri aprinse şi a însufleţit diverse forumuri de discuţii, oficialii de sănătate publică au rămas în ofsaid. În frunte cu ministrul de atunci al sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care avea să declare fălos că nu vor mai fi acceptate la decontare cezarienele la cerere, fără să aibă habar că niciuna dintre operaţiile elective nu era codificată astfel şi că, oficial, nu există cezariene la cerere în sistemul public.
   Dincolo de umorul involuntar al politi­cienilor români, problema cezarienelor este reală şi cu ea se confruntă – chiar dacă într-o măsură mai mică – ţări cu sisteme de sănătate mult mai bine aşezate decât al nostru. Numai că acolo se caută soluţii. Guvernul Canadei, de pildă, a finanţat, prin Canadian Institutes of Health Research, studiul QUARISMA (QUAlité des soins, gestion du RISque obstétrical et du Mode d’Accouchement au Québec), un program prin care medicii şi asistentele din 32 de maternităţi publice din Quebec au primit o instrucţie la zi în cele mai bune practici clinice bazate pe dovezi, au trecut apoi printr-o serie de auditări ale activităţii clinice şi au fost ajutaţi să implementeze cele mai bune practici, totul cu scopul de a reduce rata de naşteri prin cezariană (mai mare de 17% în toate maternităţile incluse în studiu; de notat că 17% e considerată o rată ridicată – în România ajunge aproape de 50%!). Intervenţia propriu-zisă a durat un an şi jumătate şi a fost precedată şi urmată de câte un an de urmărire.
   Rezultatele, publicate1 joia aceasta (30 aprilie) în New England Journal of Medicine au fost cele aşteptate, însă amploarea efectului obţinut lasă de dorit. Prin intervenţie s-a reuşit obţinerea unei scăderi uşoare a ratei cezarienelor (de la 22,5% la 21,8%), în vreme ce proporţia a crescut în grupul de control (de la 23,2% la 23,5%). Reducerea s-a făcut în special în grupul femeilor cu risc obstetrical redus (scădere medie de 1,8%).
   Efectele intervenţiei au fost relativ modeste, dar asta şi pentru că ratele de la care s-a plecat nu sunt cu mult mai mari decât cele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (10–15%). În Canada, în deceniul anterior studiului citat, ratele au crescut constant de la 17,5% în 1994–1995 la 23,7% în 2002–2003. Faptul că intervenţia asupra profesioniştilor din sănătate nu a obţinut un efect spectaculos ar putea fi o bună indicaţie a necesităţii unei mai bune informări a gravidelor în privinţa raportului riscuri/beneficii pe care naşterea prin cezariană îl are faţă de o naştere pe cale naturală. Până acolo însă, ar fi interesant de văzut ce efect ar avea o intervenţie similară într-o ţară în care rata cezarienelor a depăşit demult şi cu mult orice recomandări. Cum ar fi România. Dar e cineva interesat?

 

Analfabeţii în ale sănătăţii mor mai devreme

 

   Alfabetizarea în domeniul sănătăţii nu trebuie confundată cu alfabetizarea propriu-zisă. Poţi fi absolventul celor mai înalte studii postuniversitare şi să rămâi analfabet (medical vorbind). Avem la îndemână exemple notorii, reprezentanţi „de frunte“ ai mişcării antivaccinare, care îşi vor susţine inepţiile până în pânzele albe, în pofida oricăror dovezi aduse de medicină. La fel, şi diverse practici aşa-zise medicale sau aşa-zise terapii alternative/complementare/holistice îşi găsesc adepţi chiar şi în rândul oamenilor cu şcoală, analfabeţi însă în ale medicinii. Nici medicii nu sunt scutiţi de un astfel de analfabetism în ale sănătăţii, de la practicienii care recomandă diverse practici alternative (e drept, adesea pentru a capitaliza pe seama credulităţii pacienţilor), la reprezentanţi ai medicilor care declară că vaccinurile nu ar fi bune, confundând ştiinţa cu credinţa şi spitalul cu biserica.
   În plus, în România, nu există o preocupare instituţională pentru alfabetizarea populaţiei în domeniul sănătăţii. Copiii nu învaţă la şcoală nici minime noţiuni de dietă sau igienă şi nici cum să efectueze o manevră salvatoare în cazul în care sunt martorii unei situaţii-limită. S-a discutat (prea) mult despre rolul şi locul orei de religie în şcoli, fără să mai conteze că este neglijată alfabetizarea pentru sănătate. Nu contează că românii trăiesc mai prost şi mor mai devreme decât mai toţi ceilalţi europeni, măcar când mor se pot ruga... dumnezeieşte.
   De ce e importantă alfabetizarea în dome­niul medical? Pentru că pacienţii care şi-au însuşit ABC-ul sănătăţii trăiesc mai mult. Aceasta este concluzia unui studiu2 publicat miercuri (29 aprilie) în Journal of the American Heart Association.
   În cazul de faţă, au fost urmăriţi în medie 20,7 luni după externare 1.379 de pacienţi internaţi pentru insuficienţă cardiacă acută. Riscul de deces în acest interval a fost cu o treime mai mare la pacienţii care au avut un scor de cel mult 9 la testul de apreciere a alfabetizării în domeniul sănătăţii (Brief Health Literacy Test), chiar dacă el nu s-a corelat cu numărul de reinternări în primele trei luni de la internarea iniţială.

 

BPOC creşte riscul de moarte subită

 

   European Heart Journal a publicat miercuri (29 aprilie) un nou articol3 rezultat din studiul Rotterdam, pornit în 1990, prin alcătuirea unei cohorte de aproape 15.000 de persoane cu vârsta de 45 de ani sau mai mult. De această dată, a fost cercetată asocierea dintre boala pulmonară cronică obstructivă (BPOC), bolile cardiovasculare şi moartea subită cardiacă.
   Din cohorta studiului Rotterdam, au fost identificate 1.615 cazuri de diagnostic de BPOC, respectiv 551 de cazuri de moarte subită cardiacă. Riscul pentru aceasta din urmă a fost, în medie, cu 34% mai mare la pacienţii cu BPOC, în comparaţie cu celelalte persoane din aceeaşi cohortă. Interesant, evoluţia în timp a riscului de moarte subită nu a fost una liniară, acesta dublându-se după mai bine de cinci ani de la diagnosticul iniţial de BPOC şi ajungând mai mult decât triplu (3,58) la pacienţii cu exacerbări frecvente ale bolii pulmonare.

 

Imagistica avansată a cancerului bazocelular

     JAMA Dermato­logy a publicat de curând un interesant studiu4 privind utiliza­rea unei metode ima­gistice neinvazive – microscopia mul­ti­foton – în diagnosticul in vivo al cancerului bazocelular. La nouă pacienţi, leziunile suspecte de cancer bazocelular au fost analizate in vivo înaintea efectuării biopsiei, rezultatele obţinute fiind apoi comparate cu cele de la examenul histopatologic, considerat „standard de aur“ (v. fig.). Identificarea imagistică a cuiburilor de celule bazaloide la nivelul dermului papi­lar şi reticular s-a corelat foarte bine cu examenul histopatologic, demonstrând potenţialul uti­lizării me­todei în scop diagnostic, fără a fi nevoie de adăugarea vreunei coloraţii şi în absenţa manevrelor invazive.

   Prim autor al studiului, prezentat simultan cu publicarea la conferinţa anuală a American Society for Laser Medicine & Surgery, este Mihaela Balu (foto), cercetător la Beckman Laser Institute, University of California – Irvine, absolventă (în urmă cu 15 ani) a Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii Bucureşti.

Notă autor:

1. Chaillet N et al. A cluster-randomized trial to reduce cesarean delivery rates in Quebec. N Engl J Med. 2015 Apr 30;372(18):1710-21

2. McNaughton CD et al. Health literacy and mortality: a cohort study of patients hospitalized for acute heart failure. J Am Heart Assoc. 2015 Apr 23;4(4):e001799

3. Lahousse L et al. Chronic obstructive pulmonary disease and sudden cardiac death: the Rotterdam study. Eur Heart J. 2015 Apr 29

4. Balu M et al. In vivo multiphoton microscopy of basal cell carcinoma. JAMA Dermatol. 2015 Apr 24

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe