Newsflash

Noutăţi în cercetare

de Dr. Aurel F. MARIN - iun. 11 2015
Noutăţi în cercetare

Semnele ştiinţei

 

    Paradoxal, statutul de ştiinţă al medicinii este întărit continuu de erori. Sau, mai exact, de corectarea erorilor. De care, indiscutabil, medicina nu duce lipsă. Şi asta pentru că vorbim de un orizont extrem de vast, care combină noţiuni avansate de anatomie, biologie, fizică, chimie – pentru a aminti doar câteva din domeniile fundamentale. Tocmai această complexitate a medicinii face ca „adevărul“ să fie continuu interpretat, pus în dubiu şi dovedit.
    De multe ori, detractorii ştiinţelor medicale se folosesc tocmai de necontenitul proces de încercare şi eroare, care stă la baza medicinii clasice, pentru a propovădui practicile alternative sau complementare. Medicina tradiţională chineză sau cea ayurvedică sunt neschimbate de milenii, homeopatia e neatinsă de două secole, de la Hahnemann încoace, iar diverse alte practici se păstrează, la fel, nemodificate. Şi rămân, în aceeaşi măsură, lipsite de vreun fundament. Atunci când principiul de funcţionare este strict filozofic, bazat pe credinţa practicianului şi nu pe legile fizicii (independente de cel care le aplică), nu e loc de eroare. De recunoaştere a erorii. Fără dubiu, nu-ţi poţi corecta erorile. Nu poţi progresa. Şi asta se vede cu ochiul liber, în diferenţele de rezultate dintre medicina clasică şi practicile aşa-zis alternative. Propaganda oarbă e cea care, până la urmă, prin dezinformare şi mesaje mincinoase, maschează cimitirele din spatele practicilor alternative care vindecă orice (bani să ai) şi îndepărtează persoanele cu educaţie medicală precară de regulile medicinii ştiinţifice şi, până la urmă, de exersarea în deplină cunoştinţă de cauză a dreptului la sănătate.
    Medicina – aşa cum, din fericire, încă se predă şi se învaţă în România – învaţă din greşeli, se perfecţionează continuu, se actualizează şi se rafinează. Un rol important joacă societăţile de specialitate, care se asigură nu doar că regulile de practică sunt aduse la zi, în concordanţă cu dovezile cele mai recente, ci şi că profesioniştii care trebuie să le aplice află de actualizarea ghidurilor şi recomandărilor şi, mai mult, sunt sprijiniţi să le introducă în practica proprie.
    Societatea europeană de anesteziologie, de pildă, a convocat un grup de experţi cu sarcina de a se cântări atent dovezile existente privind utilizarea protoxidului de azot în practica actuală. Rezultatul a fost publicat1 în European Journal of Anaesthesiology şi anunţat weekendul trecut, la congresul european de anestezie de la Berlin. Raţiunile pentru care forul european a realizat această analiză sunt utilizarea din ce în ce mai redusă a protoxidului de azot în anestezia realizată pentru intervenţiile chirurgicale, dublată însă de utilizarea tot mai accentuată pentru analgosedare, înainte şi în timpul unor proceduri diagnostice şi terapeutice, realizată cel mai frecvent de alţi specialişti decât anesteziologii. Întâi, experţii ajung la concluzia că nu există argumente pentru care ar trebui abandonată utilizarea N2O perioperatorie. Apoi, protoxidul de azot are loc în analgezia şi sedarea periprocedurale ale adultului şi copilului; administrat singur, gazul poate fi utilizat în siguranţă de alţi specialişti decât anesteziologii, dacă aceştia au fost corect instruiţi în această privinţă. În această situaţie însă, practicienii trebuie să fie bine instruiţi în asigurarea suportului vital elementar (BLS). În fine, nu există dovezi clinice că utilizarea N2O ar creşte riscurile de sănătate ale pacienţilor sau profesioniştilor expuşi la acest gaz.
    O altă perspectivă2 interesantă este oferită de Societatea europeană de oncologie medicală (ESMO), care propune, în Annals of Oncology, o abordare standardizată pentru aprecierea magnitudinii beneficiului clinic ce poate fi anticipat în urma unei terapii anticancer: scala de magnitudine a beneficiului clinic (ESMO-MCBS). O astfel de scală este necesară nu doar pentru că terapiile anticancer (şi ne referim aici la cele bazate pe dovezi, nu pe publicitate/anecdote) pot creşte supravieţuirea, calitatea vieţii sau pe amândouă, ci şi pentru că efectul lor poate merge de la prelungirea supravieţuirii cu doar câteva săptămâni până la prelungirea semnificativă a vieţii. ESMO-MCBS foloseşte pentru evaluare două formulare diferite, unul pentru tratamentele cu viză curativă, celălalt pentru tratamentele paliative. Scala este apoi utilizată demonstrativ pentru evaluarea unor studii clinice realizate în câteva cancere solide: pulmonar, de sân, de prostată, colorectal, ovarian, renal, pancreatic, gastroesofagian, sarcom, melanom.
    Şi revista Epilepsia a publicat3 o analiză a intervenţiilor terapeutice în epilepsia copilului, realizată de grupul de pediatrie din cadrul Ligii internaţionale de luptă împotriva epilepsiei (ILAE) prin întrebări la care au răspuns 890 de neurologi pediatri din întreaga lume (inclusiv România). Valproatul este preferat ca primă linie terapeutică în convulsiile generalizate, mioclonice şi sd. Dravet; fenobarbitalul este utilizat pentru convulsiile generalizate sau focale; carbamazepina şi oxicarbazepina sunt preferate pentru convulsiile focale din toată lumea, mai puţin America de Nord, unde se preferă levetiracetamul.

Notă autor:

1. The current place of nitrous oxide in clinical practice. An expert opinion-based task force consensus statement of the European Society of Anaesthesiology. Eur J Anaesthesiol. 2015 May 31

2. Cherny NI et al. A standardised, generic, validated approach to stratify the magnitude of clinical benefit that can be anticipated from anti-cancer therapies: the European Society for Medical Oncology Magnitude of Clinical Benefit Scale (ESMO-MCBS). Ann Oncol. 2015 May 30

3. Wilmshurst JM et al. Treatment of infants with epilepsy: Common practices around the world. Epilepsia. 2015 May 12

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe