Newsflash

Noutăţi în cercetare

de Dr. Aurel F. MARIN - iul. 3 2015
Noutăţi în cercetare

Antidotul dabigatranului

 

  Noile anticoagulante orale constituie, fără prea mult dubiu, una dintre terapiile recente care s-au impus rapid, câştigând continuu teren în faţa antagoniştilor de vitamină K (warfarina, acenocumarolul). Avantajele acestor noi medicamente – inhibitori direcţi de trombină (dabigatranul) sau de factor Xa (apixabanul, edoxabanul şi rivaroxabanul) – sunt evidente, pentru acestea nemaifiind nevoie de repetarea cu regularitate a testelor de coagulare şi de ajustarea periodică a dozei, acţionând rapid şi având un timp de înjumătăţire relativ redus (ceea ce permite instalarea rapidă a efectului anticoagulant, fără cure de încărcare, şi întreruperea facilă a anticoagulantului). Mai mult, studiile clinice de până acum au arătat că noile anticoagulante nu sunt cu nimic inferioare antagoniştilor de vitamină K (în unele situaţii sunt chiar superioare), ba chiar ar determina un număr mai redus de accidente hemoragice.
  Problema majoră a noilor medicamente a fost însă alta: lipsa unui antidot, cu imposibilitatea de eliminare rapidă a substanţei din circulaţie, în cazul producerii unei hemoragii grave (mai ales cerebrale), ceea ce făcea ca sângerările să fie adesea catastrofale, cu evoluţie fatală. În martie 2015 însă, compania Boehringer-Ingelheim, producătoarea medicamentului-vedetă dabigatran, anunţa că a depus cereri de autorizare a unui agent specific de neutralizare a dabigatranului, idarucizumab. O lună şi jumătate mai târziu, agenţia americană (FDA) a acceptat cererea de revizie accelerată a medicamentului, urmând ca o decizie să fie luată după obţinerea de dovezi din studiul clinic de fază 3 RE-VERSE AD.
  Iată că lunea aceasta (22 iunie), New England Journal of Medicine a publicat online1 mult-aşteptatele rezultate. Nu este încă vorba de rezultatele finale, ci de o analiză interimară. Au fost incluşi 90 de pacienţi (51 cu hemoragie severă şi 39 care necesitau în urgenţă o procedură sângerândă), cărora le-a fost administrat idarucizumab 5 g i.v. Efectul dabigatranului a fost anihilat în doar câteva minute de la administrarea antidotului specific, în toate cazurile, după cum au dovedit-o testele de coagulare efectuate. Hemostaza a fost restaurată după un timp mediu de 11,4 ore. Un singur pacient a înregistrat un eveniment trombotic la 72 de ore de la administrarea idarucizumabului, în absenţa reluării tratamentului anticoagulant. Concluzia este clară: dabigatranul a fost neutralizat complet în doar câteva minute de la administrarea antidotului, în toate cazurile.
  Idarucizumabul are o capacitate de legare a dabigatranului de până la 350 de ori mai mare decât trombina, legând deopotrivă anticoagulantul liber, dar şi pe cel deja cuplat cu trombina.
  Editorialul2 care comentează rezultatele interimare ale studiului RE-VERSE AD atrage atenţia asupra faptului că este greu de apreciat beneficiul clinic al administrării de idarucizumab la pacienţii cu hemoragii consecutive administrării de dabigatran (acesta neutralizează doar anticoagulantul, nu şi efectele hemoragiei, desigur). Chiar şi aşa, rezultatele publicate săptămâna aceasta constituie un pas înainte în demonstrarea siguranţei antidotului, rămânând însă ca acesta să demonstreze şi un real beneficiu clinic, înainte de a fi aprobat şi inclus în ghidurile de practică.

 

Liber la grăsimi

 

  Doi bostonieni au publicat3 marţi (23 iunie) în JAMA o interesantă explicaţie a modificărilor ce vor fi incluse în noul ghid alimentar american. Printre cele mai importante schimbări găsim eliminarea colesterolului alimentar de pe lista nutrienţilor care trebuie supravegheaţi, dar şi eliminarea unei limite superioare a consumului total de grăsimi. Prima schimbare este foarte clară, deoarece dovezile recente nu au revelat o relaţie între colesterolul din dietă şi cel seric şi nici între aportul de colesterol şi evenimentele clinice cardiovasculare. A doua schimbare este explicată prin efectul nul asupra riscului cardiovascular obţinut prin reducerea cantităţii totale de grăsimi. Importantă, în schimb, este optimizarea tipurilor de grăsime din alimentaţie şi nu reducerea cantităţii totale (incriminate în riscul cardiovascular sunt grăsimile saturate).
  Problema americanilor – altfel confruntaţi cu o adevărată epidemie de obezitate – nu ar fi, după câte se pare, grăsimile, ci carbohidraţii, care se regăsesc majoritar în dieta celor mai mulţi americani.

 

Predicţii neonatale

 

  Scientific Reports a publicat joia aceasta (25 iunie) un foarte interesant studiu4 care a urmărit în ce măsură problemele de comportament şi de atenţie pot fi prezise pe seama diferenţelor individuale în fixarea cu privirea a diferiţilor stimuli încă de la vârsta de nou-născut.
  Cercetarea a inclus doar 80 de nou‑născuţi, care au fost urmăriţi, în medie, 7,5 ani. Durata medie a perioadei de fixare a privirii la vârsta de nou-născut s-a corelat negativ cu impulsivitatea şi cu problemele de comportament apărute în copilărie.
  Departe de a tranşa în vreun fel dezbaterile despre tulburările de hiperac­tivitate/deficit de atenţie, prezentul studiu dovedeşte că unii dintre factorii implicaţi în variabilitatea acestor trăsături sunt prezenţi încă de la naştere.

Notă autor:

1. Pollack CV Jr et al. Idarucizumab for dabigatran reversal. N Engl J Med. 2015 Jun 22

2. Bauer KA. Targeted anti-anticoagulants. N Engl J Med. 2015 Jun 22

3. Mozaffarian D, Ludwig DS. The 2015 US dietary guidelines: lifting the ban on total dietary fat. JAMA. 2015 Jun 23;313(24):2421-2422

4. Papageorgiou KA et al. Individual differences in newborn visual attention associate with temperament and behavioral difficulties in later childhood. Sci Rep. 2015 Jun 25

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe