Newsflash

Noutăți în cercetare

de Dr. Aurel F. MARIN - aug. 10 2015
Noutăți în cercetare

Transplant bilateral de mână la copil

 

     Chiar dacă e vorba de o știre clinică și mai puțin de cercetare propriu-zisă (deși are un pronunțat caracter experimental), nu putem să nu scriem aici despre o premieră mondială anunțată marți (28 iulie) de Spitalul de copii din Philadelphia: transplantul bilateral de mână la copil. Procedura a fost realizată la un copil de opt ani care și-a pierdut extremitățile (mâinile și picioarele) și a avut nevoie de un transplant renal, acum câțiva ani, în urma unui sepsis grav.
 
     Echipa de transplant a inclus nu mai puțin de 40 de membri – medici, asistente și personal auxiliar – specializați în chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă, ortopedie, ATI și radiologie. Intervenția, extrem de complexă, a început prin conectarea oaselor mâinii donatorului cu bontul osos al primitorului, urmată de cea a vaselor de sânge, a nervilor, a mușchilor, tendoanelor și, în final, a pielii. Au lucrat simultan patru echipe chirurgicale, câte una pentru fiecare membru transplantat și pentru fiecare din bonturile primitorului.
 
       Copilul a primit proteze mecanice ale membrelor inferioare și, dacă transplantul bilateral de mână va fi integrat pe termen lung, fără complicații, el va putea duce o viață mai apropiată de una normală.
 

 

Balonul terapeutic

 

Aproape contraintuitiv, în 2015 găsim un foarte interesant studiu1 care vine cu o propunere terapeutică low-tech,dar eficientă. Cercetarea, ale cărei rezultate au apărut lunea aceasta (27 iulie) în Canadian Medical Association Journal, a comparat tratamentul uzual pentru otita medie supurată cu tratamentul uzual la care a fost adăugată umflarea de către copil a unui balon nazal de trei ori pe zi timp de una-trei luni; efortul de umflare a balonului nazal crește presiunea aerului din trompa lui Eustache și din urechea medie.
 
     Copiii la care s-a adăugat terapia cu balonul au avut o șansă mai mare, decât ceilalți copii incluși în studiu, de a avea o timpanogramă normală la o lună (47,3% vs. 35,6%) și la trei luni (49,6% vs. 38,3%). Concluzia autorilor britanici este că balonul poate fi o intervenție utilă în medicina primară la copiii de 4–11 ani cu otită medie supurată.

 

Stresul și dependența

 

     Într-un articol2 din Translational Psychiatry, un grup din Basel prezintă un posibil efect pozitiv al cortizolului asupra nevoii imperioase de administrare a drogului la dependenții de heroină. Cercetarea s-a realizat pe un grup mic, de doar 29 de persoane cu dependență la opioide. Cu 105 minute înainte de doza zilnică de heroină, acestora li s-a administrat randomizat fie 20 mg hidrocortizon, fie placebo. Administrarea corticosteroidului a scăzut nevoia resimțită de persoanele dependente pentru doza de heroină, dar numai în cazul în care aceasta era redusă, efectul pozitiv dispărând la dependenții de o doză medie sau mare de drog.
     Rezultatele prezentate ar putea să-și găsească ulterior confirmare și, eventual, utilizare clinică prin mai buna înțelegere a efectelor stresului (cortizolul este hormon de stres) asupra adicției.

 

Creier în 3D

 

     Un grup de cercetători de la Harvard, MIT și Johns Hopkins a publicat ieri (30 iulie), în Cell, un studiu3 care descrie modul în care pot fi reprezentate imagistic nu doar structuri cerebrale la nivel nano, ci chiar individualizarea tridimensională a elementelor (neuroni, ce­lule gliale, vase etc.) și a relațiilor dintre ele. Una dintre aplicațiile imediate ale metodei descrise de grupul american este contrazicerea teoriei că proximitatea fizică ar fi suficientă pentru a prezice conectivitatea sinaptică interneuronală, demonstrată pe un preparat din creier de șobolan.
Reconstrucție tridimensională a unui grup de 13 axoni juxtapuși unei creste cu originea într-o dendrită centrală
©Kasthuri et al/Cell 2015


Notă autor:

1. Williamson I et al. Effect of nasal balloon autoinflation in children with otitis media with effusion in primary care: an open randomized controlled trial. CMAJ. 2015 Jul 27

2. Walter M et al. Effects of cortisol administration on craving in heroin addicts. Transl Psychiatry. 2015 Jul 28;5:e610

3. Kasthuri N et al. Saturated reconstruction of a volume of neocortex. Cell. 2015 Jul 30

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe