Newsflash

Noutăți în cercetare

de Dr. Aurel F. MARIN - oct. 9 2015
Noutăți în cercetare

Lupul paznic la stână

 

Ce se întâmplă atunci când știința intră în conflict cu interesele economice? De obicei, din exemplele trăite până acum, industria protestează, discreditează și încearcă să acopere dovezile științifice care nu dau bine la public. Exemplele clasice vin din partea industriei tutunului, care a ascuns ani de zile rezultatele proprii care arătau că produsele pe care le promovează și comercializează sunt nocive pentru consumatori. Dar sunt și alte exemple: fermierii ale căror vite au murit de o boală ciudată s-au reorientat repede și au folosit resturile animalelor moarte pentru a le hrăni pe cele rămase. Urmarea a fost epidemia de encefalopatie spongiformă bovină și apariția la om a aproape două sute de cazuri de variantă de boală Creutzfeld-Jakob. Mai nou, tot mai multe studii arată dezastrul metabolic pe care îl provoacă alimentația de tip fast-food și băuturile răcoritoare edulcorate (culmea, nu doar cele cu zahăr, ci și cele cu îndulcitori artificiali), în timp ce industria promovează asiduu diverse activități sportive, încercând să minimalizeze complet efectele metabolice ale aportului caloric. Nici industria farma nu este scutită de asemenea tendințe, acesta fiind, de altfel, motivul pentru care declarațiile de interese sunt obligatorii nu doar pentru decidenți și consilierii lor, ci chiar și pentru autorii care doresc să publice articole științifice (sigur, în România lucrurile sunt încă foarte departe din punctul acesta de vedere, dar pași mici au început să se facă). Și nu doar în sănătate stau lucrurile astfel, recentul scandal din industria auto e un exemplu grăitor pentru acțiunile imorale ale companiilor multinaționale, în goana lor după profituri tot mai mari.
     Cu alte cuvinte, dacă nu e defel normal să pui lupul paznic la stână, de ce ai avea încredere în rezultatele „științifice“ obținute cu sprijinul industriei? Aici intervin (sau ar trebui să intervină) autoritățile, care, analizând atent dovezile existente, solicitând expertiza unor terți independenți, trebuie să decidă asupra măsurilor legislative care pot asigura un viitor sustenabil.
     În anii ʼ90, „noul roz“ în materie de țigări erau produsele „light“. Odată ce grămada de dovezi privind efectele nocive ale fumatului a ajuns până la tavan, industria nu a mai avut altă soluție decât să se replieze și să caute alternative. Cum ar fi țigările cu arome sau țigările „light“. Dar ce însemna „light“? O reducere a conținutului de gudroane din țigări, acestea fiind (pe bună dreptate) incriminate în producerea efectelor nocive – de la cancer la emfizem și afecțiuni cardiovasculare, iar lista e foarte, foarte lungă. Cu toate acestea, alte inovații datând din aceeași perioadă făceau ca timpul necesar absorbției nicotinei în sânge după aprinderea țigării să scadă spectaculos, arderea tutunului era mai productivă, găurelele adăugate pe filtru făceau să pară că s-ar pierde fum, dar ele erau acoperite de degetele fumătorului și, în fine, filtrele tot mai „sofisticate“ se înnegreau ceva de speriat, fără, desigur, ca ele să rețină nicotina și multe alte toxice. Pe scurt, țigările ușoare ale industriei aveau aceeași greutate ca și până atunci. Când s-a înțeles acest lucru, autoritățile au intervenit și au interzis utilizarea unor astfel de apreciative, menite să inducă în eroare consumatorul.
     Dar de ce să lași industria să-și facă „light“-urile proprii, când rezultatul e ușor anticipabil? Cu mintea cea de pe urmă, autoritățile (deocamdată cele americane) au introdus, în urmă cu cinci ani, prevederi legislative care ar permite reglementarea unor niveluri mai mici de nicotină în țigări. Într-adevăr, poți să umbli la gudroane cât vrei, că oamenii n-or să se lase de fumat. Dar ce se întâmplă dacă reduci principala substanță adictivă din țigări?
     Ei bine, răspunsul – la care ar trebui să ia aminte autoritățile de sănătate publică din toată lumea – vine dintr-un studiu clinic ale cărui rezultate au fost publicate1 ieri (1 octombrie) în New England Journal of Medicine, cea mai importantă revistă de medicină clinică. Studiul – paralel dublu orb, randomizat – s-a desfășurat în perioada 2013–2014 în zece centre din SUA și a inclus persoane cu vârsta peste 18 ani care fumau cel puțin cinci țigări pe zi și nu aveau de gând să renunțe la fumat. Timp de șase săptămâni, aceștia au fumat fie țigările lor favorite, fie unul din cele șase tipuri de țigări cercetate, distribuite gratuit, conținutul în nicotină variind între 15,8 (tipic pentru produsele din comerț) și 0,4 mg pe gramul de tutun.
     După șase săptămâni, numărul mediu de țigări fumate într-o zi a fost semnificativ mai scăzut (16,5, 16,3 și 14,9) la cei care au fumat țigări cu un conținut redus de nicotină (2,4, 1,3 sau 0,4 mg/g) în comparație cu cei care au fumat marca lor favorită sau țigări cu conținut de nicotină de 15,8 mg/g (22,2 și 21,3 țigări/zi) (fig. 1). Țigările cu mai puțină nicotină au redus expunerea și dependența la aceasta, precum și efectul psihologic al abstinenței, fără să crească semnificativ nivelul de monoxid de carbon sau volumul total inspirat (compensație minimă).
Fig. 1 – Numărul mediu de țigări fumate zilnic, în funcție de conținutul în nicotină
 
     Editorialul2 care însoțește studiul din NEJM pledează pentru transformarea în politici naționale (în SUA) a dovezilor furnizate de studiu, prin accentuarea disocierii dintre nicotină și gudroane în produsele din tutun. Astfel, cred autorii, substanța adictivă nu va mai fi asociată cu țigările atât de nocive, ci, eventual, cu produse mai puțin dăunătoare sănătății, precum plasturii cu nicotină sau țigările electronice.
     În ceea ce privește efectele băuturilor îndulcite asupra sănătății consumatorilor, dovezile aduse de știință s-au tot adunat în ultima vreme. Chiar dacă firmele producătoare ar vrea să vă concentrați mai mult pe activitățile sportive decât pe reducerea numărului de calorii din dietă, efectele produselor respective nu sunt defel benefice. Journal of the American College of Cardiology a publicat luni (online înainte de print) un review3 care „îndosariază“ conexiunile dintre sucroză/fructoză și sănătatea cardiometabolică. Sumarul acestor legături este prezentat în fig. 2. Orice alte comentarii sunt inutile.
Fig. 2 – Mecanismele biologice care leagă excesul de sucroză și adaosul ridicat de fructoză din băuturile edulcorate de apariția obezității, gutei, diabetului și bolilor cardiovasculare
 
 

Notă autor:

1. Donny EC et al. Randomized trial of reduced-nicotine standards for cigarettes. N Engl J Med. 2015 Oct 1;373(14):1340-9

2. Fiore M, Baker T. Reduced-nicotine cigarettes — a promising regulatory pathway. N Engl J Med. 2015 Oct 1;373(14):1290-1

3. Malik VS, Hu FB. Fructose and cardiometabolic health - what the evidence From sugar-sweetened beverages tells us. J Am Coll Cardiol. 2015 Oct 6;66(14):1615-24

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe