Newsflash

Noutăți în cercetare

de Dr. Aurel F. MARIN - oct. 30 2015
Noutăți în cercetare

De pe bicicletă în salonul de dializă

 

     Prestigiul și, mai târziu, banii asociați cu victoria în sportul de înaltă performanță au făcut ca lupta de pe terenul de sport să continue adesea în cabinetul medical, și nu cu cele mai oneste mijloace. E drept că, față de perioada războiului rece, când o medalie olimpică sau un titlu de campion mondial se transformau în lovituri date imperialiștilor de comunismul victorios, în zilele noastre statele nu mai pun în practică politici de victorie-cu-orice-preț. Mai ales că prețul plătit era, dincolo de spiritul sportiv, sănătatea sportivilor. Glumele despre alergătoarele RDG-iste cu mustață au devenit istorie, la fel și comunismul victorios, dar fantoma dopajului bântuie în continuare sportul de performanță.
     Atletismul a fost multă vreme poligon de încercare pentru diverse „amelioratoare“ ale performanței sportive, dar sumele atrase din publicitate și creșterea frecvenței controalelor antidoping au dus la o tendință de scădere a frecvenței cazurilor de dopaj. Ciclismul, în schimb, pare să fie „pilotul de teste“ al industriei farma. Câștigătorii postbelici ai Turului Franței, cea mai importantă competiție ciclistă, sunt de două feluri: cei care au fost deja dovediți dopați și cei care nu au fost încă prinși. Ciclismul este unul dintre cele mai solicitante sporturi, iar spectacolul a impus ca dificultatea probelor să crească de la un an la altul, punându-i la muncă nu doar pe sportivi, ci și pe medicii în căutare de „soluții“ nedetectabile la testele actuale. Și, dacă epoca eritropoietinei (EPO) a trecut, deoarece s-au perfecționat testele de detectare a precursorilor și metaboliților acesteia, locul nu a rămas liber, ci pare să fi fost deja ocupat de alte substanțe.
     Despre noua vedetă a ciclismului de top au scris deja ziare importante, ca New York Times sau Le Monde. Dar nu vă așteptați la un nume cu rezonanță. Deocamdată îi putem spune FG-4592 – căci este vorba de o substanță chimică, nu despre un ciclist. Este un inhibitor de prolil-hidroxilază HIF (factor inductibil prin hipoxie) care promovează eritropoieza prin transcripție mediată de HIF. Eritropoieza rezultă din creșterea producției endogene de EPO și a receptorului acesteia, precum și a unor proteine implicate în transportul, absorbția și preluarea ferului din celule. Și mai mult decât atât, spre deosebire de desueta EPO, FG-4592 se administrează oral. Totul sună atât de bine, încât Agenția mondială antidoping s-a grăbit să treacă substanța pe lista substanțelor interzise, la categoria „stabilizatori HIF“. Iar doi cicliști – un italian și un chilian – au fost deja depistați, vara aceasta, că s-ar fi dopat cu FG-4592.
     Dincolo însă de problemele pe care le vor avea responsabilii din sport cu dopajul, potențialul noii clase de substanțe pare să fie uriaș, iar studiile clinice sunt deja în stadii avansate. Nu mai departe de ieri (22 octombrie), au fost publicate în Journal of the American Society of Nephrology rezultatele obținute în trei studii clinice de fază 2 cu inhibitori de HIF-PH în tratamentul anemiei la pacienți cu boală cronică de rinichi în stadiu foarte avansat.
     Primul studiu1 din JASN a vizat corectarea valorilor hemoglobinei la 55 de pacienți anemici (sub 10 g/dl) la efectuarea hemodializei sau a dializei peritoneale, prin administrarea de FG-4592 (roxadustat produs de FibroGen) oral timp de 12 săptămâni. Față de valorile inițiale de 8,3 ± 1,0 g/dl, tratamentul cu roxadustat a avut ca efect creșterea hemoglobinei cu cel puțin 2,0 g/dl în primele șapte săptămâni, indiferent de statutul inițial de încărcare ferică, de nivelul seric de proteină C-reactivă, de regimul de Fe sau de modalitatea de dializă. La finalul studiului, creșterea medie a fost de 3,1 ± 0,2 g/dl. Tratamentul cu roxadustat a fost bine tolerat.
     Celelalte două studii au fost realizate cu un alt inhibitor de HIF-PH – GSK1278863 (produs de GlaxoSmithKline), iar rezultatele au fost cuprinse în același articol2. Diferența dintre studii este că unul a fost realizat la pacienți cu boală cronică de rinichi neaflați încă sub dializă, iar celălalt a vizat pacienți hemodializați. Hemoglobina inițială s-a aflat în intervalul 8,5–11,0 g/dl, respectiv 9,5–12,0 g/dl. Studiile au urmărit posibilitatea substituției tratamentului cu eritropoietină umană recombinantă cu cel cu inhibitor de HIF-PH. Rezultatele au indicat că 5 mg administrate oral în doză unică zilnică timp de patru săptămâni au înlocuit cu succes EPO, ducând la creșterea medie cu 1,0 g/dl a valorilor hemoglobinei în grupul nedializat și doar la menținerea valorilor în grupul hemodializat. Substanța a fost, de asemenea, bine tolerată.
     Editorialul3 care însoțește studiile explică pe larg mecanismul de acțiune și potențialele beneficii ale noii clase de inhibitori HIF-PH. Autorii consideră că este nevoie de mai mult decât de dovedirea eficienței noilor substanțe înainte ca ele să fie aprobate ca medicamente pentru uz uman și remarcă pozitiv faptul că FibroGen desfășoară deja o serie de studii clinice de fază 3 cu roxadustat, în diverse situații clinice. Din datele de pe ClinicalTrials.gov, site-ul oficial pe care sunt înregistrate studiile clinice, am aflat că inclusiv centre de nefrologie din România sunt implicate în înrolarea de pacienți pentru studiile cu roxadustat.
     Am păstrat însă pentru final informația cea mai interesantă. Dezvoltarea acestei noi clase de medicamente a pornit printr-un studiu4 publicat în revista Science de un grup de la Dana-Farber Cancer Institute – Universitatea Harvard condus de William Kaelin Jr, prim autor fiind Mircea Ivan (în prezent profesor asociat la Universitatea din Indiana). Articolul din Science al medicului român are, la data la care scriem aceste rânduri, aproape 3.500 de citări. De altfel, cercetătorul născut la Brașov este, alături de William Kaelin, titularul unor patente de invenție acordate de autoritățile americane. Patente pe baza cărora FibroGen a dezvoltat roxadustatul, medicamentul care a bulversat lumea ciclismului și care va revoluționa, probabil, o serie de indicații terapeutice din nefrologie și nu numai.

 

Google nu e întotdeauna prietenul tău

 

     „Google e prietenul tău“ este adesea replica dată de cei care nu vor să se obosească să răspundă la întrebări simple. Și sunt, din păcate, pacienți sau aparținători care iau de bun răspunsul acesta și îl aplică și într‑un domeniu în care nu, Google nu e defel prietenul tău: medicina. Căutați informații despre vaccinuri și veți găsi atâtea prostii că veți avea nevoie de-o vidanjă la cât de vocali sunt antivaxerii pe net. Iar practicile alternative sau complementare și-au găsit pe internet cel mai bun mediu de propagare și vindecă orice. Dar absolut orice. De la viermi intestinali la cancer și impotență, dacă nu cumva pe toate astea deodată.
     Mai mulți neurologi din Arkansas au avut curiozitatea să caute în cea mai mare arhivă video din lume – youtube, un serviciu oferit de google – toate clipurile care se refereau la neuropatia periferică și la tratamentul ei. Rezultatele găsite au fost atât de interesante încât le-au publicat5 în revista Muscle & Nerve (Wiley). Din cele două sute de videoclipuri, aproximativ jumătate (!) prezentau soluții terapeutice pentru care nu există niciun fel de dovezi. Medicina alternativă era chiar cel mai des citată, cu mult înaintea dispozitivelor și de peste două ori mai frecvent decât tratamentele medicamentoase. Cu alte cuvinte, un pacient care caută informații despre tratamentul neuropatiei periferice pe youtube este servit de Dr. Google cu mizerii într-unul din două cazuri.

 

Toxină botulinică pentru fibrilația atrială

 

     În cele doar câteva decenii în care toxina botulinică a fost utilizată în scopuri terapeutice, indicațiile acesteia au urmat o evoluție interesantă. Pentru început, s-a încercat administrarea de toxină botulinică pentru corecția strabismului (pentru prima dată, în 1977), indicațiile fiind apoi extinse de oftalmologi și pentru nistagmus sau blefarospasm, iar pasul până la alte afecțiuni spastice nu a fost foarte greu de făcut. Curând, medicii de reabilitare medicală, ortopezii și neurologii confruntați cu astfel de afecțiuni aveau să adopte terapia cu toxină botulinică pe scară largă.
     Temerile inițiale, că toxina – similară celei tetanice – s-ar putea transmite axonal retrograd, nu s-au confirmat, singura problemă reală a tratamentului fiind apariția anticorpilor specifici, care anulează efectul benefic al blocării nervoase inițiale. Chiar și în absența apariției anticorpilor, efectul toxinei botulinice dispare după o perioadă medie de șase luni, fiind nevoie de repetarea injectării și, uneori, de mărirea dozelor.
     Tocmai reversibilitatea efectului a făcut toxina botulinică dezirabilă pentru tratamentele cosmetice – o injectare greșită nu are efecte permanente, cum ar putea-o avea, de pildă, secționarea unui nerv printr-o intervenție chirurgicală. Astfel, procedurile dermatocosmetice au devenit principala indicație pentru administrarea de toxină botulinică, dându-i acesteia un renume nedorit, frivol.
     Chiar dacă tratamentul cu toxină botulinică s-a extins și către indicații precum acalazia cardiei sau hipersudorația, probabil că un studiu cum este cel publicat6 marțea aceasta (20 octombrie) în Circulation. Arrhythmia and Electrophysiology va face mulți cititori să ridice din sprâncene. Și pe bună dreptate, deoarece la injectarea cardiacă de toxină botulinică nu pare să se fi gândit cineva până acum. Și totuși, un grup din Novosibirsk i-a găsit utilitatea în prevenția tahiaritmiilor atriale. Astfel, la pacienți cu istoric de fibrilație atrială paroxistică și indicație de bypass coronarian, s-a practicat injectarea de toxină botulinică în grăsimea epicardică în timpul operației de bypass, iar rezultatele au fost comparate cu injectarea de ser fiziologic. Reapariția fibrilației atriale în prima lună de la operație a fost notată la doi pacienți tratați cu toxină botulinică (din 30) și la șapte din grupul placebo (tot 30). Alți șapte pacienți care au primit injecții cu ser fiziologic au prezentat recurențe ale fibrilației atriale în perioada de până la un an în care au fost supravegheați, dar niciunul din grupul care a primit tratament.
     Chiar dacă e vorba de un studiu-pilot, datele sunt interesante și merită atenție, deoarece o simplă injecție adăugată actului operator ar putea avea rezultate pe termen lung, care ar scuti pacientul de necesitatea conversiei electrice sau chimice la ritmul sinusal. Rămâne însă de văzut dacă indicația se va confirma și dacă nu cumva fibrilația atrială va reapărea odată cu ștergerea completă a efectului injecției inițiale cu toxină botulinică.

Notă autor:

1. Besarab A et al. Roxadustat (FG-4592): correction of anemia in incident dialysis patients. J Am Soc Nephrol. 2015 Oct 22

2. Holdstock L et al. Four-week studies of oral hypoxia-inducible factor–prolyl hydroxylase inhibitor GSK1278863 for treatment of anemia. J Am Soc Nephrol. 2015 Oct 22

3. Lenihan CR, Winkelmayer WC. The dawning of a new day in CKD anemia care? J Am Soc Nephrol. 2015 Oct 22

4. Ivan M et al. HIFalpha targeted for VHL-mediated destruction by proline hydroxylation: implications for O2 sensing. Science. 2001 Apr 20;292(5516):464-8

5. Gupta HV et al. Analysis of youtube as a source of information for peripheral neuropathy. Muscle Nerve. 2015 Oct 19

6. Pokushalov E et al. Long-term suppression of atrial fibrillation by botulinum toxin injection into epicardial fat pads in patients undergoing cardiac surgery. One-year follow-up of a randomized pilot study. Circ Arrhythm Electrophysiol. 2015 Oct 20

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe