Newsflash

Noutăți în cercetare

de Dr. Aurel F. MARIN - ian. 11 2016
Noutăți în cercetare

Editare genomică in vivo

 

     Dintre studiile apărute în ultimele zile ale anului trecut, ne-au atras atenția trei cercetări înrudite, publicate simultan în prestigioasa revistă Science. S-a vorbit mult, în aceste zile, când se face bilanțul celor mai bune rezultate de peste an, despre tehnica CRISPR/Cas9 de editare a genomului și despre cum un studiu menit să demonstreze cât de departe suntem de utilizarea clinică a acesteia a stârnit interesul general tocmai pentru că... nu suntem chiar atât de departe. Rezultatele publicate ieri (31 decembrie) în Science demonstrează utilizarea cu succes a editării genomice in vivo în experimente pe animale. Și ce modele experimentale mai bune puteau găsi cercetătorii decât pe cele de distrofie musculară? E vorba de boli genetice pentru care nu există vreun tratament și care nu doar reduc drastic speranța de viață a indivizilor afectați, ci și compromit aproape complet calitatea vieții acestora.
     Primul1 dintre cele trei studii (și ne vom referi la ele în ordinea în care au fost primite de la autori de publicația americană), realizat la Harvard, a folosit un model murin (mdx) de distrofie musculară Duchenne, la care tehnica CRISPR/Cas9 a fost utilizată pentru editarea exonului 23 al genei mutate, cu ajutorul virusului adeno-asociat 9 (AAV9). Aplicată la animalele afectate de mutația mdx (de la nivelul genei distrofinei, care duce la absența completă a proteinei distrofină), tehnica de editare a genomului a avut ca efect excizia ADN-ului vizat și a permis formarea unei proteine funcționale, chiar dacă parțial trunchiate. În urma tratamentului, s-a reușit recuperarea musculară funcțională parțială și crearea unei serii de precursori miogenici fără defectul genetic inițial, la șoarecii cu mutație mdx.
Fig. 1 – Expresia distrofinei la șoarecii mdx injectați postnatal intramuscular cu AAV9. Colorație nativă cu proteina verde fluorescentă (sus) și imunohistochimie pentru distrofină (jos) la trei (stânga), respectiv șase (dreapta) săptămâni de la injectare. Liniile punctate indică traiectul acului. Scală: 200 μm
© Long et.al./Science
 
     Al doilea studiu2 a fost primit de editorii americani de la un grup de cercetători de la Duke University și de la MIT la numai o zi după lucrarea celor de la Harvard. Aceștia au utilizat AAV8 pentru a livra sistemul de editare a genomului la nivelul miocitelor murine. Astfel, au reușit să obțină deleția exonului 23 din aproximativ 2% din celulele musculare din zonele injectate, ceea ce a dus la generarea unor niveluri de distrofină de circa 8% din valorile normale, în condițiile în care studii anterioare estimau la 4% nivelurile de distrofină necesare pentru funcționarea adecvată a celulei musculare în cazurile de boală Duchenne. Rezultate promițătoare au fost obținute prin injectarea intraperitoneală a vectorului viral, care a dus la expresia distrofinei în musculatura abdominală, în diafragm și în cord la o distanță de șapte săptămâni de la injectare. Speranța este ca injectarea intravenoasă a virusului să ducă la obținerea unor rezultate bune în întreg organismul.
Fig. 2 – Expresia distrofinei la șoarecii mdx injectați postnatal intramuscular cu AAV9. Colorații cu hematoxilin-eozină și imunohistochimie pentru distrofină la șoareci normali, șoareci mdx netratați și șoareci mdx tratați cu AAV9, la trei, respectiv șase săptămâni după injectare. Scală: 40 μm
 
     În fine, al treilea studiu3 a fost realizat de cercetători de la University of Texas (Dallas) și a ajuns la editorii revistei Science la puțin peste o săptămână după primul studiu. Această cercetare pare însă a fi fost cea mai amplă, începând prin a verifica cât de eficientă este tehnica CRISPR/Cas9 asupra gameților de șoarece. Rezultatul a fost unul foarte încurajator: 80% din ani­malele născute după intervenția genomică prezentau deleția exonului 23, manifestată prin expresia distro­finei. Apoi, tehnica a fost aplicată la animalele care prezentau mutațiamdx. După naștere, injecțiile cu AAV9 (vectorul cu tropism pentru miocite, care trebuia să livreze sistemul de editare a genomului) intraperitoneale (din prima zi după naștere), intramusculare (din ziua 12) sau retroorbitale (ziua 18) au reușit să restabilească expresia distrofinei la nivelul mușchilor scheletici și al cordului, în grade variabile, de la trei la douăsprezece săptămâni postinjectare (fig. 1–2). Cele mai ridicate niveluri ale proteinei absente în boala Duchenne s-au obținut atunci când injectarea s-a făcut direct intramuscular.
     Cele trei studii au rezultate foarte promițătoare și sunt, de fapt, doar o dovadă a faptului că editarea genomului este posibilă nu doar înainte de concepția propriu-zisă, ci chiar după naștere, în celulele afectate de o mutație genetică. Translarea rezultatelor de la animal la om nu va fi însă facilă, cel puțin în cazul distrofiei musculare, deoarece toate cele trei cercetări au folosit un model animal simplificat, în care e vorba de o mutație punctiformă; nu toate formele de distrofie musculară sunt cauzate de mutații ale genei distrofinei, iar dintre cele care au totuși această etiologie niciuna nu reproduce mutația asupra căreia s-a acționat la șoarece. Cu toate acestea, înainte de a putea încerca orice fel de experiment la om, este nevoie de perfecționarea utilizării metodei pe modele animale, dar și de urmărirea pe termen lung a efectelor pe care vectorul viral le-ar putea avea. Indiscutabil însă, perspectiva de a putea corecta „din mers“, adică după naștere, diverse defecte genetice este una aducătoare de speranță pentru un număr foarte mare de boli genetice rare, pentru care nu există încă nicio opțiune terapeutică.

 

Cum se poate pune pofta-n cui

 

     Pofta de dulciuri este relativ frecvent întâlnită. Mai ales în contextul în care o tot mai mare parte a populației este supraponderală sau chiar obeză. Mecanismele prin care apare această poftă sunt relativ bine înțelese, zahărul ca atare fiind asimilabil unei substanțe adictive. Aproape deloc studiat este însă mecanismul prin care dispare această poftă după ingestia de dulciuri. Două studii publicate de curând în Cell Metabolism încearcă însă să completeze înțelegerea noastră asupra acestui mecanism, furnizând totodată informații care ar putea duce la dezvoltarea unor terapii pentru combaterea obezității – sau măcar a poftei de dulciuri.
     Primul studiu4, realizat de un grup din Copenhaga și din Iowa City, cu sprijinul unei companii farmaceutice scandinave, a identificat mecanismul prin care este inhibată pofta de zahăr după ingestia de dulciuri. Se bănuia, de aproape jumătate de secol, că aportul de carbohidrați ar putea fi influențat de semnalizarea realizată de la nivelul ficatului, dat fiind că excesul poate avea toxicitate hepatică. Echipa danezo-americană arată înspre factorul de creștere fibroblastică 21 (FGF21) și aduce în sprijinul acestei teorii dovezi obținute în experimente pe șoareci. Astfel, pierderea genetică a FGF21 duce la o creștere a consumului de zahăr la animalele de laborator, în vreme ce administrarea acută de FGF21 suprimă aportul de zahăr și de îndulcitori non-calorici. Medierea acestui comportament se face prin reducerea poftei de dulce și a cantității de alimente ingerate, prin acțiune la nivel hipotalamic. Dat fiind că producția hepatică de FGF21 crește odată cu ingestia de sucroză, autorii descriu un adevărat circuit hormonal hepato-cerebral de feedback negativ (fig. 3).
Fig. 3 – Schema circuitului hormonal hepato-cerebral prin care ficatul produce FGF21 ca răspuns la aportul de carbohidrați, pentru a suprima specific apetitul pentru dulce, prin acțiune la nivelul nucleului paraventricular din hipotalamus
© von Holstein-Rathlou, BonDurant et al./Cell Metabolism 2015
 
     Cel de-al doilea studiu5, realizat de cercetători de la University of Texas (Dallas) și de la o companie farmaceutică nord-americană, s-a concentrat asupra aceluiași hormon – FGF21 – și asupra efectelor acestuia la șoarece și la o specie de macaci. Astfel, administrarea de FGF21 reduce marcat preferința pentru dulce și pentru alcool la șoarece, precum și pe cea pentru dulce la macac. La șoarece, efectele necesită un coreceptor de la nivelul sistemului nervos central și se corelează cu reducerea concentrațiilor de dopamină din nucleul accumbens. Autorii atrag atenția asupra faptului că administrarea de FGF21 ar putea afecta, la om, nu doar preferința pentru unii nutrienți, ci și comportamentele legate de recompensă – iar avertismentul este important, în condițiile în care analogii de FGF21 sunt deja în evaluare clinică pentru tratamentul obezității și al diabetului zaharat tip 2.

Notă autor:

1. Tabebordbar M et al. In vivo gene editing in dystrophic mouse muscle and muscle stem cells. Science. 2015 Dec 31

2. Nelson CE et al. In vivo genome editing improves muscle function in a mouse model of Duchenne muscular dystrophy. 2015 Dec 31

3. Long C et al. Postnatal genome editing partially restores dystrophin expression in a mouse model of muscular dystrophy. 2015 Dec 31

4. von Holstein-Rathlou SØ et al. FGF21 Mediates Endocrine Control of Simple Sugar Intake and Sweet Taste Preference by the Liver. Cell Metab. 2015 Dec 24

5. Talukdar S et al. FGF21 regulates sweet and alcohol preference. Cell Metab. 2015 Dec 24

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe