Newsflash

Noutăți în cercetare

de Dr. Aurel F. MARIN - ian. 22 2016
Noutăți în cercetare

Ne luăm irisul înapoi

 

     O bună parte din funcționarea noastră și din interacțiunile sociale umane se bazează pe ochi și pe vedere. Pentru niște organe atât de importante, pare destul de ciudat ca principala atenție să fie acordată doar geometriei spațiale a ochiului și mai puțin sau aproape deloc irisului. Ba chiar medicina clasică pare să-l fi cedat – prin non-combat – unui grup de amăgiți-amăgitori, vânzători de iluzii și de pseudodiagnostice: ghicitorii în iris. De la hărți amănunțite care, chipurile, îți dezvăluie problemele de sănătate, la presupuse terapii foarte costisitoare pentru problemele bine ascunse în ochi, iridologia se înscrie pe un loc de frunte între practicile de falsă știință medicală care asaltează pacienții zilelor noastre.
     Iată însă că un studiu1 publicat miercuri (13 ianuarie) în revista Royal Society Open Science de un grup din Toronto cere înapoi, în numele științei, irisul – confiscat de credința nedovedită că viitorul s-ar ascunde în ochi. Nu căutați boli închipuite în ochii celuilalt, dar uitați-vă după cripte Fuchs, noduli Wolfflin, pete pigmentare, șanțuri de contracție și melanoză conjunctivală (fig. 1).
Fig. 1 – Cele cinci caracteristici frecvente de la nivelul irisului. A: criptele Fuchs sunt lacune de la nivelul marginii anterioare, care apar în timpul resorbției membranei pupilare; B: nodulii Wolff lin sunt mici depozite de colagen, apărute în urma atrofiei din stratul stromal al irisului; C: petele pigmentare sunt zone discrete de colorație, care pot fi observate la suprafața irisului; petele care deformează stratul conjunctiv sunt nevi, celelalte fiind numite pistrui; D: șanțurile de contracție sunt inele care se întind, de regulă, la marginea externă a irisului; seamănă foarte bine cu niște riduri și rezultă din contracția și dilatarea pupilei; E: Melanoza conjunctivală poate fi observată în regiunea sclerală adiacentă irisului
© Edwards M et al.

Canadienii asta au făcut, cu intenția de a identifica eventuale caracteristici în funcție de moștenirea genetică. Au fost urmărite trei grupe populaționale, în funcție de originea lor: Europa, Asia de Est (China, Mongolia, Japonia), respectiv Asia de Sud (India, Pakistan, Afganistan). În populația europeană, s-a observat o asociere semnificativă între criptele Fuchs, petele pigmentare și șanțurile de contracție. De asemenea, autorii relatează posibila asociere a unor alele cu anumite caracteristicii ale irisului. Speranța grupului canadian este că studiul irisului în mai multe populații diferite ar putea furniza date antropometrice, biomedicale, medico-legale și oftalmologice interesante.

 

Pentru țânțari și intestine

 

     New England Journal of Medicine, adică tocmai cea mai bună revistă de medicină clinică din lume, a publicat ieri un studiu2 deopotrivă insolit și interesant. De-a dreptul năstrușnic. Mai exact, un grup de suedezi de la Umea și Karolinska, în parteneriat cu medici ugandezi din Kampala, a cercetat care este cea mai eficientă plasă pentru repararea herniei inghinale: cea tradițională sau (țineți-vă bine!) plasa de... țânțari! Medicii au plecat de la realitatea tristă din Africa, unde pacienții nu au acces la îngrijiri de sănătate, iar, atunci când acestea totuși există, accesul la sănătate devine prohibit în absența resurselor financiare. Și atunci, în plină improvizație, au apelat la o soluție aflată cumva la îndemână: plasele de țânțari. Prin eforturile conjugate ale Organizației mondiale a sănătății și ale donatorilor internaționali, în regiunile sărace din Africa, afectate de malarie, plasele de țânțari sunt una dintre cele mai ieftine și mai eficiente metode de control al paludismului.
     Mai în glumă, mai în serios, existau deja dovezi oarecum anecdotice privind utilizarea unor plase de plastic pentru țânțari, sterilizate în prealabil, la cura chirurgicală a herniei. Lipseau însă dovezile furnizate de un studiu clinic randomizat și tocmai asta a realizat grupul suedezo-ugandez. Ei au înrolat 302 pacienți adulți cu hernie inghinală unilaterală primară reductibilă, care au fost randomizați apoi să fie operați prin procedeul anterior cu plasă (Lichtenstein); jumătate au primit o plasă ușoară 100% din polipropilenă, de producție franceză, la o valoare de aproximativ 125 de dolari americani bucata (grupul de control), iar pentru cealaltă jumătate s-a utilizat o bucată de plasă de țânțari, produsă în acest scop în India, 100% din polietilenă, cu o valoare mai mică de un dolar bucata (fig. 2).
     Din cei 302 pacienți operați, 97,3% au revenit la control după două săptămâni, iar 95,6% și după un an de la intervenție. S-a înregistrat o singură recurență a herniei, în grupul cu plasa de țânțari, dar diferențele statistice nu au fost semnificative între cele două grupuri. De asemenea, și complicațiile postoperatorii (în special hematom sau edem inghinal/scrotal) au fost similare în loturile studiate, ceea ce îi face pe autorii cercetării să conchidă că nu au existat diferențe semnificative între pacienții care au primit o plasă din comerț și cei care au primit o plasă ieftină, în ce privește complicațiile postoperatorii sau recurența herniei.
Fig. 2 – Chirurgii suedezi și cei ugandezi au utilizat o plasă de țânțari obișnuită pentru cura chirurgicală a herniei
© Stefan Zimmerman
 
     Nu vă grăbiți încă să dați jos plasele de țânțari de pe geamuri, studiul nu și-a propus să falimenteze producătorii de consumabile chirurgicale, ci să găsească o alternativă ieftină pentru acele zone sărace în care alternativa nu sunt produsele comerciale, ci absența lor completă. De altfel, rezultatele publicate săptămâna aceasta în NEJM au fost primite cu rezerve și de chirurgii români. „Apreciem preocupările cercetătorilor în cauză, dar lăsăm ca timpul să certifice sau să infirme rezultatele comunicate“, a declarat pentru „Viața medicală“ prof. dr. Mircea Beuran, președintele Societății Române de Chirurgie, directorul Departamentului de chirurgie din cadrul UMF „Carol Davila“ București și șeful Clinicii de chirurgie din Spitalul Clinic de Urgență București.

 

Moartea neagră și persistentă

 

     Un studiu3 publicat miercuri (13 ianuarie) în PLOS ONE vine cu informații interesante despre molima care a ucis undeva între un sfert și peste jumătate din populația medievală a Europei: ciuma bubonică. S-a considerat că al doilea val de ciumă (secolele XIV–XVII) ar fi fost continuu reintrodus în Europa prin migrație din Asia Centrală. Analiza ADN-ului extras din rămășițe ale unor victime răpuse de infecția cu Yersinia pestis în diverse momente ale celui de-al doilea val (care a durat peste 300 de ani) a arătat aceleași mutații bacteriene (nu mai puțin de 16 SNP-uri), ceea ce alimentează o nouă ipoteză, anume că Y. pestis nu ar fi părăsit, de fapt, continentul european de-a lungul celor trei secole, existând posibilitatea ca bacteria să fi persistat într-un rezervor rămas până acum neidentificat.
Rămășițele a trei soldați morți de ciumă, îngropați laolaltă în Brandenburg (Germania) în timpul Războiului de 30 de ani (1618–1648)
© Seifert et al.
 

Notă autor:

1. Edwards M et al. Analysis of iris surface features in populations of diverse ancestry. R Soc Open Sci. 2016 Jan 13;3(1):150424

2. Löfgren J et al. A randomized trial of low-cost mesh in groin hernia repair. N Engl J Med. 2016 Jan 14;374(2):146-53

3. Seifert L et al. Genotyping Yersinia pestis in historical plague: evidence for long-term persistence of Y. pestis in Europe from the 14th to the 17th century. PLoS One. 2016 Jan 13;11(1):e0145194

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe