Newsflash

Noutăți în cercetare

de Dr. Aurel F. MARIN - iul. 7 2016
Noutăți în cercetare

Medicina personalizată este acum mai personală

 

     În doar câțiva ani, aceștia din urmă, odată cu obținerea și procesarea unor volume uriașe de date din cercetare, s-a schimbat fundamental percepția privind importanța genomului. De unde interesul inițial se limita la secvențele codante, celelalte fiind considerate mai degrabă „zgomot“, s-a trecut nu doar la studiul aprofundat al secvențelor non-codante, ci chiar la pasul următor: studiul epigenomului. Importanța acestuia (epigenomul nu include secvențe de ADN, ci compușii care, legați de ADN, dictează acestuia ce să facă) a fost deja demonstrată de mai multe studii foarte recente, care au evidențiat modalitatea de transmitere a unor caracteristici nu prin intermediul ADN, ci prin intervenția epigenomului.
     Numeroase consorții de cercetare s-au creat pentru a accesa fonduri structurale europene, cu ajutorul cărora să studieze în continuare epigenomul. Blueprint Epigenome, de pildă, un proiect la care participă 39 de universități europene de prestigiu, a accesat fonduri de aproape 30 de milioane de euro prin FP7 și urmează să se încheie la 30 septembrie 2016. Că fondurile au fost investite și nu cheltuite o dovedește și numărul foarte mare de lucrări – 15 doar în primele luni din 2014, la care se adaugă alte câteva zeci în fiecare din ultimii patru ani. La final de iunie, Blueprint Consortium și-a adăugat alte patru publicații în portofoliu, toate în reviste ale grupului Nature.
     Primul studiu1, publicat în Nature Biotechnology, a realizat o comparație a performanțelor tuturor metodelor utilizate pe larg în prezent pentru analiza metilării ADN. Modelele de metilare ADN sunt alterate în numeroase boli și se corelează frecvent cu informații relevante clinic, precum subtipurile de boală, prognosticul sau răspunsul la tratament. Au fost implicate 18 laboratoare din șapte țări. Chiar dacă s-a observat o concordanță bună între toate metodele de testare, cele mai bune rezultate au fost obținute la secvențierea cu amplicon bisulfit și la pirosecvențierea cu bisulfit.
     În cel de-al doilea studiu2 din Nature Biotechnology, este prezentată validarea computațională a tehnologiei de secvențiere a metilării ADN la nivelul întregului genom, confirmând faptul că metoda poate fi utilizată pentru identificarea diferențelor de metilare ADN dintre diverse probe și tipuri de boală. Principiul este dezvoltat într-un articol3 din Nature Communications, în care sunt prezentate noi metode bioinformatice utile pentru descoperirea modelelor specifice de metilare ADN plecând de la un volum redus de date, mai cost-eficient. Al patrulea studiu4 este mult mai aplicat și demonstrează utilitatea cartării cromatinei pentru identificarea subtipurilor de boală și predicția prognosticului în leucemia limfocitară cronică.
     Deși foarte tehnice, am ales să menționăm aceste patru studii ca un bun exemplu de cercetare europeană multinațională, într-un domeniu foarte „fierbinte“, în care astfel de cercetări au și marele merit de a deschide drumuri, de a crea standarde și de a găsi soluții acolo unde până acum doar câțiva ani era un deșert complet.

 

Eleganță contra cancerului

 

     Un studiu5 publicat miercurea aceasta în Science Translational Medicine propune o soluție elegantă pentru combaterea tumorilor maligne. Totul a plecat de la observația că selectina P, o moleculă de adeziune din peretele vascular, care facilitează metastazarea prin fixarea la endoteliu a celulelor maligne ajunse în circulație, este exprimată de celulele canceroase din tipuri variate de tumori (de plămân, ovar, sân, ficat etc.). În aceste circumstanțe, cercetători de la o serie de universități newyorkeze de mare prestigiu au căutat o cale prin care să utilizeze această informație. Dacă selectina P este prezentă pe suprafața celulelor maligne, atunci un compus care se leagă de selectina P va ajunge la nivel tumoral (fig. 1). Cu ce efect?
Fig. 1 – Ilustrație schematică a rolului selectinelor în inflamație (A) și progresia cancerului (B). Mecanismul poate fi utilizat pentru administrarea de terapii care să țintească selectinele (C)
© Kedmi et al., Science Translational Medicine 2016
 
Probabil niciunul important, dacă nu va acționa ca unul din medicamentele oncologice. Ca urmare, a fost pusă la punct o platformă de administrare a medicamentelor oncologice la nivel tumoral, prin utilizarea ca vehicul a unui polizaharid fucozilat cu afinitate nanomolară față de P-selectină (fig. 2).
Fig. 2 – Imagine ME a nanoparticulelor de fucoidan (Fi) încapsulând trei medicamente diferite: paclitaxel (FiPAX), doxorubicină (FiDOX) și un inhibitor MEK (FiMEK); bara de măsură – 100 nm
© Shamay et al., Science Translational Medicine 2016
 
     Dar ce poți să faci în cancerele care nu exprimă P-selectină? Soluția găsită de grupul american este deopotrivă ingenioasă și, cum puneam mai sus, elegantă: radiația ionizantă induce expresia P-selectinei, ceea ce schimbă afinitatea tumorală pentru medicamentul administrat prin intermediul nanovehiculului polizaharidic. Mai mult chiar, efectul radiației s-a manifestat și în zonele tumorale neiradiate, unde s-a observat o creștere a expresiei de P-selectină.
     Editorialul6 care comentează studiul din Science Translational Medicine atrage atenția că inducerea expresiei de selectine prin iradiere ar putea să favorizeze răspândirea și metastazarea cancerului. În plus, aceste molecule sunt implicate în circulația leucocitelor. Totodată, infiltrarea limfocitară a tumorilor este corelată negativ cu severitatea cancerului (factor de protecție). Prin acțiuni asupra selectinelor, poate fi afectată și circulația limfocitelor. Ideea acestei avertizări este că un eventual tratament care țintește selectinele le-ar putea fi oferit pacienților cu un număr mic de limfocite T CD3+ și CD8+.

 

Tratament pentru mastocitoză

 

     În numărul său de ieri (30 iunie), New England Journal of Medicine publică rezultatele7 unui studiu clinic pentru o boală orfană: mastocitoza sistemică avansată. Aceasta cuprinde neoplasme hematologice foarte rare, asociate cu un pronostic clinic prost și pentru care nu există un tratament eficient. În absența unui tratament, studiul cu midostaurină (inhibitor multikinazic, care acționează asupra KIT D816V, un factor patogenic primar) nu a fost controlat cu placebo și a fost unul deschis. O doză de 100 mg de două ori pe zi a fost administrată la 116 pacienți, din care 89 cu afectare organică cauzată de mastocitoză (16 cu boală sistemică agresivă, 57 cu mastocitoză sistemică asociată cu un neoplasm hematologic și 16 cu leucemie mastocitară).
     Răspunsul la tratament s-a obținut în 60% din cazuri; 45% din pacienți au prezentat un răspuns major, definit ca rezoluția completă a cel puțin unui tip de leziune organică generată de mastocitoză. Supraviețuirea medie a fost de 28,7 luni, iar perioada de supraviețuire fără progresia bolii a fost în medie de 14,1 luni. Tratamentul a fost grevat și de o serie de efecte secundare (toxicitate cu reducerea dozelor, grețuri și vărsături, citopenii pe toate cele trei linii).

 

Realități mai simple

 

     Realitatea virtuală, cu diverse aplicații computerizate, este de ani buni „noul roz“ în materie de reabilitare motorie după accidentul vascular cerebral. Dar cât de bună este realitatea virtuală în comparație cu... realitatea nealterată? La întrebarea aceasta și-a propus să răspundă un studiu8 publicat săptămâna aceasta (27 iunie) în Lancet Neurology. Au fost incluși 141 de pacienți (18–85 de ani) aflați la primul AVC ischemic (produs de cel mult trei luni) și care prezentau deficit motor al membrelor superioare. Aceștia au fost incluși într-un program de reabilitare (zece sesiuni de câte o oră fiecare) de exerciții cu aplicații de realitate virtuală (71 de pacienți) sau jocuri clasice – cărți, bingo, Jenga sau cu mingea (70 de pacienți) cu durata de două săptămâni.
     Ambele grupuri și-au ameliorat performanțele față de momentul inițial: scădere medie de la 43,7 la 29,7 secunde pentru grupul cu VR, respectiv de la 38,0 la 27,1 secunde pentru grupul cu jocuri clasice. Analiza statistică nu a găsit diferențe semnificative între cele două grupuri. Cu alte cuvinte, intervenția este cea care pare să conteze mai mult decât mijlocul cu ajutorul căruia se produce. Activitățile recreaționale banale ar putea să aibă o eficiență similară cu a unor gadgeturi hi-tech.

Notă autor:

1. Blueprint consortium. Quantitative comparison of DNA methylation assays for biomarker development and clinical applications. Nat Biotechnol. 2016 Jun 27

2. Libertini E et al. Saturation analysis for whole-genome bisulfite sequencing data. Nat Biotechnol. 2016 Jun 27

3. Libertini E et al. Information recovery from low coverage whole-genome bisulfite sequencing. Nat Commun. 2016 Jun 27;7:11306

4. Rendeiro AF et al. Chromatin accessibility maps of chronic lymphocytic leukaemia identify subtype-specific epigenome signatures and transcription regulatory networks. Nat Commun. 2016 Jun 27;7:11938

5. Shamay Y et al. P-selectin is a nanotherapeutic delivery target in the tumor microenvironment. Sci Transl Med. 2016 Jun 29;8(345):345ra87

6. Kedmi R, Peer D. Zooming in on selectins in cancer. Sci Transl Med. 2016 Jun 29;8(345):345fs11

7. Gotlib J et al. Efficacy and safety of midostaurin in advanced systemic mastocytosis. N Engl J Med. 2016 Jun 30;374(26):2530-41

8. Saposnik G et al. Efficacy and safety of non-immersive virtual reality exercising in stroke rehabilitation (EVREST): a randomised, multicentre, single-blind, controlled trial. Lancet Neurol. 2016 Jun 27

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe