Newsflash

Noutăţi în cercetare

de Dr. Aurel F. MARIN - aug. 22 2016
Noutăţi în cercetare

Recuperare parțială la paraplegici

 

     Sunt puține domeniile din medicină în care progresul înregistrat în ultimii ani să nu fie semnificativ sau de-a dreptul spectaculos. Leziunile măduvei spinării sunt însă printre acestea, iar consecințele lor continuă să fie una din marile probleme ale medicinii actuale. Acesta este și motivul pentru care numeroase eforturi se îndreaptă către neuroreabilitare, neuroregenerare și neuroplasticitate. Dacă e, deocamdată, imposibilă refacerea tracturilor nervoase secționate într-o leziune medulară și toate cercetările experimentale de până acum nu au reușit să demonstreze vreun beneficiu, speranțe vin dinspre procedurile care modulează direct neuroplasticitatea.
     Un studiu1 publicat ieri (11 august) în Scientific Reports (revistă din grupul Nature) prezintă un concept foarte interesant, prin care s-au obținut recuperări neurologice parțiale la pacienți paraplegici. Principiul? Un program de neuroreabilitare robotică pe termen lung (fig. 1, 2).
Fig. 1 – Programul de neuroreabilitare a fost unul complex. În schema alăturată sunt prezentate componentele acestuia și numărul total de ore pentru toți pacienții: 1–2. Avatar 3D controlat electric de creier, cu feedback tactil, cu pacientul așezat în scaunul rulant (1) sau în ortostatism (2); 3. Antrenament al echilibrului utilizând un sprijin robotic al greutății corporale pe un covor rulant; 4. Antrenament al echilibrului utilizând un sprijin robotic al greutății corporale pe teren; 5–6. Antrenament al echilibrului cu un dispozitiv robotic controlat cerebral integrat cu sprijin senzorial al feedbackului tactil la nivelul dispozitivelor – sprijin robotic al greutății corporale (5) sau exoschelet (6)
© Donati ARC et al.
 
Timp de 12 luni, opt pacienți paraplegici, cu leziuni cronice ale măduvei spinării (cu vechimea de la trei la 13 ani) au fost incluși într-un amplu proiect conceput de Miguel Nicolelis, un brazilian care conduce centrul de neuroinginerie de la Duke University, deja faimos pentru studiile sale de „descifrare a gândurilor la maimuțe“ – în fapt, interpretarea semnalelor electrice cerebrale specifice mișcărilor membrelor superioare și transformarea lor în acțiuni cu ajutorul unor brațe robotice. Pe lângă deja complexul program de neuroreabilitare, pacienții au urmat și o serie de sesiuni de consiliere psihologică și de fizioterapie.
Fig. 2 – Pacient învățând să folosească un avatar pentru a merge în realitatea virtuală
© AASDAP/Lente Viva Filmes
 
     După cum mărturisesc autorii, studiul nu și-a propus decât să verifice dacă un program de neuroreabilitare robotică pe termen lung îi poate ajuta pe pacienți să‑și redobândească autonomia utilizând un exoschelet controlat cerebral. Conceptul de exoschelet în sine le este, poate, deja familiar cititorilor prin recurența sa în tot felul de filme SF sau în serii de desene animate. Studiul de joia aceasta din Scientific Reports ne confirmă, printre altele, și stadiul avansat al aplicării unor astfel de idei în recuperarea deficitului neurologic la pacienții cu leziuni cronice ale măduvei spinării. Bonusul cercetării a venit însă după un an de antrenamente asidue, când examenul neurologic complet a demonstrat că toți cei opt pacienți paraplegici au înregistrat ameliorări semnificative în percepția senzațiilor somatice și (atenție mare!) în controlul motor al dermatoamelor situate sub nivelul leziunii (fig. 3).
Fig. 3 – Exemplu al progresului obținut în zona de prezervare parțială, la evaluarea senzorială a doi pacienți
© Donati ARC et al.
 
În principal, progresele înregistrate s-au produs în zona de prezervație parțială, în care se produc cele mai multe ameliorări funcționale la pacienții cu leziuni motorii complete. Progresele sunt atribuite plasticității sistemului nervos central și periferic. Dincolo de această zonă, ipoteza de lucru este că recuperarea nu poate fi posibilă decât după „repararea“ SNC prin mecanisme care să permită regenerarea axonală. Cu toate acestea, la pacienții incluși în acest studiu s-au observat recuperări parțiale ale activității motorii voluntare în mai mult de două dermatoame situate sub zona de prezervare parțială. Analiza electroencefalografică a demonstrat clar neuroplasticitatea corticală funcțională la nivelul ariilor corticale somatosenzorială și motorie primare.
     Concluzia studiului este că există dovezi, pentru prima dată, ale modului în care un protocol de antrenament pe termen lung utilizând interfața creier-computer (neinvazivă) cu feedback tactil și dispozitive robotice pentru exercițiile de echilibru pot induce plasticitate corticală și subcorticală capabilă să declanșeze recuperarea neurologică chiar și la pacienții diagnosticați cu leziuni cronice complete ale măduvei spinării.

 

Grăsimi și bacterii pentru nou-născuți

 

     Am scris în multe rânduri, la această rubrică, despre modul în care bacteriile de lângă și mai ales din noi ne influențează existența. De la efectul direct asupra dezvoltării sistemului imun, la impactul major asupra absorbției intestinale de nutrienți și apoi asupra metabolismului, până la subtilele mecanisme de eliberare de neurotransmițători ce acționează la nivelul sistemului nervos central, o mare parte din fiziologia pe care credeam că o cunoaștem o datorăm interacțiunilor cu microbiota.
     Un studiu2 publicat marți (9 august) în revista Genome Medicine vine să zdruncine și mai tare dogmele învățate în facultatea de medicină. Cum ar fi, de pildă, faptul că mediul intrauterin ar fi steril. Cercetări foarte recente, dar la animale, au arătat că bacteriile comensale se transmit de la mamă la făt nu doar odată cu pasajul nou-născutului prin canalul de naștere, ci chiar din perioada de gestație, chiar dacă mecanismele prin care se produce acest transfer (contaminare ar fi impropriu spus, în acest caz) nu sunt elucidate. Mergând pe firul lucrurilor, studiul la care ne referim a plecat de la o ipoteză foarte interesantă: dacă transferul bacterian se produce încă din perioada de gestație, întrucât componența microbiomului uman este direct influențată de alimentație, este oare posibil ca dieta mamei din timpul sarcinii să influențeze microbiomul neonatal?
     În acest sens, au fost înrolate 163 de gravide în trimestrul al treilea, aproape jumătate din ele fiind urmărite și postpartum. Dieta acestora în luna premergătoare nașterii a fost atent notată, iar datele corelate cu probele recoltate de la nou-născuți (inclusiv probe de scaun și meconiu), din care a fost analizat ADN-ul bacterian. În medie, consumul alimentar de grăsimi a avut o pondere între 14 și 55,2% din dieta viitoarelor mame, cu o medie de 33,1%. Construind două grupuri, unul cu o medie „normală“ (24,4%), celălalt cu o medie crescută (43,1%) a consumului de grăsimi, cercetătorii au observat că bacteriile din meconiu erau caracteristice celor două grupuri. În principal, nou-născuții expuși la o dietă maternă bogată în grăsimi prezentau o scădere relativă a genului Bacteroides, care s-a menținut până în jurul vârstei de patru-șase săptămâni.
     Dincolo de noutatea informației, rezultatele studiului atrag, practic, atenția asupra importanței consilierii dietetice a gravidelor, câtă vreme alimentația acestora poate influența microbiota nou-născuților și, odată cu aceasta, dezvoltarea lor în prima lună de viață.

 

Jekyll & Hyde stafilococic

 

     Tot cu bacterii este și un studiu3 apărut marți (9 august) în mBio, revistă a Societății americane de microbiologie, doar că acesta nu se referă la germenii comensali, ci la un patogen. Mai exact, studiul arată cum stafilococul auriu trece din faza de banală colonizare nazală la stadiul de boală stafilococică invazivă, prin diseminare pulmonară. Ce determină această schimbare radicală? Modelul descris folosește infecția cu un virus gripal de tip A ca factor declanșator al schimbării comportamentului bacterian.
     Astfel, biofilmul format de Staphylo­coccus aureus după colonizarea nazală la șoareci pur și simplu se dispersează ca răspuns la modificările survenite în organismul gazdei după infecția gripală (febră, creșterea ATP exogen, a norepinefrinei și a glucozei). Este mai clar, astfel, de ce gripa predispune la apariția de infecții bacteriene oportuniste, cu determinare pulmonară, stafilococul auriu fiind unul dintre cei mai redutabili germeni în aceste situații.

Notă autor:

1. Donati ARC et al. Long-term training with a brain-machine interface-based gait protocol induces partial neurological recovery in paraplegic patients. Sci Rep. 2016 Aug 11;6:30383

2. Chu DM et al. The early infant gut microbiome varies in association with a maternal high-fat diet. Genome Med. 2016 Aug 9;8(1):77

3. Reddinger RM et al. Host physiologic changes induced by Influenza A virus lead to Staphylococcus aureus biofilm dispersion and transition from asymptomatic colonization to invasive disease. MBio. 2016 Aug 9;7(4):e01235-16

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe