Newsflash

Noutăți în cercetare

de Dr. Aurel F. MARIN - mar. 17 2017
Noutăți în cercetare
Vaccinuri în microjet


     Nu doar inepțiile vehiculate prin diverse medii sau incompetența autorităților de a asigura din timp stocurile necesare de vaccinuri stau în calea obținerii unei acoperiri vaccinale optime, ci și, în unele cazuri, teama de injecții. În plus, vaccinurile injectabile sunt întotdeauna mai greu de manipulat, de transportat și de păstrat decât cele orale, iar dispozitivele folosite pentru administrare pot ajunge să fie chiar mai scumpe decât vaccinul propriu-zis. Un alt dezavantaj al vaccinurilor administrate injectabil este faptul că nu produc imunitate locală, la nivelul porții de intrare a agentului patogen – spre exemplu, până la începutul anilor ’90, în România se producea vaccin gripal cu administrare parenterală (la Institutul Cantacuzino) și cu administrare orală (la Institutul de Virusologie Nicolau); acesta din urmă producea nu doar o imunitate sistemică durabilă, ci și, spre deosebire de celălalt vaccin, o reacție la nivelul mucoasei digestive, cu imunoglobuline specifice. Desigur, în prezent, România nu mai produce vaccinuri gripale, dar aceasta este o altă poveste.
    Un studiu1 apărut miercuri (8 martie) în Science Translational Medicine prezintă un foarte interesant microdispozitiv care poate administra un vaccin lichid, fără ac, direct la nivelul mucoasei bucale, generând un foarte bun răspuns imun sistemic și local. MucoJet (fig. 1), cum a fost numit dispozitivul, este un mic cilindru din plastic, cu dimensiunile de 15 x 7 mm și este produs dintr-o rășină fotopolimerizabilă biocompatibilă și rezistentă la apă, tipărită 3D. Mucojet conține în compartimentul extern 0,25 ml de apă, iar la interior sunt două rezervoare separate de o membrană și un piston. Camera vaccinului are 0,1 ml și un orificiu de 0,2 mm, sigilat; cealaltă cameră conține acid citric și bicarbonat de sodiu. La administrare, printr-un simplu clic, apa din compartimentul extern intră în contact cu acidul citric și cu bicarbonatul de sodiu și declanșează o reacție care produce dioxid de carbon. Gazul astfel produs se acumulează și mișcă pistonul; când presiunea ajunge la aproximativ 30 kPa (0,3 atmosfere), sigiliul se rupe și conținutul din camera vaccinului este expulzat din dispozitiv la nivelul mucoasei bucale.
    Microsistemul a fost testat de echipa de la Berkeley, care l-a inventat, nu doar in silico (unde au demonstrat că jetul de lichid expulzat cu presiune mare este capabil să penetreze mucoasa), ci și pe țesut bucal porcin ex vivo și apoi pe iepuri vii. La animale, administrarea de ovalbumină la nivelul mucoasei bucale cu ajutorul MucoJet a indus titruri de anticorpi specifici în ser (IgG) și în țesutul bucal (IgA) cu trei ordine de mărime mai mari decât la iepurii la care ovalbumina a fost administrată cu o pipetă în regiunea bucală.
    Rămâne, desigur, ca translarea rezultatelor să se facă și de la animal la om. Probabil că vor trece ani buni până ce vom putea vorbi de administrarea orală neinvazivă a unor vaccinuri care în prezent sunt administrate parenteral, însă noul microdispozitiv promite să ofere soluții interesante producătorilor de vaccinuri.

 

Explicații binevenite

 

    Tot la vaccinuri se referă și un alt interesant studiu2, apărut luni în Nature Human Behaviour, o revistă creată anul acesta de grupul Nature, studiu care însă caută răspunsuri din perspectiva sănătății publice, și nu a tehnicii de vaccinare propriu-zise. Astfel, un grup german și-a propus să afle dacă nu poate fi crescută acoperirea vaccinală explicând întâi celor puși să decidă dacă să-și vaccineze sau nu copiii care sunt beneficiile pentru societate ale imunizării. Nu este tocmai ușor să explici în ce constă imunitatea de cohortă, deoarece e necesară o înțelegere a modului de transmitere a bolii și a conceptului de vaccinare, cu accent pe faptul că imunizarea nu doar previne boala, ci previne și transmiterea ei la alte persoane. În plus, explicațiile pot avea un dublu tăiș, informația putând fi înțeleasă și ca o ocazie de a nu-ți vaccina copilul, beneficiind de imunizarea celor din jurul lui. Studiul de față face și o comparație între culturi, punând de o parte culturi considerate prosociale (din Asia) și de partea cealaltă culturi individualiste (SUA și Europa Occidentală).
    Fără a insista prea mult asupra metodologiei, rezultatele arată că intervenția afectează mai puternic decizia de a vaccina în cazurile în care boala în cauză este mai puțin contagioasă și când riscul de infecție este mai redus. Sigur, datele sunt obținute în contextul în care riscul de infecție, pentru cele mai multe boli prevenibile prin vaccinare, este mic datorită tocmai succesului de până acum al vaccinării. În plus, societățile orientale par să fie mai receptive la ideea de beneficiu al comunității, în comparație cu societățile occidentale.
    După cum se arată și într-un comentariu3 ce însoțește studiul, rezultatele confirmă importanța comunicării informației privind beneficiul social al imunizărilor, dar nu oricum. Ar trebui ca această cercetare să fie un punct de plecare pentru schimbarea strategiei de comunicare privind vaccinarea, de la beneficiul individual, pe care se pune aproape exclusiv accentul în prezent, la beneficiul comunității. Un mesaj important mai ales în contextul discursurilor protecționiste și al mișcărilor antisociale, care au devenit realități ale ultimilor ani.

 

Micii pași ai tehnologiei

 

    Am auzit foarte mult, de ani buni, cum tehnologia va rezolva toate problemele umanității. Promisiunile anticipate de autorii de proză SF au rămas însă departe de a se transforma în realitate. Progresele sunt mici și cumulative, dar un pas înainte determinant întârzie să se producă.
    În seria pașilor mici dar utili se înscrie un dispozitiv portabil capabil să monitorizeze glicemia și chiar să intervină, cu ajutorul unui modul dotat cu ac transdermic, pentru a o corecta. Până să se descopere device-uri care vindecă instantaneu diabetul, trebuie să ne mulțumim cu ce avem. Dispozitivul portabil, descris miercurea aceasta (8 martie) în Science Advances este însă suficient de interesant și de util pentru a-l aștepta transformat într-o aplicație comercială (fig. 2).
    Măsurătorile se bazează pe mai mulți senzori miniaturali care măsoară glicemia din transpirație. Datele sunt corectate în timp real în funcție de pH, temperatură și umiditate. Și sistemul de administrare a medicației este unul inteligent, substanțele fiind încărcate pe nanoparticule sensibile la temperatură înglobate în microace din hidrogel cu acid hialuronic, în felul acesta controlându-se foarte precis eliberarea de medicament ca răspuns la creșterea glicemiei. În plus, monitorizarea măsurătorilor se poate face utilizând o aplicație de pe telefonul mobil (fig. 3).

  


Notă autor:

1. Aran K et al. An oral microjet vaccination system elicits antibody production in rabbits. Sci Transl Med. 2017 Mar 8;9(380):eaaf6413

2. Betsch C et al. On the benefits of explaining herd immunity in vaccine advocacy. Nat Hum Behav. 2017 Mar 6;1:0056

3. Brockmann D. This message must be herd. Nat Hum Behav. 2017 Mar 6;1:0065

4. Lee H et al. Wearable/disposable sweat-based glucose monitoring device with multistage transdermal drug delivery module. Sci Adv. 2017 Mar 8;3(2):e1601314

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe