Newsflash

NOUTĂȚI ÎN CERCETARE

de Dr. Alina SIMACHE - oct. 19 2018
NOUTĂȚI ÎN CERCETARE
Lentile futuriste în tratamentul afecțiunilor oculare

    Un nou studiu publicat în ACS Applied Materials & Interfaces oferă o soluție promițătoare pentru evaluarea efectului preparatelor oftalmologice cu aplicare intraoculară. Cercetătorii susțin că au reușit să creeze un tip de lentile de contact care își schimbă culoarea în timp ce medicația este eliberată. Acest indicator vizual ar putea veni în ajutorul medicilor și pacienților, indicându-le dacă preparatul este corect administrat.
    Există câteva studii în domeniul oftalmologic care precizează că numai 5% din preparatele cu administrare intraoculară sunt absorbite, majoritatea cantității de substanță ajungând în fluxul sangvin, ceea ce generează efecte secundare nedorite. Lentilele de contact ar putea fi o metodă eficientă, care ar permite eliberarea medicației direct la nivel ocular, monitorizând, în același timp, corectitudinea administrării.
    Principalii autori ai studiului, Dawei Deng și Zhouying Xie, au creat lentilele de contact sensibile la culoare folosind metoda de imprimare moleculară. Această tehnică realizează cavități moleculare într-o structură polimerică ce corespunde mărimii și formei unui compus specific, de exemplu, preparatul medicamentos.
    În modelele experimentale, lentilele de contact au fost încărcate cu timolol (medicament utilizat în tratamentul glaucomului). Ulterior, echipa de cercetare a expus lentilele la o soluție salină, simulând mediul ocular. În timp ce medicamentul este eliberat de lentile, arhitectura moleculelor din apropierea substanței se schimbă, ceea ce permite schimbarea culorii din zona irisului. Nu au fost utilizate vopsele artificiale, pentru a evita instalarea efectelor secundare. Concluziile studiului sugerează că lentilele inovatoare ar putea controla și indica eliberarea a numeroase preparate medicamentoase cu administrare
intraoculară.

Efectele dietei hiperlipidice s-ar putea transmite descendenților

    Într-un experiment realizat pe șoareci de laborator, s-a observat că o dietă bogată în lipide poate conferi descendenților rezistență la insulină, obezitate și comportament de tip adictiv în cadrul a trei generații. Studiul, publicat în Translational Psychiatry, a observat că descendenții din a doua generație, respectiv, „nepoții” șoarecilor care au consumat lipide în exces în timpul și după sarcină, au prezentat un comportament de tip adictiv (de exemplu, preferința pentru anumite droguri), dar și schimbări ale metabolismului inductoare de obezitate. În cazul „strănepoților” din cea de-a treia generație, au fost observate diferențe între masculi și femele: șoarecii de sex feminin au prezentat îndeosebi comportamente adictive, iar masculii au asociat obezitate.
    Autorii studiului și-au concentrat atenția în special asupra transmiterii prin descendentul masculin, urmărind subiecții de laborator până la a treia generație. Practic, au hrănit o parte din femele cu o dietă bogată în grăsimi, celorlalte oferindu-le o dietă standard, timp de nouă săptămâni – înainte de reproducere, în timpul sarcinii și după lactație. Descendenții acestora de sex masculin au fost, ulterior, împerecheați cu alte femele care au fost hrănite cu o dietă standard de laborator pentru a obține șoarecii din a doua generație. Pentru cea de-a treia generație, descendenții masculi din ultima generație au fost, din nou, împerecheați cu femele care au fost hrănite cu o dietă standard de laborator.
    Au fost urmărite greutatea corporală, sensibilitatea la insulină, ratele metabolice, nivelul de insulină și colesterol la a doua și a treia generație. În plus, au fost realizate și experimente comportamentale care au investigat dacă șoarecii preferau dietele bogate în grăsimi comparativ cu cele standard, dacă preferau alcoolul comparativ cu apa sau chiar reacția acestora la amfetamine.
    Dr. Peleg-Raibstein, unul dintre principalii autori ai studiului, a menționat că este important să înțelegem integral mecanismele obezității pentru a putea preveni extinderea de proporții epidemice a fenomenului. Cercetările din acest domeniu ar putea fi aplicate pentru a oferi sfaturi de nutriție și educație individualizată pentru femeile gravide, promovând un stil de viață sănătos atât pentru copii, dar și pentru următoarele generații de nepoți și strănepoți. De asemenea, ar putea fi identificați factorii de risc pentru dezvoltarea obezității și adicțiilor de orice fel, putându-se interveni precoce pentru a-i înlătura. Totuși, sunt necesare cercetări ulterioare pentru a identifica mecanismele moleculare prin care efectele unei diete bogate în grăsimi a persoanelor de sex feminin ar putea fi transmisă generațiilor următoare.

Participarea la slujbe ar putea preveni hipertensiunea

    Un nou studiu, publicat în Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, sugerează că promovarea unui stil de viață sănătos ar putea fi realizată în cadrul bisericilor, de către personal medical specializat. Unul dintre autori, prof. dr. Gbenga Ogedegbe, de la NYU School of Medicine, New York, menționează că populația afro-americană, asupra căreia s-a concentrat studiul, are acces limitat la îngrijirea medicală de bază. Sfaturile primite în mediul religios, pe care majoritatea îl frecventează săptămânal, ar putea fi cheia succesului pentru asistența medicală de bază a celor nevoiași.
    Studiul, cunoscut sub numele de FAITH (Faith-Based Approaches in the Treatment of Hypertension), a urmărit 373 de afro-americani, femei și bărbați, cu valori tensionale de cel puțin 140/90 mmHg sau 130/80 mmHg în cazul diabeticilor sau cu boală renală cronică. Toți subiecții incluși în studiu participau săptămânal la slujbele ținute în 32 de biserici afro-americane.
    În jumătate din biserici, pe parcursul a 11 ședințe, participanții au primit recomandări de bază pentru un stil de viață sănătos, precum: dieta hiposodată, săracă în grăsimi și bogată în fructe și legume, exerciții fizice în limita toleranței și scădere în greutate. În celelalte cazuri, participanții au primit o singură ședință de promovare a unui stil de viață sănătos și alte zece ședințe în care au fost abordate alte subiecte de sănătate de interes, conduse de experți în domeniul medical.
    După șase luni, s-a constatat reducerea semnificativă a tensiunii arteriale sistolice pentru persoanele incluse în studiu. O abordare și mai eficientă ar putea include mesaje de promovare a unui stil de viață sănătos chiar în cadrul slujbei în sine. Astfel, s-ar putea crea o conexiune între bunăstarea spirituală și cea somatică, care ar putea avea beneficii surprinzătoare.

Notă autor:

Bibliografie

1. Schoenthaler A. M., Lancaster K. J. et al. Cluster Randomized Clinical Trial of FAITH (Faith-Based Approaches in the Treatment of Hypertension) in Blacks. Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes. 2018;11:e004691 https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCOUTCOMES.118.004691

2. Sarker G , Berrens R. et al.Transgenerational transmission of hedonic behaviors and metabolic phenotypes induced by maternal overnutrition.Translational Psychiatry, 2018; 8 (1) DOI:10.1038/s41398-018-0243-2

3. BioMed Central. „Effects of a high-fat diet may be passed on for three generations”. ScienceDaily. 12 October 2018. www.sciencedaily.com/releases/2018/10/181012082710.htm

4. Deng J., Chen S. et al .Self-Reporting Colorimetric Analysis of Drug Release by Molecular Imprinted Structural Color Contact Lens. ACS Applied Materials & Interfaces, 2018; 10 (40): 34611 DOI:10.1021/acsami.8b11655

5. American Chemical Society. „Color-changing contact lens could enhance monitoring of eye disease treatments”. ScienceDaily, 10 October 2018. www.sciencedaily.com/releases/2018/10/181010124932.htm.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe