Newsflash

Noutăţi în cercetare

de - iun. 25 2013
Noutăţi în cercetare

Cancerul la copii şi CT-urile în exces

   Orice progres poate avea şi efecte nedorite, atunci când riscurile nu sunt suficient de bine cântărite. Acestea par să fie concluziile unui foarte interesant studiu1 publicat lunea aceasta (10 iunie) în JAMA Pediatrics. Studiul, extrem de amplu, care va deveni probabil unul de referinţă, a urmărit corelaţiile dintre expunerea copiilor la radiaţii în urma efectuării tomografiilor computerizate şi riscul de cancer asociat. Studiul retrospectiv a inclus şapte sisteme de sănătate din SUA, în cadrul cărora au fost evaluaţi copiii cu vârsta sub 15 ani, în intervalul 1996–2010. Totalul acestei evaluări a ajuns la peste 4,85 milioane de ani de viaţă luaţi în calcul. În plus, în perioada 2001–2011, au fost calculate dozele de radiaţie emise în timpul a 744 de examinări CT.
   Prima observaţie: frecvenţa utilizării imagisticii CT, în deceniul 1996–2005, s-a dublat la copiii sub 5 ani şi s-a triplat la copiii cu vârste între 5 şi 14 ani.
   Analiza a relevat că riscul de tumori maligne solide, de-a lungul vieţii, atribuibile expunerii pediatrice la radiaţia investigaţiei CT, a fost mai mare la pacienţii mai tineri şi la fete, spre deosebire de copiii cu vârste mai avansate şi de băieţi. De asemenea, riscul este mai mare la CT abdomino-pelvin sau spinal, spre deosebire de alte tipuri de tomografii computerizate. În cifre, se pare că ne putem aştepta, la fete, la o tumoră malignă solidă indusă de radiaţie la fiecare 300–390 de CT-uri abdomino-pelvine, la fiecare 330–480 de CT-uri toracice, şi la fiecare 270–800 de examinări ale coloanei vertebrale (variaţiile frecvenţei depind de vârstă). Riscul de leucemie a fost maxim la copiii sub 5 ani care au fost investigaţi prin CT craniocerebral (1,9 cazuri la 10.000 de investigaţii).
   Se estimează că la patru milioane de investigaţii CT (cap, torace, coloană vertebrală, sau abdomen şi pelvis) realizate anual în SUA la copii, vor apărea 4.870 de cazuri de cancer. Important însă, autorii consideră că reducerea vârfului de 25% din cazurile de expunere, la valorile medii, ar putea preveni 43% din aceste cazuri de cancer.
   Într-un editorial2 publicat în acelaşi număr al revistei citate, prioritatea este explicit exprimată: „Minimizarea expunerii la radiaţii prin eliminarea investigaţiilor de care nu este nevoie şi prin utilizarea dozei minime necesare pentru obţinerea unei imagini satisfăcătoare atunci când este nevoie de investigaţie“. Mai mult, se reafirmă rolul important al medicinii clinice, către care medicii sunt sfătuiţi să revină, renunţând la imagistica prin care adesea doar se confirmă diagnosticul clinic şi la mentalitatea „un test în plus nu strică“. Incertitudinea ar fi, cred autorii, preţul mic pe care trebuie să-l plătim pentru a ne proteja pe noi şi copiii noştri de mii de cancere ce pot fi astfel prevenite.

Violenţa domestică din garda de ortopedie

   Interesant dar cu potenţial pentru controverse este studiul3 publicat miercurea aceasta (12 iunie) în revista britanică Lancet. Mai exact, este vorba de rezultatele studiului PRAISE, care a urmărit prevalenţa leziunilor produse prin violenţă de partenerul intim al femeii ce se prezintă la camera de gardă de ortopedie. O echipă ce a inclus nu mai puţin de 80 de investigatori, a realizat un studiu multicentric (12 clinici din SUA, Canada, Olanda, Danemarca şi India), în care au fost incluse aproape 3.000 de cazuri consecutive de femei. Rezultatele sunt surprinzătoare şi scot la lumină faţa mai puţin văzută a unui fenomen, iată, amplu: violenţa domestică. Una din şase femei (455 din 2.839) a fost victima violenţei domestice în ultimele 12 luni şi una din trei pe tot parcursul vieţii. 49 de femei s-au prezentat la camera de gardă ortopedie ca urmare directă a violenţei domestice, însă dintre acestea doar şapte (14%) fuseseră întrebate dacă sunt victime ale violenţei domestice.
   Comparativ cu femeile din SUA şi Canada, se pare că femeile din Olanda şi Danemarca au avut un risc semnificativ mai scăzut de a fi supuse la un abuz fizic de către partenerii de viaţă. Autorii studiului PRAISE, cea mai amplă cercetare de prevalenţă din ortopedie, subliniază faptul că, din şase femei care se prezintă la camera de gardă ortopedie, una are sigur un istoric de victimă a violenţei domestice şi că din 50 de femei cu leziuni ce necesită asistenţă ortopedică în urgenţă, una se prezintă ca urmare directă a violenţei partenerului intim.

Serul fiziologic, la fel de eficient ca adrenalina

   Un studiu clinic4 publicat vinerea aceasta în New England Journal of Medicine încearcă să găsească răspunsuri la întrebarea: ce tratament inhalator este indicat în bronşiolita acută, la sugari? Trialul randomizat, dublu-orb, desfăşurat în opt centre, a comparat administrarea inhalatorie a adrenalinei racemice cu serul fiziologic, dar şi rezultatele schemei fixe, cu cele ale administrării la cerere, la sugarii cu vârsta sub 1 an, cu bronşiolită acută moderat-severă. Studiul, desfăşurat în Norvegia, a inclus 404 sugari (vârsta medie – 4,2 luni). Nu au fost găsite diferenţe semnificative între adrenalină şi serul fiziologic, administrate prin aerosoli. Schema de administrare însă a relevat că aerosolii făcuţi la nevoie şi nu după o schemă fixă (la intervale regulate) au avut ca rezultat nu doar reducerea duratei internării (47,6 ore faţă de 61,3 ore), ci şi nevoia de administrare a oxigenului pe mască sau a suportului ventilator mecanic. Mai mult, tratamentul la nevoie s-a făcut cu semnificativ mai puţine administrări de aerosoli. Putem, deci, reţine că aerosolii cu ser fiziologic, administraţi la nevoie, sunt de preferat în bronşiolita acută moderat-severă a sugarului.

Valorile mici ale tensiunii diastolice duc la atrofie cerebrală

   Mai semnalăm, în acest spaţiu, şi rezultatele5 unui alt studiu clinic, date publicităţii săptămâna aceasta, în JAMA Neurology. Se pare că valorile scăzute ale tensiunii arteriale diastolice ar fi asociate cu atrofia cerebrală la pacienţii cu afecţiuni arteriale. Studiul, realizat la Utrecht (Olanda), a inclus 663 de pacienţi (vârsta medie 57 de ani, predominant bărbaţi) cu diverse afecţiuni circulatorii (coronariene, cerebrovasculare, boli ale arterelor periferice sau anevrism al aortei abdominale). În acest grup, s-a observat că valorile mai scăzute ale TAd sau ale TA medii s-au asociat pozitiv cu progresia mai avansată a atrofiei subcorticale (evaluate la distanţă, prin IRM). Concluzia studiului SMART-MR este că, deşi scăderea TA este benefică la pacienţii cu afecţiuni circulatorii asociate cu HTA, o grijă specială trebuie acordată pacienţilor care au deja valori scăzute ale TA diastolice, la care reducerea în continuare a acestor valori poate accelera progresul atrofiei corticale.

Notă autor:

1. Miglioretti DL, Johnson E, Williams A, Greenlee RT, Weinmann S, Solberg LI, Feigelson HS, Roblin D, Flynn MJ, Vanneman N, Smith-Bindman R. The use of computed tomography in pediatrics and the associated radiation exposure and estimated cancer risk. JAMA Pediatr. 2013;167(6):1-8

2. Schroeder AR, Redberg RF. The harm in looking. JAMA Pediatr. 2013;167(6):1-3

3. PRAISE Investigators. Prevalence of abuse and intimate partner violence surgical evaluation (PRAISE) in orthopaedic fracture clinics: a multinational prevalence study. Lancet. 2013, June 12

4. Skjerven HO, Hunderi JOG, Brügmann-Pieper SK, Brun AC, Engen H, Eskedal L, Haavaldsen M, Kvenshagen B, Lunde J, Rolfsjord LB, Siva C, Vikin T, Mowinckel P, Carlsen KH, Carlsen KCL. Racemic adrenaline and inhalation strategies in acute bronchiolitis. N Engl J Med. 2013, June 13

5. Jochemsen HM, Muller M, Visseren FL, Scheltens P, Vincken KL, Mali WP, van der Graaf Y, Geerlings MI; for the SMART Study Group. Blood pressure and progression of brain atrophy: the SMART-MR study. JAMA Neurol. 2013 Jun 10:1-7

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe