Newsflash

Noutăţi în cercetare

de - oct. 3 2013
Noutăţi în cercetare

Efectul dopant al paracetamolului

   Mulţi dintre noi îşi amintesc încă de unul din scandalurile Jocurilor olimpice de la Sydney, din anul 2000, când România a ţinut capul de afiş al ştirilor sportive timp de câteva zile. Motivul: un caz de dopaj, care, alimentat de presa română, a reînviat sentimentele de naţiune mică şi perpetuu nedreptăţită de mai marii lumii. Atunci, o sportivă clasată în fruntea unui podium românesc, la gimnastică, a fost descalificată deoarece a fost testată pozitivă la pseudoefedrină, un stimulent aflat pe lista produselor interzise de agenţia antidoping. Combinaţia ce-i fusese administrată sportivei conţinea – interesant – un antiinflamator cu efect antipiretic şi antialgic, ibuprofenul.
   Chiar dacă antiinflamatoarele nesteroidiene nu au făcut niciodată obiectul vreunui control antidoping, nu ar fi exclus ca acest lucru să se schimbe în viitor. Un studiu1 publicat în revista Experimental Physiology a cercetat modul în care efectul antipiretic şi antialgic al paracetamolului ar putea ameliora performanţa într-un sport de anduranţă, întârziind instalarea epuizării în urma efortului depus în condiţiile unei temperaturi ambientale crescute. Modelul utilizat a vizat ciclismul, un sport eminamente de anduranţă. Cercetarea s-a făcut randomizat, utilizând paracetamol, respectiv placebo în grupul de control, înainte de a practica un exerciţiu pe bicicleta ergonomică până la epuizare, în condiţii de temperatură ambientală crescută (30°C).
   Grupul care a primit paracetamol a putut practica exerciţiul pentru intervale de timp semnificativ mai lungi decât grupul de control (cu 17% diferenţa medie, aproximativ 4 minute din totalul de 23). Mai mult, efortul depus s-a asociat cu temperatură centrală şi la nivelul pielii mai scăzută decât la grupul de control.
   Recomandarea autorilor este clară: este necesară reevaluarea utilizării antiinflamatoarelor nesteroidiene în sportul de performanţă. Chiar dacă sunt necesare şi alte studii, pentru a înţelege mecanismele prin care se produce rezistenţa la efort, s-ar putea să fim nevoiţi, la ani buni distanţă, să admitem că performanţa gimnastei din ţara noastră a fost serios influenţată de medicamentele administrate, chiar dacă e vorba de o banală combinaţie pentru „răceală“.

Bateria microbiană

   Un grup de la Universitatea Stanford publică în Proceedings of the National Academy of Sciences un studiu2 inovator în care prezintă o nouă metodă alternativă de producere a electricităţii. Interesant este că, în urmă cu doar două-trei decenii, discuţiile despre posibilele căi alternative de Fig. 1 – „Bateria“ utilizează un tip bacterian special, producând energie prin digestia resturilor organice din apă (Sursa: Xing Xie, Stanford Engineering)producere a electricităţii erau parte din diagnosticul de afecţiune psihiatrică, discursul pe această temă fiind chiar o indicaţie pentru specialist. Metoda la care ne referim aici ar fi atras, probabil, o internare forţată pentru tratarea sau măcar sedarea opinenţilor.
   Bateria microbiană care produce energie din ape reziduale este descrisă în mare detaliu în lucrarea citată mai sus. Anodul compus din filamente de carbon este colonizat bacterian, în vreme ce catodul este solid şi reoxidabil. Bateria microbiană poate fi produsă industrial (fig. 1) şi poate funcţiona cu un mediu de glucoză sau cu apă reziduală ca donor de electroni. Eficienţa conversiei energetice a ajuns până aproape de 50% după materia organică utilizată, însă a scăzut net la 30% după reoxidarea electrochimică a electrodului solid (similară celulelor solare). Donorii de electroni ai bateriei sunt coloniile microbiene ataşate de filamentele de carbon (fig. 2). Dată fiind ubicuitatea apelor cu Fig. 2 – Bacteriile aderă la filamentele de carbon ale bateriei (microscopie electronică) (Sursa: Xing Xie, Stanford Engineering)reziduuri organice, această metodă alternativă de producere a energiei ar putea să-şi găsească aplicaţii importante.

Piciorul bionic

   Principala limitare a implantării unor proteze robotice performante, în cazul amputaţiilor de membre, o reprezintă posibilitatea redusă de a controla optim aceste proteze. Un caz3 prezentat în numărul de ieri (26 septembrie) al prestigiosului New England Journal of Medicine de cercetători de la Centrul de medicină bionică al Institutului de Reabilitare Medicală din Chicago arată cum poate fi controlată o proteză robotică implantată după o amputaţie cu dizarticularea genunchiului. Semnalele electromiografice înregistrate la nivelul musculaturii coapsei, de la nervii nativi şi de la nervi implantaţi chirurgical pe musculatura reziduală, au fost apoi decodate cu ajutorul unui algoritm software. Combinate cu datele înregistrate de senzorii protezei, aceste semnale au permis interpretarea mişcărilor pe care pacientul intenţiona să le realizeze. S-a obţinut astfel controlul robust şi intuitiv Fig. 3 – Urcatul scărilor şi păstrarea echilibrului sunt posibile cu ajutorul protezei dezvoltate la Institutul de Reabilitare Medicală din Chicago (Sursa: Hargrove şi colab., New England Journal of Medicine)al mersului, fără diferenţe între mersul pe teren plat, urcatul scărilor (fig. 3) sau al rampelor, şi, mai mult, pacientul este capabil să-şi repoziţioneze piciorul atunci când este aşezat.

Somnul de după-amiază

   Un studiu4 publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences săptămâna aceasta vine să lămurească mitul somnului de după-amiază la copii. Ei bine, copiii de vârstă preşcolară fixează mai bine noţiunile învăţate în cursul dimineţii dacă dorm după prânz. Mai mult, efectul benefic pare să existe şi la copiii de vârste mai mari, iar privarea de scurtul somn de după-amiază duce la deteriorarea performanţelor, deficit care nu poate fi recuperat prin somnul de peste noapte. Rolul consolidării memoriei prin scurte reprize de somn, la copiii aflaţi la începutul procesului de învăţare, trebuie avut în vedere atunci când părinţii sau educatorii stabilesc programul acestora.

Regula Ottawa

   Cum ar fi să dispuneţi de o metodă clinică prin care să puteţi pune un diagnostic la fel de precis ca un aparat de imagistică prin rezonanţă magnetică sau un computer tomograf? Ei bine, găsim săptămâna aceasta în Journal of the American Medical Association rezultatele unui studiu5 de cohortă multicentric, desfăşurat în Canada în perioada 2006–2010, în urma căruia a fost dezvoltat un instrument clinic valoros. „Regula Ottawa a hemoragiei subarahnoidiene“ a reuşit să pună diagnosticul clinic la pacienţii care s-au prezentat la camera de gardă cu cefalee acută de cauză non-traumatică, a cărei intensitate a atins apogeul la o oră de la debut şi care nu a avut alte manifestări neurologice. Specificitatea diagnosticului clinic a ajuns la 100% atunci când regula Ottawa a fost aplicată la pacienţii peste 40 de ani.
   Editorialul6 semnat de doi profesori, unul de la Johns Hopkins, celălalt de la Harvard, aminteşte că ratele de ratare a diagnosticului de hemoragie subarahnoidiană ajungeau, în anii ’80 şi ’90 ai secolului trecut, până la 32%. Standardul diagnostic modern, care include tomografia computerizată, urmată, la pacienţii la care imagistica nu este revelatoare pentru hemoragia subarahnoidiană, de o puncţie lombară, deşi are o sensibilitate de 100% atunci când este îndeplinit corect, este greu de respectat în departamentul de urgenţă şi până la 6% din cazuri scapă diagnosticului în fază precoce (în SUA!). Ţinând cont de faptul că regula Ottawa trebuie verificată şi validată într-un studiu prospectiv, textul ce însoţeşte studiul din JAMA recomandă utilizarea ei ca ghid pentru diagnosticul hemoragiei subarahnoidiene, fără a renunţa însă, cel puţin la acest moment, la CT şi la puncţia lombară.

Actualizări în managementul ARJ

   Semnalăm publicarea7 actualizării recomandărilor formulate de American College of Rheumatology pentru tratamentul artritei juvenile idiopatice (ARJ). Documentul include noile dovezi obţinute din peste 1.200 de studii clinice, iar recomandările se referă şi la noile medicamente biologice pentru care s-au obţinut rezultate în studiile clinice de fază 3.

Infecţii pentru războinici

   Un surprinzător studiu8 publicat în PLOS ONE aduce informaţii nebănuite despre modul în care o infecţie poate modifica persistent comportamentul. Într-un experiment desfăşurat la Berkeley, infecţia cu Toxoplasma gondii la şoareci a făcut ca aceştia să-şi piardă frica înnăscutăFig. 4 – După infecţia cu Toxoplasma gondii, absenţa fricii faţă de pisici a persistat la şoareci, pozitivitatea vreunui marker al inflamaţiei sau a prezenţei chisturilor parazitare(Sursa: Wendy Ingram, Adrienne Greene) faţă de duşmanii lor naturali, pisicile (fig. 4). Mai mult, această absenţă a fricii persistă şi atunci când infecţia nu mai este prezentă, ceea ce indică apariţia unor modificări cerebrale structurale. Concluzia importantă a acestei cercetări este că o banală infecţie tranzitorie ar putea, în anumite circumstanţe, să genereze leziuni structurale reflectate în modificări permanente ale comportamentului. Să sperăm, totuşi, că experimentul nu va fi reprodus la om.

Notă autor:

1. Mauger AR, Taylor L, Harding C, Wright B, Foster J, Castle P. Acute acetaminophen (paracetamol) ingestion improves time to exhaustion during exercise in the heat. Exp Physiol. 2013 Sep 20

2. Xie X, Ye M, Hsu PC, Liu N, Criddle CS, Cui Y. Microbial battery for efficient energy recovery.Proc Natl Acad Sci USA. 2013 Sep 16

3. Hargrove LJ, Simon AM, Young AJ, Lipschutz RD, Finucane SB, Smith DG, Kuiken TA. Robotic leg control with EMG decoding in an amputee with nerve transfers. N Engl J Med. 2013 Sep 26

4. Kurdziel L, Duclos K, Spencer RMC. Sleep spindles in midday naps enhance learning in preschool children. Proc Natl Acad Sci USA. 2013 Sep 23

5. Perry JJ, Stiell IG, Sivilotti MLA, Bullard MJ, Hohl CM, Sutherland J, Émond M, Worster A, Lee JS, Mackey D, Pauls M, Lesiuk H, Symington C, Wells GA. Clinical decision rules to rule out subarachnoid hemorrhage for acute headache. JAMA. 2013 Sep 25

6. Newman-Toker DE, Edlow JA. High-stakes diagnostic decision rules for serious disorders. The Ottawa subarachnoid hemorrhage rule. JAMA. 2013 Sep 25

7. Ringold S, Weiss PF, Beukelman T, DeWitt EM, Ilowite NT, Kimura Y, Laxer RM, Lovell DJ, Nigrovic PA, Byun Robinson A, Vehe RK. 2013 update of the 2011 American College of Rheumatology recommendations for the treatment of juvenile idiopathic arthritis. Recommendations for the medical therapy of children with systemic juvenile idiopathic arthritis and tuberculosis screening among children receiving biologic medications. Arthritis & Rheumatism / Arthritis Care & Research. 2013 Sep 24

8. Ingram WM, Goodrich LM, Robey EA, Eisen MB. Mice infected with low-virulence strains of Toxoplasma gondii lose their innate aversion to cat urine, even after extensive parasite clearance. PLoS One. 2013 Sep 18;8(9):e75246

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe