Newsflash

Noutăţi în cercetare

de - oct. 31 2013
Noutăţi în cercetare

Al doilea caz vindecat de infecţia HIV

 

   În preambulul conferinţei de medicină translaţională „What Will it Take to Achieve an AIDS-free World?“ (De ce este nevoie pentru o lume fără SIDA?), organizate la San Francisco, în perioada 3–5 noiembrie, de cele două „nume mari“ din portofoliul Elsevier – Cell şi Lancet –, câteva articole pregătesc cumva terenul pentru subiectele care vor fi pe agenda globală a evenimentului.
   Astfel, un studiu1 publicat joi (24 octombrie) în revista Cell de un grup de la Johns Hopkins descrie existenţa, în limfocitele T CD4-pozitive, a unor clone provirale ce şi-au păstrat capacitatea de replicare, în pofida tratamentului antiretroviral administrat pentru infecţia cu HIV-1. Îngrijorător este, conform studiului american, faptul că rezervorul de virus latent ar fi de 60 de ori mai mari decât se credea şi se estima anterior. Chiar dacă posibilitatea vizei curative a tratamentului nu poate fi exclusă în anumite situaţii, „eliminarea rezervorului latent este o problemă majoră şi este greu de precizat cât timp va trece până să găsim o soluţie în acest sens“, declară profesorul Robert F. Siciliano, autorul-coordonator al studiului din Cell.
   Dovada neaşteptată că eliminarea completă a virusului este posibilă – chiar dacă în situaţii foarte speciale – vine din aceeaşi zonă-lider în cercetarea biomedicală, tot de la un grup de la Universitatea Johns Hopkins, care a publicat miercurea aceasta (23 octombrie), pe site-ul revistei New England Journal of Medicine, o foarte interesantă comunicare2 de caz: al doilea pacient la care s-a documentat vreodată vindecarea completă a infecţiei HIV. Primul caz, denumit „pacientul Berlin“, comunicat în paginile aceleiaşi reviste în 20093, documenta vindecarea infecţiei cu HIV-1 la un pacient aflat în tratament pentru leucemie mielogenă acută, la care s-a practicat chimioterapie ablativă totală, radioterapie şi transplant de celule stem de la donator homozigot pentru receptorul CCR5-delta32. Cu alte cuvinte, rezervorul de HIV latent a fost cu succes eliminat prin distrugerea completă a măduvei hematogene şi a liniilor celulare T anterior transplantului de măduvă hematogenă.
   Acest al doilea caz vindecat de infecţia HIV pare să fie însă mai interesant. Este vorba de un sugar născut de o femeie cu infecţie cu HIV-1, căruia tratamentul antiretroviral i-a fost iniţiat la 30 de ore de la naştere, ca urmare a riscului foarte mare de expunere la infecţie. Ulterior, testele repetate au detectat ADN şi ARN de HIV-1, îndeplinind criteriile de diagnostic al infecţiei, ceea ce a indicat continuarea terapiei. La vârsta de 18 luni, sugarului i-a fost întrerupt tratamentul, iar nivelurile plasmatice de ARN HIV-1, de ADN proviral din monocitele din sângele periferic şi de anticorpi anti-HIV-1 erau nedetectabile. După un an de la acel moment, la vârsta de 30 de luni, în absenţa altui tratament, testele de detecţie virală au rămas negative.
   Într-un editorial4 ce însoţeşte prezentarea cazului de mai sus, profesorul Scott M. Hammer, de la Universitatea Columbia din New York, analizează toate scenariile posibile în privinţa modului în care sugarul în cauză ar fi putut fi infectat, inclusiv dacă acesta chiar a fost infectat cu HIV. Deocamdată, crede profesorul Hammer, putem zice doar că este posibil ca sugarul să fi fost vindecat de infecţia certă. Este încă nevoie de o supraveghere pe termen lung, în absenţa tratamentului antiretroviral. Mai mult, copilul descris acum ar putea avea unele caracteristici unice, astfel că este bine să fim prudenţi înainte de a generaliza potenţiale reguli terapeutice. Universitarul newyorkez încheie parafrazându-l pe Lao Zi: „O călătorie de o mie de kilometri începe cu un singur pas“; în cazul infecţiei HIV, acest pas poate să fie un pas foarte mic.

Lapte uman cumpărat online?

   Beneficiile alăptării sunt deja binecunoscute, popularizate fiind în toate mediile, la recomandarea UNICEF şi a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Orientarea către alăptatul natural a făcut ca, în situaţiile – temporare sau permanente – de imposibilitate de a alăpta, părinţii să apeleze la lapte uman produs de alte femei. Sursa cea mai la îndemână? Internetul. Un studiu5, publicat săptămâna aceasta în revista Pediatrics, a analizat compoziţia microbiană a laptelui uman achiziţionat online, cu intenţia de a cuantifica riscul de boală la sugarii care primesc acest lapte.
   Rezultatele obţinute de grupul din Cincinnati sunt edificatoare: din 101 probe achiziţionate de pe internet, aproape trei sferturi (74%) erau colonizate cu bacterii Gram negative sau aveau peste 104 bacterii aerobe formatoare de colonii. Laptele cumpărat online (fig. 1) a stat prost la mai multe capitole de contaminare bacteriană: încărcătură de germeni aerobi, bacterii Gram negative, bacili coliformi sau stafilococi. Niciuna dintre probele testate nu a fost însă pozitivă pentru ARN de HIV-1, însă mai mult de o cincime dintre ele conţineau ADN de virus citomegalic.
   Concluzia? Riscul sugarilor este mare în cazul consumului de lapte achiziţionat prin internet, în SUA. În absenţa existenţei unor bănci de lapte uman, nu internetul este soluţia.

Evoluţia fără durere

   Un interesant studiu6 publicat astăzi în revista Science prezintă una din adaptările apărute în evoluţia speciilor. Este vorba, în acest caz, de răspunsul mamiferelor la veninul de scorpion (Centruroides sculpturatus). O specie aparte de şoarece – şoarecele-greier (Onychomys torridus) – a evoluat faţă de rudele lui apropiate astfel încât să poată include în dieta sa scorpionul producător de venin (fig. 2), al cărui efect, nu doar la rozătoare, ci şi la om, este extrem de dureros. Veninul pătruns în organism produce durere prin activarea canalului de sodiu dependent de voltaj Nav1.7; şoarecele-greier a dezvoltat însă o variantă a altui canal sodic, Nav1.8, care leagă toxina produsă de scorpion şi inhibă migrarea sodiului, blocând astfel propagarea potenţialului de acţiune, exercitând deci un efect analgezic.
   Trăsătura evoluţionistă descrisă de studiul amintit mai sus este comentată într-un editorial7, în care autorul crede că descoperirea va prezenta un interes deosebit pentru companiile farmaceutice, dezvoltarea unui nou analgezic fiind foarte probabilă.

Notă autor:

1. Ho YC, Shan L, Hosmane NN, Wang J, Laskey SB, Rosenbloom DIS, Lai J, Blankson JN, Siliciano JD, Siliciano RF. Replication-competent noninduced proviruses in the latent reservoir increase barrier to HIV-1 cure. Cell. 2013 Oct 24;155(3):540-51

2. Persaud D, Gay H, Ziemniak C, Chen YH, Piatak Jr. M, Chun TW, Strain M, Richman D, Luzuriaga K. Absence of detectable HIV-1 viremia after treatment cessation in an infant. N Engl J Med. 2013 Oct 23

3. Hütter G, Nowak D, Mossner M, Ganepola S, Müssig A, Allers K, Schneider T, Hofmann J, Kücherer C, Blau O, Blau IW, Hofmann WK, Thiel E. Long-term control of HIV by CCR5 Delta32/Delta32 stem-cell transplantation. N Engl J Med. 2009 Feb 12;360(7):692-8

4. Hammer SM. Baby steps on the road to HIV eradication. N Engl J Med. 2013 Oct 23

5. Keim SA, Hogan JS, McNamara KA, Gudimetla V, Dillon CE, Kwiek JJ, Geraghty SR. Microbial contamination of human milk purchased via the internet. Pediatrics. 2013 Oct 21

6. Rowe AH, Xiao Y, Rowe MP, Cummins TR, Zakon HH. Voltage-gated sodium channel in grasshopper mice defends against bark scorpion toxin. Science. 2013 Oct 25;342(6157):441-6

7. Lewin GR. Natural selection and pain meet at a sodium channel. Science. 2013 Oct 25;342(6157):428-9

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe