Newsflash

Noutăţi în cercetare

de Dr. A. M. - ian. 9 2014
Noutăţi în cercetare

Mecanism imun descifrat

 

  Revista PLoS Pathogens publică astăzi (3 ianuarie) un interesant studiu1, care aduce informaţii suplimentare despre modul în care acţionează limfocitele T natural killer invariabile (iNKT) în limitarea unei infecţii. Grupul din Boston care constatase, anterior, faptul că prezenţa celulelor iNKT împiedică creşterea şi multiplicarea Mycobacterium tuberculosis în interiorul macrofagelor (fig. 1), a cercetat de această dată care sunt citokinele implicate în răspunsul imun al celulelor iNKT. Interesant este că nu interferonul gamma, produs de celulele în cauză, era responsabil pentru efectul anti-Mycobacterium, deoarece efectul s-a păstrat şi la blocarea acţiunii interferonului; noutatea adusă de cercetarea în cauză este implicarea GM-CSF (Granulocyte macrophage colony-stimulating factor) în controlul infecţiei. Prezenţa acestui factor pare a fi suficientă, chiar în absenţa celulelor iNKT (care îl secretă) pentru a inhiba creşterea M. tuberculosis. Studiul este important deoarece deschide un drum nou pentru controlul infecţiilor şi stabileşte o ţintă aparent importantă pentru activarea răspunsului imun.

 

Echilibrul dintre beneficii şi costuri

 

  Un studiu2 publicat în JAMA Surgery readuce în atenţie discuţia privind găsirea unui echilibru între beneficiile reale şi costurile mari ale chirurgiei minim invazive. Astfel, după ce intervenţiile laparoscopice şi-au dovedit superioritatea în faţa chirurgiei clasice, în foarte multe indicaţii, în principal prin recuperarea şi reintegrarea socială mai rapidă a pacienţilor, tendinţa actuală este de a face următorul pas, către chirurgia robotică. Robotul chirurgical oferă chirurgului o serie de avantaje operatorii, dar costurile de achiziţie şi funcţionare sunt uriaşe şi rămâne de demonstrat dacă o astfel de investiţie este justificată.
  În pofida unui preţ de catalog de circa două milioane de dolari americani pentru o unitate şi a unor costuri mari de întreţinere şi funcţionare, România se bucură de prezenţa a cel puţin cinci astfel de aparate pentru chirurgia robotică (patru în Bucureşti şi unul la Cluj), iar pacienţii români au beneficiat de o paletă largă de intervenţii, de la cele din domeniul chirurgiei generale, la cele urologice sau cardiovasculare. De altfel, „Viaţa medicală“ a abordat subiectul în repetate rânduri, întâi prin prezentarea pe larg a chirurgiei robotice propriu-zise şi a beneficiilor acesteia, într-o serie de articole semnate de dr. Adrian Lobonţiu, pe atunci director clinic al filialei europene a companiei Intuitive Surgical, cea care produce robotul chirurgical DaVinci. De altfel, dr. Adrian Lobonţiu a instruit numeroase echipe chirurgicale din întreaga lume în utilizarea acestor echipamente. Apoi, despre beneficiile chirurgiei robotice a scris prof. dr. Irinel Popescu, din experienţa chirurgicală a echipei pe care o conduce la Centrul de chirurgie generală şi transplant hepatic „Dan Setlacec“ din Institutul Clinic Fundeni, iar experienţa românească a fost publicată şi în reviste internaţionale de prestigiu, citată fiind ulterior de alte echipe internaţionale.
  Revenind la discuţiile privind raportul cost/eficienţă, punctul aflat în dispută nu vizează defel beneficiile chirurgiei minim invazive, ci justificarea costurilor chirurgiei robotice faţă de cele ale chirurgiei laparoscopice. Este necesară justificarea costurilor, în principal, pentru stabilirea judicioasă a indicaţiilor potenţiale ale chirurgiei robotice şi pentru a fundamenta o eventuală subvenţionare a intervenţiilor prin bugetele caselor de asigurări de sănătate.
  Articolul din JAMA Surgery la care ne referim este unul din primele care centralizează datele la nivelul Statelor Unite, pe un interval de câţiva ani (2008–2010), pentru o intervenţie foarte clar definită: rezecţia de colon. Selectând din baza de date a cazurilor internate în SUA doar pe acelea la care colectomia a fost efectuată cu indicaţie, după vârsta de 21 de ani, grupul de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore a găsit 244.129 de cazuri, din care mai mult de jumătate (126.284) au fost operate clasic, în 116.261 de cazuri s-a intervenit laparoscopic, iar chirurgia robotică a fost aplicată în 1.584 de cazuri (0,6%).
  Rezultatele obţinute nu sunt deloc surprinzătoare. Chirurgia laparoscopică a fost asociată statistic semnificativ cu rate mai scăzute ale mortalităţii, complicaţiilor şi realizării unei stome, în comparaţie cu intervenţia deschisă. Durata internării a fost, în medie, de patru zile în intervenţiile laparoscopice, comparativ cu şase zile în chirurgia clasică, iar costul total mai scăzut (11.742 vs. 13.666 de dolari, în medie). Comparaţia dintre laparoscopie şi chirurgia robotică nu a evidenţiat diferenţe semnificative statistic între mortalitatea intraspitalicească, complicaţii, realizarea unei stome şi conversia la chirurgia deschisă, însă costurile chirurgiei robotice au fost semnificativ mai mari (14.847 de dolari).
  Concluzia studiului american are implicaţii asupra justeţii indicaţiei de colectomie robotică în special în unităţile publice, finanţate din bugetul caselor de asigurări de sănătate; desigur, într-o unitate privată, oferta este echilibrată de cererea consumatorilor.

 

Câteva mici surprize

 

  Revista Neurology a publicat ieri online rezultatele uşor surprinzătoare ale unui studiu3 uşor surprinzător. Să ne referim întâi la cercetarea propriu-zisă: o companie farmaceutică producătoare a vaccinului anti-VZV pentru herpes zoster (formula este de cel puţin 14 ori mai potentă decât cea indicată pentru prevenţia formelor grave de varicelă) finanţează studiul unei asocieri între o boală cardiovasculară (accidentul vascular cerebral şi atacul ischemic tranzitoriu) şi o infecţie cu un virus herpetic (virusul varicelo-zosterian, HHV-3). Este surprinzătoare o astfel de cercetare, deoarece „moda“ asocierilor posibile cu virusurile herpetice a trecut odată cu anii ’80 ai secolului trecut, când asemenea cercetări vizau mai orice boală, de la acalazia cardiei, unde se căutau urme de virus în plexurile Meissner şi Auerbach de la nivelul esofagului inferior, până la boala Alzheimer şi, desigur, autism. Singura confirmare serioasă a rolului infecţiei virale a venit în cazul cancerului de col uterin, unde este, într-adevăr, implicat un virus, dar nu unul herpetic, ci virusul papiloma uman.
  Revenim însă în zilele noastre, unde găsim un studiu de asociere pentru o patologie altfel destul de clar înţeleasă ca fiind cauzată metabolic, prin formarea plăcii de aterom, cu factorii de risc bine-cunoscuţi chiar şi pentru cei fără studii medicale. Surprinzător este că studiul de care vorbim pleacă de la observaţia că formele acute de herpes zoster se pot complica prin accidente ischemice cerebrale (AVC sau AIT) şi cercetează incidenţa acestor evenimente în afara episoadelor de boală, la pacienţii infectaţi cu VZV. Au fost incluse 106.601 cazuri cu herpes zoster, controlate cu un lot de 213.202 de persoane, toate supravegheate timp de până la 24 de ani (6,3 ani în medie).
   Rezultatele comunicate sunt surprinzătoare prin faptul că s-a identificat un subgrup – pacienţii care au avut herpes zoster înainte de vârsta de 40 de ani – la care riscul relativ de AVC, AIT şi infarct miocardic a fost semnificativ mai mare decât în populaţia generală: 2,42, 1,49 şi, respectiv, 1,74. Chiar dacă autorii ajung la concluzia că afectarea herpes zoster înainte de vârsta de 40 de ani ar fi un factor de risc independent pentru boala vasculară la populaţia britanică, este obligatorie confirmarea acestei insolite asocieri printr-un studiu prospectiv, finanţat prin granturi publice şi nu de producătorul vaccinului. Ceea ce, desigur, nu înseamnă că studiul nu prezintă o ipoteză interesantă sau că vaccinul anti-VZV la adult nu ar avea indicaţiile sale.

 Prevenţia neinvazivă a cancerului de sân

 

  Este încă viu ecoul textului emoţionant semnat de Angelina Jolie în The New York Times, privind dubla mastectomie preventivă la care actriţa americană s-a supus de teamă să nu dezvolte cancer la sân, dat fiind riscul genetic estimat la 87%. Vii sunt şi dezbaterile privind măsura în care genele pot fi patentate, subiect asupra căruia s-a pronunţat deja Curtea Supremă de Justiţie a SUA, iar ecourile şi mai ales urmările practice şi economice vor mai fi subiect de discuţie încă mult timp de acum înainte. Iată însă că un studiu4 publicat, în chiar prima zi a acestui an, în Science Translational Medicine vine cu o perspectivă surprinzătoare: cum ar fi să putem stopa non-invaziv progresia leziunilor premaligne ale sânului, astfel încât să nu mai ajungă în faza de tumori invazive şi, mai mult, să nu mai fie nevoie de mastectomie sau de sectorectomie? Ideea în sine pare fantastică, dar rezultatele obţinute în studii la animale par să fie un convingător proof-of-mechanism.
   Ipoteza că progresia către formarea ţesutului malign ar putea fi oprită prin interferarea ARN a fost verificată prin manipularea genei HoxA1. Inhibarea expresiei acestei gene în celulele umane şi murine a avut ca rezultat formarea lumenului acinar, reducerea proliferării celulelor tumorale şi restaurarea polarizării epiteliale normale. Experimentul a continuat in vivo, la şoareci, unde administrarea intraductală prin mamelon a unor nanoparticule conţinând ARN inhibitor (small interfering RNA – siRNA) a suprimat proliferarea celulară a epiteliului mamar cu degenerare malignă în stadiu precoce, a împiedicat pierderea receptorilor estrogenici şi progesteronici, iar incidenţa tumorală a fost redusă cu 75% (fig. 2). Dacă această cercetare ar putea fi translată la om, în condiţii de siguranţă şi eficacitate dovedite, atunci ar putea scuti numeroase femei de ameninţarea unei boli necruţătoare, dar şi de alegerile dificile ale unor intervenţii radicale, care, aşa cum alte studii au dovedit-o, nu sunt întotdeauna necesare.

Notă autor:


1. Rothchild AC, Jayaraman P, Nunes-Alves C, Behar SM. iNKT cell production of GM-CSF controls Mycobacterium tuberculosis. PLoS Pathog. 2014 Jan 3

2. Juo YY, Hyder O, Haider AH, Camp M, Lidor A, Ahuja N. Is minimally invasive colon resection better than traditional approaches? First comprehensive national examination with propensity score matching. JAMA Surg. 2013 Dec 18

3. Breuer J, Pacou M, Gauthier A, Brown MM. Herpes zoster as a risk factor for stroke and TIA. A retrospective cohort study in the UK. Neurology. 2014 Jan 2

4. Brock A, Krause S, Li H, Kowalski M, Goldberg MS, Collins JJ, Ingber DE. Silencing HoxA1 by intraductal injection of siRNA lipidoid nanoparticles prevents mammary tumor progression in mice. Sci Transl Med. 2014 Jan 1;6(217):217ra2

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe