Newsflash

Noutăţi în cercetare

de - feb. 7 2014
Noutăţi în cercetare

Eficienţă maximă cu efort minim

 

   Intervenţiile simple pot fi ieftine şi eficiente, contrar părerii – tot mai împământenite şi la noi – că o procedură este cu atât mai bună cu cât este mai scumpă. Dovada afirmaţiei vine şi dintr-un foarte frumos studiu clinic1 publicat săptămâna aceasta în JAMA Internal Medicine. Plecând de la constatarea că antibioticele sunt frecvent prescrise incorect de medici în infecţiile respiratorii acute (prin supraprescriere, în situaţii în care antibioticoterapia este contraindicată de ghidurile de practică), grupul american a gândit o intervenţie simplă şi necostisitoare: în sala de consultaţii a fost afişat un poster, conţinând fotografia medicului şi semnătura acestuia pe angajamentul de a utiliza judicios tratamentul antibiotic pentru infecţiile respiratorii acute. Eficienţa posterului a fost verificată prin selectarea unui grup similar de medici prescriptori. Rezultatele au fost surprinzătoare, nu atât pentru că s-au constatat diferenţe semnificative între cele două grupuri, cât pentru că s-a dovedit astfel cât de mult se poate schimba prin intervenţii minime. Astfel, de la rate de peste 40% din prescripţiile de antibiotice pentru infecţiile respiratorii acute stabilite (obiectiv, pe baza codurilor de boală) ca nefiind necesare, după 12 săptămâni de afişare a posterului s-a reuşit reducerea la 33,7%, în vreme ce lotul de control a evoluat în sens opus, ajungând la 52,7% prescripţii nenecesare din total. Cu alte cuvinte, prin simpla afişare a unui poster şi reamintirea constantă a utilizării judicioase a antibioticelor, s-a obţinut, în doar trei luni, o reducere absolută cu aproape 20% a prescrierilor incorecte de antibiotice pentru infecţiile respiratorii acute.
   Dar ce înseamnă, de fapt, 20%? Extrapolate la numărul de consultaţii din SUA, rezultatele obţinute în cele cinci ambulatorii ar însemna eliminarea a nu mai puţin de 2,6 milioane de prescripţii fără rost, adică o economie de peste 70 de milioane de dolari din cheltuielile cu antibioticele.
   Într-un comentariu2 ce însoţeşte studiul amintit, Brad Spellberg, profesor asociat la UCLA, compară intervenţia cu o mişcare de judo. La fel cum sportul de sorginte japoneză se concentrează pe utilizarea forţei oponentului şi nu pe confruntarea directă cu o forţă egală, afişarea posterelor îi implică psihologic deopotrivă pe clinician şi pe pacient în reducerea prescripţiilor de antibiotice.

 

Descoperire de senzaţie în lumea celulelor stem

 

   O descoperire importantă, publicată în numărul de ieri al revistei Nature, promite să revoluţioneze domeniul şi aşa deosebit de dinamic al celulelor stem. Chiar dacă pentru reprogramarea celulelor somatice adulte în celule pluripotente s-a acordat, în 2012, Premiul Nobel pentru medicină (John B. Gurdon şi Shinya Yamanaka), reprogramarea celulară necesita încă introducerea unui set de gene în celula adultă. Iată însă că două studii publicate de o echipă predominant japoneză aduc dovada că reprogramarea celulelor adulte se poate face prin modificarea mediului extern, fără a mai fi nevoie de adăugarea de material genetic. Observaţia a fost făcută de o tânără cercetătoare, Haruko Obokata, în cursul desfăşurării studiilor sale doctorale. Descoperirea făcută de tânăra japoneză este că se poate obţine pluripotenţa prin aplicarea unui stimul extern, în speţă expunerea la pH scăzut. Procedeul, denumit STAP (stimulus-triggered acquisition of pluripotency) a dus la obţinerea de celule pluripotente din celule somatice provenind de la şoarece (fig. 1). Foarte important, celulele STAP au fost obţinute fără manipulare nucleară şi în absenţa introducerii în celulă a factorilor de transcripţie, procedee considerate obligatorii pentru inducerea pluripotenţei.
   În vreme ce descoperirea propriu-zisă este detaliată în primul studiu3, Haruko Obokata şi colab. publică şi un al doilea studiu4, în care celulele obţinute prin procedeul STAP sunt urmărite „în acţiune“ (fig. 2). Surpriza vine din diferenţele observate între celulele STAP şi celulele stem embrionare: spre deosebire de acestea din urmă, primele pot contribui atât la ţesutul embrionar, cât şi la placentă, atunci când sunt injectate în blastocist. Mai departe, celulele STAP devin similare celulelor stem embrionare după tratamentul cu ACTH şi cu factorul de inhibiţie a leucemiei (LIF), pierzându-şi astfel capacitatea de a contribui la placentă. Tratamentul cu factorul de creştere fibroblastică 4 (FGF4) însă păstrează caracteristicile celulelor STAP, permiţând evoluţia ulterioară a acestora către celule stem embrionare sau către ţesut placentar. Studiul acesta aduce astfel probe certe că noile celule pluripotente, obţinute prin intervenţii asupra mediului celular extern, sunt un tip nou de celule pluripotente, diferit de cele cunoscute până acum.
   Într-un editorial5 publicat împreună cu cele două studii, un cercetător de la Cambridge explică o serie de precauţii pe care ar trebui să le păstrăm, înainte de efectuarea de noi studii cu aceste celule, subliniind însă meritul major al celor două lucrări: stabilirea unui nou principiu, conform căruia un stimul fizic poate fi suficient pentru a destabiliza circuitul de control genetic şi a crea o stare plastică, de la care să se dezvolte rapid un nivel de potenţă de neatins anterior.
   Ar mai fi de adăugat că descoperirea este comparabilă cu aceea din 2006 a lui Shinya Yamanaka, pentru care a primit Nobelul în 2012. Viitorul practic trebuie însă probat de posibilele aplicaţii pe care le va găsi medicina regenerativă.

 

Incidenţa obezităţii

 

   V-aţi întrebat vreodată care este incidenţa obezităţii? Nu, nu prevalenţa, care exprimă numărul total de cazuri dintr-o populaţie, ci doar numărul nou de cazuri dintr-un an. Practic, cunoaştem bine sau foarte bine prevalenţa obezităţii (aici aş face o paranteză: americanii cunosc foarte bine datele acestea; noi avem date din sondaje, extrapolate la întreaga populaţie; acestora li se adaugă însă datele răspândite de diverşi PR-işti, care traduc prost studii americane şi nu înţeleg că prevalenţa este specifică unei populaţii sau unui teritoriu), dar nu ştim mai nimic despre cazurile noi de obezitate şi, mai ales, la ce vârste apar ele cel mai frecvent. Iată însă că un studiu6 publicat ieri (30 ianuarie) în New England Journal of Medicine evaluează datele obţinute din supravegherea unei cohorte de 7.738 de copii americani (preluaţi de la vârsta grădiniţei, în 1998). La intrarea la grădiniţă, 12,4% din copii erau deja obezi, iar alţi 14,9% erau supraponderali. Incidenţa anuală a obezităţii a scăzut de la 5,4% în grădiniţă la 1,7% în gimnaziu, iar copiii de 5 ani supraponderali au prezentat un risc de patru ori mai mare de a deveni obezi în următorii nouă ani decât copiii normoponderali de aceeaşi vârstă.
   Studiul realizat de grupul de la Universitatea Emory este însoţit de un editorial7 semnat de universitari de la Şcoala de Sănătate Publică de la Harvard. Aceştia apreciază că rezultatele obţinute privind incidenţa obezităţii la copii trebuie să plece de la constatarea că puţini copii se nasc obezi, tulburarea metabolică instalându-se clinic manifest în progresia de la vârsta de sugar către copilărie şi adolescenţă. Altfel spus, intervenţiile ţintind copiii – nutriţie adecvată şi activitate fizică – sunt cheia pentru reducerea creşterii ponderale precoce şi a incidenţei obezităţii.

 

Noua clasificare a cancerului de sân

 

   Journal of Clinical Investigation publică săptămâna aceasta un studiu8 interesant care propune o nouă metodă de clasificare a cancerului de sân. Plecând de la sistemul utilizat pentru patologia malignă a sângelui, unde clasificarea patologiei are la bază similitudinile dintre celulele maligne şi cele normale, un grup american propune un sistem similar pentru cancerul de sân. În locul sistemului actual, care utilizează trei markeri de pe suprafaţa celulară (receptorii de estrogen, progesteron, respectiv factorul de creştere epidermală), pentru noul sistem au fost analizaţi markerii epiteliali din peste 15.000 de celule, identificându-se 11 stări de diferenţiere ale celulelor luminale normale. Fiecare din aceste tipuri a fost apoi împărţit în patru subtipuri majore (HR0–HR3), diferenţiate după expresia receptorilor pentru vitamina D, androgeni sau estrogeni. Cu acest sistem pus la punct, au fost apoi examinate peste 3.000 de piese de cancer de sân uman. Rezultatele au arătat că prognosticul s-a corelat foarte bine cu noul sistem de clasificare, prognosticul cel mai bun fiind asociat cu subtipul HR3 (toţi cei trei receptori exprimaţi), în vreme ce subtipul HR0 a avut cea mai proastă evoluţie.
   Comentariul9 care însoţeşte studiul apreciază validitatea datelor prezentate, dar avertizează asupra faptului că este nevoie de confirmarea clinică a noii taxonomii, prin studii prospective. Altfel, că o nouă clasificare era necesară o dovedesc imprecizia celei actualmente în uz şi faptul că au fost făcute diverse propuneri de modificare, luând în calcul noi markeri imunologici sau histochimici.

 

Fertilitatea ar putea să crească din nou

 

   Un studiu10 publicat miercuri (29 ianuarie) în Proceedings of the Royal Society B, revista dedicată ştiinţelor biologice de prestigioasa Societate Regală britanică, demonstrează, utilizând un model matematic, posibilitatea ca tendinţa înregistrată de la finalul secolului trecut, de scădere a ratei fertilităţii, să se transforme într-o tendinţă ascendentă pe termen lung. Noutatea cercetării realizate de un grup din Stockholm constă în utilizarea unor corelaţii intergeneraţii, în privinţa fertilităţii, ignorate de predicţiile anterioare.

Notă autor:

1. Meeker D, Knight TK, Friedberg MW, Linder JA, Goldstein NJ, Fox CR, Rothfeld A, Diaz G, Doctor JN. Nudging guideline-concordant antibiotic prescribing. A randomized clinical trial. JAMA Intern Med. 2014 Jan 27

2. Spellberg B. Antibiotic judo: working gently with prescriber psychology to overcome inappropriate use.
JAMA Intern Med. 2014 Jan 27

3. Obokata H, Wakayama T, Sasai Y, Kojima K, Vacanti MP, Niwa H, Yamato M, Vacanti CA. Stimulus-triggered fate conversion of somatic cells into pluripotency. Nature. 2014 Jan 30;505(7485):641-7

4. Obokata H, Sasai Y, Niwa H, Kadota M, Andrabi M, Takata N, Tokoro M, Terashita Y, Yonemura S, Vacanti CA, Wakayama T. Bidirectional developmental potential in reprogrammed cells with acquired pluripotency. Nature.
2014 Jan 30;505(7485):676-80

5. Smith A. Potency unchained. Nature. 2014 Jan 30;505(7485):622-23

6. Cunningham SA, Kramer MR, Narayan KMV. Incidence of childhood obesity in the United States. N Engl J Med.
2014 Jan 30;370(5):403-11

7. Gortmaker SL, Taveras EM. Who becomes obese during childhood — clues to prevention. N Engl J Med.
2014 Jan 30;370(5):475-6

8. Santagata S, Thakkar A, Ergonul A, Wang B, Woo T, Hu R, Harrell JC, McNamara G, Schwede M, Culhane AC, Kindelberger D, Rodig S, Richardson A, Schnitt SJ, Tamimi RM, Ince TA. Taxonomy of breast cancer based on normal cell phenotype predicts outcome. J Clin Invest. 2014 Jan 27;124(2):859-70

9. Cardiff RD, Borowsky AD. At last: classification of human mammary cells elucidates breast cancer origins.
J Clin Invest. 2014 Jan 27;124(2):478-80

10. Kolk M, Cownden D, Enquist M. Correlations in fertility across generations: can low fertility persist? Proc Biol Sci. 2014 Jan 29;281(1779): 20132561

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe