Newsflash

Noutăţi în cercetare

de Dr. A. M. - apr. 3 2014
Noutăţi în cercetare

Mitoribozomii şi filiaţia ştiinţifică

 

   La aproape şase decenii de la descoperirea ribozomilor de către George Emil Palade şi la doar cinci ani de la Premiul Nobel pentru chimie acordat în 2009 pentru descrierea detaliată a structurii şi mecanismului funcţional al ribozomilor, iată că biologia celulară şi moleculară face un nou şi important pas înainte. În numărul de astăzi (28 martie) al revistei Science, un grup de la Cambridge (Marea Britanie) publică1 rezultate obţinute prin criomicroscopie electronică (o tehnică prin care probele pot fi cercetate fără fixare sau colorare, în mediul nativ). La o rezoluţie de 3,2 ǻngströmi (10–10 m), tehnica le-a permis britanicilor să descrie ribozomii din interiorul mito­condriilor, adică mitoribozomii. Structurile au fost studiate la Saccharomyces cerevisiae şi includ 39 de proteine (din care 13 sunt întâlnite exclusiv în mitocondrie) împreună cu fragmente de ARN mitoribozomal (fig. 1).
   Într-un editorial2 publicat în acelaşi număr al revistei, profesorul Werner Kühlbrandt, de la Institutul Max Planck de Biofizică din Frankfurt, afirmă că studiul britanic consfinţeşte începutul unei noi ere în biologia moleculară, o eră în care descrierea structurilor într-o rezoluţie apropiată de cea atomică nu mai este prerogativa cristalografiei cu raze X sau a spectro­scopiei prin rezonanţă magnetică nucleară. Cu toate acestea, criomicroscopia elec­tro­nică nu va lua locul celorlalte două tehnici (rezoluţiile de 2 ǻngströmi sau mai puţin rămânând – cel puţin deocamdată – apanajul cristalografiei cu raze X), ci va completa fericit metodele de analiză ultrastructurală a materiei vii.
   Nu putem încheia fără a adăuga un mic detaliu semnificativ: Alexey Amunts, autorul principal al studiului din Science, este studentul postdoctoral al lui Venkatraman Ramakrishnan, unul din cei trei laureaţi ai Nobelului din 2009, primit pentru descrierea structurii ribo­zomilor. Savantul de origine indiană a început să studieze cândva-numitele „granule Palade“, în 1978, la departamentul de chimie al Universităţii Yale, în vremea în care George Emil Palade conducea catedra de biologie celulară.

 

Cisteină pentru boala Huntington

 

   Un grup de la Johns Hopkins a publicat ieri (27 martie), în revista Nature, un valoros studiu3 de medicină translaţională, care ar putea aduce speranţe terapeutice pentru o boală incurabilă. Cerce­tând un model murin deficitar în cistationin-c-liază (CSE), o enzimă ce constituie principalul generator de cisteină din cistationină (la rândul său formată de o beta-sintetază ce condensează homo­cisteina şi serina), grupul american a observat o afectare a sistemului nervos central similară unui model murin de boală Huntington (coree). Odată trezită curiozitatea cercetătorilor, aceştia au verificat observaţiile asupra unei linii celulare cu originea la nivelul striatului, la un model de boală Huntington, nivelul proteinei CSE a fost scăzut marcat, comparativ cu celulele de control. Mai departe, confirmarea a venit din modelul murin de boală Huntington, unde nivelurile scăzute de CSE au fost înregistrate la nivelul striatului, cortexului, hipocampului, hipotalamusului şi trunchiului cerebral, dar nu în cerebel. Pasul următor a fost, logic, la om, unde, la pacienţii cu boală Huntington, nivelurile CSE au fost profund reduse în nucleul striat, moderat scăzute în cortex şi nemodificate în cerebel, confirmând paralelismul enzimei cu acela al susceptibilităţii relative a structurilor cerebrale la afectarea din boala Huntington. Mai mult, corelarea clinică a nivelurilor tisulare de CSE a confirmat scăderea CSE în paralel cu creşterea în severitate a manifestărilor bolii, fără însă ca aceasta să se coreleze cu neurodegenerarea (probe colectate post-mortem de la pacienţi cu forme avansate de scleroză laterală amio­trofică, scleroză multiplă sau ataxie spino­cerebeloasă neprezentând depleţia CSE).
   Apoi, la şoarecii fără gena CSE, s-a observat că dieta fără cisteină este letală. Mai mult, 80% din celulele cu gena defectă mor rapid într-un mediu fără cisteină, fenomen care poate fi contracarat prin administrarea de levo-cisteină în mediul de cultură. Studiul american continuă apoi prin a investiga mecanismele celulare la nivel molecular, explicând relaţia de cauzalitate dintre depleţia CSE, reducerea nivelurilor de cisteină şi moartea celulară, în boala Huntington. Soluţia? Suplimen­tarea dietei cu N-acetilcisteină. Astfel, la şoareci, adăugarea acestui precursor stabil al cisteinei în apa de băut, dublată de îmbogăţirea cu cisteină a hranei administrate a avut ca efect întârzierea debutului tulburărilor motorii specifice bolii Huntington. Ba chiar, la nivel cerebral, scăderea masei cerebrale totale şi a nucleului striat a fost oprită şi chiar corectată prin tratamentul cu cisteină, sporind totodată supravieţuirea.
   Chiar dacă vorbim deocamdată doar de studii experimentale la animale, suntem îndreptăţiţi să sperăm că un viitor studiu clinic va dovedi efecte benefice similare şi la om şi că astfel va îmbogăţi arsenalul terapeutic (mult) prea sărac al unei afecţiuni deocamdată incurabile.

 

Dezorganizarea neuronală corticală din autism

 

   Autismul este una din afecţiunile pentru a căror înţelegere şi management sunt alocate fonduri din ce în ce mai mari, însă rezultatele obţinute până acum sunt dezamăgitoare. Una dintre ipotezele vehiculate vizează o perturbare a dezvoltării corticale prenatale, posibil concomitentă cu dezvoltarea de tipuri celulare anormale şi cu perturbarea formării straturilor celulare. Iată însă că un studiu4 publicat ieri (27 martie) în New England Journal of Medicine aduce informaţii noi şi valoroase pentru mai buna înţelegere a patogeniei bolii.
   Pe un lot foarte redus numeric (11 copii cu autism vs. 11 copii fără autism, cu vârste cuprinse între 2 şi 15 ani), s-a realizat recoltarea post-mortem a unui bloc de ţesut cerebral cu volumul de 1–2 cmc, de la nivelul girului frontal al cortexului prefrontal dorsolateral, al cortexului temporal superior posterior sau al cortexului occipital (aria Brodmann 17). Pe aceste probe tisulare, a fost apoi examinată sistematic arhitectura neocorticală, prin determinarea unei întregi baterii de markeri moleculari, celulari şi genetici specifici, folosind tehnica hibridizării ARN in situ.
    Rezultatele au relevat zone focale de citoarhitectură anormală (fig. 2) şi dezorganizare corticală a neuronilor, dar nu a celulelor gliale, la zece din cei 11 copii cu autism şi la unul din copiii din grupul de control. Cazurile au fost heterogen afectate, însă nici un strat cortical nu a fost uniform indemn, cu toate că semnele cele mai clare de expresie anormală a markerilor au fost întâlnite în straturile 4 şi 5.
    Datele publicate de grupul american sprijină ipoteza unei probabile dereglări a formării straturilor neuronale şi a diferen­ţierii specifice a neuronilor din aceste straturi încă din etapele de diferenţiere şi dezvoltare prenatală, la copiii cu autism.

 

Pericitul, mai important decât se credea

 

   Un alt studiu5 publicat ieri în Nature ne-a atras atenţia prin implicaţiile pe care le poate avea pentru viitor, concentrându-se asupra rolului pericitelor în reglarea fluxului sanguin cerebral. Pericitele sunt celule despre care se cunoştea anterior că au proprietăţi contractile, că se găsesc, izolate, la nivelul capilarelor cerebrale, unde au rolul de stabilizare a vasului şi de menţinere a barierei hematoencefalice, având totodată proprietăţi de celule stem şi, în situaţii patologice, contribuind la formarea cicatricii gliale. Studiul anglo-danez demonstrează că activitatea neuronală şi glutamatul declanşează eliberarea unor mediatori care dilată capilarele prin relaxarea activă a pericitelor. In vivo, efectul dilatării atribuibil capilarelor (care se dilată înaintea arteriolelor, unde controlul este exercitat de stratul vascular muscular) ar fi responsabil, conform acestei cercetări, de 84% din creşterea totală de debit. În situaţii patologice – în ischemie, de pildă – constricţia capilară este provocată de pericite; mai mult, atunci când constricţia este urmată de moartea pericitului, efectul poate fi ireversibilitatea constricţiei capilare şi lezarea barierei hematoencefalice. Prevenţia constricţiei pericitului şi păstrarea viabilităţii acestei celule ar putea fi, în opinia autorilor, o strategie terapeutică promiţătoare pentru salvarea debitului sanguin cerebral în acidentul vascular cerebral ischemic.

 

Intervenţia precoce este recomandată în esofagul Barrett

 

   Semnalăm publicarea în Journal of the American Medical Association a unui studiu6 clinic care va duce, probabil, la reconsiderarea atitudinii terapeutice în esofagul Barrett. Afecţiunea, care progresează în timp către adenocarcinom, are o prevalenţă de 1,6% în populaţia europeană. Managementul bolii prevede ca pacienţii care prezintă o formă de displazie cu grad înalt să urmeze tratament (prin radioablaţie), în vreme ce formele de displazie de grad mic sunt monitorizate endoscopic la fiecare şase sau 12 luni, pentru a evalua eventuala progresie neoplazică a bolii. În acest studiu însă, realizat în nouă centre europene, s-a comparat radioablaţia endoscopică precoce vs. expectativă la pacienţii cu esofag Barrett de grading redus. Surprinzător, intervenţia procedurală precoce a redus cu 25% progresia la adenocarcinom cu aproape 7,4% (1,5% vs. 8,8%), iar eradicarea displaziei a fost realizată la 92,6% din pacienţi (88,2% pentru metaplazia intestinală), comparativ cu 27,9% pentru displazie şi 0% pentru metaplazie, în grupul de control.
   Editorialul7 care însoţeşte rezulta­tele publicate subliniază faptul că stu­diul clinic a trebuit să fie întrerupt pre­ma­tur, deoarece comisia de etică a consi­derat că superioritatea netă a radio­ablaţiei nu mai poate permite com­paraţia cu expectativa, astfel că este de aşteptat ca ghidurile de practică să fie actu­alizate, prin includerea unei reco­mandări ferme de intervenţie şi la paci­enţii la care până acum se prefera să se aştepte progresia esofagului Barrett.

Notă autor:

1. Amunts A et al. Structure of the yeast mitochondrial large ribosomal subunit. Science. 2014 Mar 28;343(6178):1485-9

2. Kühlbrandt W. The resolution revolution. Science. 2014 Mar 28;343(6178):1443-4

3. Paul BD et al. Cystathionine c-lyase deficiency mediates neurodegeneration in Huntington’s disease. Nature. 2014 Mar 20

4. Stoner R et al. Patches of disorganization in the neocortex of children with autism. N Engl J Med. 2014 Mar 27;370(13):1209-19

5. Hall CN et al. Capillary pericytes regulate cerebral blood flow in health and disease. Nature. 2014 Mar 20

6. Phoa KN et al. Radiofrequency ablation vs endoscopic surveillance for patients with Barrett esophagus and low-grade dysplasia. A randomized clinical trial. JAMA.
2014 Mar 26;311(12):1209-17

7. Mönkemüller K. Radiofrequency ablation for Barrett esophagus with confirmed low-grade dysplasia. JAMA. 2014 Mar 26;311(12):1205-6

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe