Newsflash

Noutăţi în cercetare

de Dr. A. M. - apr. 9 2014
Noutăţi în cercetare

IL-18 pentru degenerescenţa maculară

 

   Ce se întâmplă când progresul tehnologic ajunge din urmă ipotezele interesante? Lucruri bune – cel puţin aşa reiese dintr-un studiu1 apărut miercuri (2 aprilie) în Science Translational Medicine, care vine cu o importantă promisiune de tratament pentru forma neovasculară a degenerescenţei maculare legată de vârstă. Grupul irlandez demonstrase, în urmă cu doi ani, într-o cercetare2 publicată în Nature Medicine, că absenţa unei citokine proinflamatorii – interleukina 18 – a avut ca rezultat angiogeneza la nivelul coroidei. În intervalul de timp scurs de atunci însă, compania GSK a intrat în studii clinice cu o formă umană recombinantă de IL-18, citokina fiind asociată cu efecte pozitive în tratamentul patologiei oncologice, în principal pentru efectul său de inducere a producţiei de interferon gamma de către limfocitele T şi NK.
Verificând viabilitatea unei culturi de celule epiteliale pigmentare retiniene după administrarea unor supradoze de IL-18, cercetătorii au avut surpriza să observe că moartea celulară nu era cuantificabilă, în pofida faptului că studii anterioare au demonstrat activarea inflamatorie a sistemului precursorilor interleukinei 18. Astfel, ei au descoperit că efectele inflamaţiei asupra epiteliului retinian erau mediate de un precursor imatur, pro-IL-18. Administrarea la şoareci a unui vector pentru un virus care conţinea şi gena pro-IL-18 a dus la balonizarea celulelor epiteliale, în absenţa inflamaţiei (fig. 1). Explicând astfel de ce rapoartele anterioare privind rolul IL-18 în forma umedă a dege­nerescenţei maculare legate de vârstă erau contradictorii, autorii au mai verificat câteva mici detalii. Unul dintre ele a fost eficienţa administrării sistemice a formei recombinante a citokinei, care s-a dovedit semnificativă statistic, dar numai pentru administrarea subcutanată a unei doze de 1 mg/kgc cu două săptămâni înainte de momentul la care a fost verificat efectul asupra neovascularizaţiei coroide. Un ultim „detaliu“ demonstrat de studiul irlandez a fost acţiunea sinergică a tratamentului cu IL-18 recombinant cu administrarea de anticorpi monoclonali anti-VEGF (factorul de creştere al endoteliului vascular) – bevacizumab (Avastin). Astfel, volumul neovaselor coroide a fost semnificativ mai redus după tratamentul combinat decât după bevacizumab singur. Cu alte cuvinte, deşi este necesar un studiu clinic la om pentru a confirma efectul potenţial benefic al administrării de IL-18 în forma umedă a degenerescenţei maculare legate de vârstă, descoperirea comunicată de grupul din Irlanda ar putea reprezenta un important progres în terapia acestei afecţiuni.

 

101

 

   Anul trecut s-au aniversat o sută de ani de la primul studiu asupra mamografiei, subiect prezentat şi de săptămânalul nostru, prin textul3 semnat de profesorul Radu Iftimovici. A fost însă nevoie să treacă aproape jumătate de secol până ca metoda să fie acceptată pentru screeningul cancerului de sân. Iată-ne, o altă jumătate de secol mai târziu, la momentul unui bilanţ pe care ni-l propune Journal of the American Medical Association în numărul de miercurea aceasta (2 aprilie).
   O primă analiză sistematică4 a cercetat studiile publicate din 1960 încoace, pentru a evalua beneficiile şi efectele negative ale mamografiei, precum şi deciziile de individualizare a screeningului. Rezultatele sunt sugestive: screeningul s-a asociat cu o reducere cu 19% a mortalităţii prin cancer de sân (15% la femeile de 40–49 de ani, 32% la femeile de 60–69 de ani). În schimb, pentru o femeie în vârstă de 40 sau 50 de ani, zece ani de mamografii anuale duc la un risc cumulat de rezultate fals pozitive ridicat – 61%. Beneficiul obţinut depinde – este concluzia celor două autoare – de riscul iniţial de cancer de sân, de care trebuie să se ţină seama în stabilirea populaţiei-ţintă.
   Editorialul5 din JAMA constată că, deşi există un beneficiu al mamografiei, el este mai mic decât se spera, în vreme ce cheltuielile cu această procedură ajung la opt miliarde de dolari într-un singur an, în SUA, unde spitalele promovează activ această metodă de screening.Textul mai atrage atenţia asupra diferenţelor semni­ficative între riscul de cancer de sân (o femeie din opt va prezenta această patologie) şi cel de a muri din cauza cancerului de sân. Mai mult, chiar dacă riscul este real, el se întinde pe durata întregii vieţi, nefiind vorba de un risc pe termen scurt sau mediu (cinci-zece ani), ci pe termen lung sau foarte lung.
   Un al doilea review6 publicat în revista Asociaţiei Medicale Americane şi-a propus să treacă în revistă dovezile existente privind screeningul cancerului de sân la femeile peste 65 şi peste 75 de ani, unde ghidurile recomandă abordări personalizate. Concluzia acestei cercetări este că la vârste avansate, decizia de a efectua screeningul mamografic al cancerului de sân trebuie luată numai dacă speranţa de viaţă este mai mare de zece ani şi numai dacă beneficiul potenţial depăşeşte efectele negative ale unui rezultat fals pozitiv.
   Vederea întrucâtva istorică asupra screeningului mamografic al cancerului de sân este completată de republicarea unui editorial7 apărut în JAMA în 1966, la fel de valabil şi după aproape 50 de ani: „Rata de detecţie precoce nu poate decide singură asupra utilităţii screeningului, care trebuie să se bazeze pe datele de mortalitate“.
   Minicolecţia din JAMA are însă un viciu major, corectat însă de o altă revistă de specialitate: nu face diferenţa dintre mamografia clasică şi cea digitală, deja în uz de mai bine de un sfert de secol. Ne-am bucurat, deci, să găsim studiul8 publicat în Radiology de un grup norvegian, care face comparaţia performanţelor celor două metode mamografice, pe o cohortă de aproape 1.400.000 de femei cu vârste între 50 şi 69 de ani, investigate în perioada 1996–2010. Metoda digitală (fig. 2) a avut o rată de detecţie mai bună decât metoda clasică pentru carcinomul ductal in situ, dar nu şi pentru cancerul de sân invaziv. Chiar şi aşa, metoda mai recentă este mai indicată pentru screeningul populaţional datorită necesităţii mai reduse de repetare a investigaţiei şi valorii predictive mai mari după biopsie.
 
 
 

Înţelepciunea, banii şi doctorul

 

   Mergând pe aceeaşi „lege a seriilor“, două reviste importante de medicină clinică tratează subiecte similare, altfel rar abordate. Revista interniştilor americani – Annals of Internal Medicine – a publicat în prima zi a lunii un studiu9 de cohortă privind proporţia şi cauzele non-aderenţei primare a pacienţilor la tratamentul prescris în medicina primară. Pentru aproape 16.000 de pacienţi văzuţi de 131 de medici canadieni în perioada 2006–2009, au fost realizate 37.506 prescripţii. Din acestea, nu au fost ridicate – ţineţi-vă bine! – 31,3%. Adică o treime din pacienţi nu şi-au procurat medicamentele prescrise de medic. Asocierile semnificative, pentru prescripţiile neeliberate, au fost cu preţul ridicat al medicamentelor, cu patologia (cutanată sau gastrointestinală, spre deosebire de cea antiinfecţioasă). Riscul de non-aderenţă primară la tratament a fost mai mic pe măsură ce vârsta pacienţilor a crescut, în cazurile în care nu a existat coplata (adică nu a fost necesară contribuţia directă a pacientului) – la pacienţii cu venituri reduse – şi atunci când vizitele la medicul prescriptor au constituit o proporţie consistentă din totalul consulturilor unui pacient. Cu alte cuvinte, studiul american pune degetul nu pe rană, ci pe răni, căci responsabilitatea este împărţită: pacientul, sistemul şi medicul poartă, fiecare în felul său, o parte din vina non-aderenţei primare la tratament.
   Celălalt studiu10 a fost publicat în revista Societăţii Britanice de Cardiologie – Heart – şi a vizat aderenţa secundară (adică pacienţii şi-au ridicat medicamentele, dar nu toţi şi-au administrat tratamentul) la un grup de hipertensivi, evaluată printr-o metodă cu iz „poliţienesc“: cromatografia lichidă în tandem cu spectrometria de masă a unei probe de urină. Din totalul de 208 pacienţi studiaţi, 25% au fost total (10,1%) sau parţial (14,9%) non-aderenţi la tratamentul antihipertensiv. De altfel, aderenţa deficitară s-a exprimat nu doar prin absenţa metaboliţilor din urină, cât mai ales prin valorile suboptimale ale tensiunii arteriale. Profesorul Morris Brown, de la Cambridge (Marea Britanie), crede într-un editorial11 că relevanţa studiului ar trebui să fie generalizată la orice pacient la care o boală este aparent de necontrolat în pofida administrării unor scheme complexe de tratament. Ne-a plăcut încheierea: „Filozofii definesc cunoaş­terea drept credinţă dublată de dovezi. Nu mai trebuie să ghicim dacă pacienţii au hipertensiune rezistentă la tratament. Acum putem să ştim“.

 

Big brother  fără fir

 

   Şi, dacă tot am vorbit de metode tot mai bune de supraveghere şi monitorizare, trebuie să amintim şi studiul12 publicat astăzi (4 aprilie) în Science, care descrie un model teoretic şi experimental al unui sistem microfluidic, cu suprafaţă adezivă, încorporând elemente electronice rigide, care se poate ataşa ferm la piele, pentru a permite monitorizarea wireless a funcţiilor fiziologice.


Notă autor:

1. Doyle SL et al. IL-18 attenuates experimental choroidal neovascularization as a potential therapy for wet age-related macular degeneration. Sci Transl Med. 2014 Mar 26;6(230):230ra44

2. Doyle SL et al. NLRP3 has a protective role in age-related macular degeneration through the induction of IL-18 by drusen components.
Nat Med. 2012 May;18(5):791-8

3. Iftimovici R. Centenarul mamografiei. Viaţa medicală. 2013 Sep 27;25(1262):11

4. Pace LE, Keating NL. A systematic assessment of benefits and risks to guide breast cancer screening decisions. JAMA. 2014 Apr 2;311(13):1327-35

5. Elmore JG, Kramer BS. Breast cancer screening: toward informed decisions. JAMA. 2014 Apr 2;311(13):1298-9

6. Walter LC, Schonberg MA. Screening mammography in older women. A review. JAMA. 2014 Apr 2;311(13):1336-47

7. Shimkin MB. Screening by mammography. JAMA. 1966;195(9):775; JAMA. 2014 Apr 2;311(13):1362

8. Hofvind S et al. Mammographic performance in a population-based screening program: before, during, and after the transition from screen-film to full-field digital mammography. Radiology. 2014 Apr 1

9. Tamblyn R et al. The incidence and determinants of primary nonadherence with prescribed medication in primary care. A cohort study.
Ann Intern Med. 2014 Apr 1

10. Tomaszewski M et al. High rates of non-adherence to antihypertensive treatment revealed
by high-performance liquid chromatography-tandem mass spectrometry (HP LC-MS/MS) urine analysis. Heart. 2014 Apr 3

11. Brown MJ. Resistant hypertension: resistance to treatment or resistance to taking treatment? Heart. 2014 Apr 3

12. Xu S et al. Soft Microfluidic Assemblies of Sensors, Circuits, and Radios for the Skin. Science. 2014 Apr 4;344(6179):70-4

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe