Newsflash

Noutăţi în cercetare

de Dr. A. M. - apr. 25 2014
Noutăţi în cercetare

„Doctrina neuronală“ a fost contrazisă

 
   Teoria transmiterii neuronale a informaţiei este relativ simplă şi uşor de înţeles chiar şi de un elev de liceu: terminaţiile dendritice preiau informaţia, care apoi este transmisă ascendent, de la corpul neuronal, prin axon, către dendritele neuronului aferent. Manualul de fiziologie descrie două căi de transmitere – una rapidă, prin axoni mielinizaţi, unde informaţia (depolarizarea membranară) se transmite prin salturi de la un nod Ranvier la altul, şi alta lentă, unde axonilor le lipseşte teaca de mielină şi unde depolarizarea se face prin contiguitate. Cele două tipuri de fibre sunt considerate uniforme, adică fie mielinizate, fie lipsite de teaca de mielină. Aceasta era teoria, cel puţin până la apariţia unui foarte interesant studiu1 publicat astăzi (18 aprilie) în revista Science, care schimbă modul în care înţelegem transmiterea neuronală a informaţiei.
   Prin reconstrucţia axonilor neuronilor piramidali din neocortexul murin (zeci de secţiuni de microscopie electronică puse cap la cap, pe lungimi de până la câteva sute de micrometri), grupul italo-american de la Harvard/MIT/Institutul de Neuroştiinţe din Torino a realizat hărţi de înaltă rezoluţie ale mielinizării axonale a neuronilor din diferite straturi ale cortexului (fig. 1). Surpriza vine din faptul că presupunerea din manuale, cum că distribuţia mielinei de-a lungul tracturilor axonale ar fi uniformă, nu este tocmai adevărată. Cercetătorii au descoperit faptul că distribuţia longitudinală a mielinei este distinctă în cazul fiecărui neuron şi specifică stratului cortical din care acesta provine, dar tiparul principal este că există segmente mielinizate întrerupte de altele, lungi, nemielinizate (unele lungi de până la 80 µm). Astfel, datele obţinute indică faptul că mielinizarea (segmentară) ar fi o caracteristică a identităţii neuronale şi ipoteza autorilor este că ar fi rezultatul unei strategii de modulare a transmiterii informaţiei în neocortex. Practic, prin prezenţa segmentelor nemielinizate, ar fi vorba de regiuni care permit neuronilor piramidali să realizeze sinapse în porţiunea axonală iniţială, schimbând informaţii cu neuronii din straturile neocorticale superioare sau inferioare, facilitând astfel transmiterea semnalului nu doar ascendent sau descendent, ci şi între neuronii corticali din straturi diferite (fig. 2).
   Editorialul2 apărut în acelaşi număr al revistei americane este semnat de şeful departamentului de dezvoltare a sistemului nervos şi plasticitate din cadrul Institutului Naţional de Sănătate a Copilului şi Dezvoltare Umană (NIH). Acesta aminteşte faptul că „doctrina neuronală“ statuează că informaţia circulă de la inputul sinaptic prin dendrite şi iese prin axon sub forma unui potenţial de acţiune care excită dendritele următorului neuron din circuit; studiul realizat de Tomassy şi colab. dezvăluie însă şi alte moduri de comunicare: sinapsele se pot forma şi pe segmentele axonale nemielinizate, iar axonii pot elibera, din regiunile neacoperite de oligodendrocite, neurotransmiţători, informaţia fiind astfel transmisă non-sinaptic. Modul în care mielina organizează structura conectivităţii reţelei neuronale facilitează funcţionarea sistemului nervos în moduri care contrazic doctrina neuronală. Este timpul, crede R. Douglas Fields, să lăsăm deoparte metafora mielinei ca simplă bandă izolatoare şi să apreciem realitatea mult mai fascinantă.

 

Cum evoluează complicaţiile diabetului?

 

   Apariţia tratamentelor inovatoare şi intrarea lor în uzul curent, apoi înlocuirea lor cu generice, cuplată cu măsurile preventive promovate printr-un stil de viaţă sănătos, apoi prevenţia secundară (tratamentul pentru prevenirea complicaţiilor) fac ca epidemiologia unei patologii să se schimbe în timp şi este nevoie de studii de sănătate publică pentru a cunoaşte cât mai exact dimensiunile şi particularităţile acesteia. Acesta este motivul pentru care ne-a atras atenţia un studiu3 publicat ieri (17 aprilie) în New England Journal of Medicine, care documentează modificările produse în ultimele două decenii, în SUA, în privinţa complicaţiilor diabetului zaharat.
   Grupul de la CDC Atlanta şi Emory University a găsit o reducere importantă a principalelor complicaţii diabetice: infarctul miocardic (în scădere cu 67,8%), coma hiperglicemică (–64,4%), AVC (–52,7%), amputaţii (51,4%), dar o scădere relativ modestă a insuficienţei renale cronice (–28,3%). Autorii avertizează însă că, deşi rata complicaţiilor a scăzut, povara bolii nu s-a diminuat, ca urmare a creşterii prevalenţei diabetului.
   Dacă ar fi să privim şi spre ţara noastră, nu mergem atât de departe încât să ne întrebăm cum au evoluat complicaţiile diabetului în ultimele două decenii şi nu sperăm nici măcar la o statistică valabilă pentru anul 2010. Ne întrebăm doar: pe când un registru de diabet funcţional, din care să rezulte şi statistici utilizabile pentru politicile viitoare? Am căutat RoDiab în PubMed dar… ghinion, rezultatele erau doar despre CroDiab (registrul croat). Societăţile naţionale de diabet, MS, INSP, ne aude cineva?

 

Creierul vârstnicului apatic este mai mic

 

   Un studiu4 publicat miercuri în Neurology, revista Academiei Americane de Neurologie, face o legătură interesantă între simptomele de apatie ale vârstnicului şi modificările structurale cerebrale observate prin IRM (leziuni ale substanţei albe şi atrofie cerebrală) la pacienţi fără demenţă, într-o cohortă de peste patru mii de persoane (vârsta medie: 76 de ani).
   Astfel, pacienţii cu mai mult de două simptome de apatie au avut, comparativ cu vârstnicii cu cel mult două astfel de simptome, volume ale substanţei cenuşii semnificativ mai mici (diferenţa medie – 23,6 ml), în special la nivelul lobilor frontal şi temporal. De asemenea, grupul apatic avea volume mai mici de substanţă albă (diferenţa medie – 21,9 ml), în special la nivelul lobului parietal, dar şi un volum talamic mai mic. Stratificarea în funcţie de depresie nu a schimbat rezultatele.
   Concluzia studiului este că, la vârstnicii nedemenţiaţi, simptomele de apatie se asociază cu o pierdere difuză de substanţă cenuşie şi de substanţă albă cerebrală.

 

Juno şi Izumo1 sau cum vine, de fapt, barza

 

   Revista Nature a publicat ieri (17 aprilie) un studiu5 realizat de un grup de la Cambridge (Marea Britanie), care a reuşit să identifice, pe suprafaţa ovulului, receptorul pentru proteina Izumo1 de pe suprafaţa spermatozoidului. Este vorba de receptorul 4 pentru folat (Folr4), identificat pe supra­faţa ovulului murin, pentru care cercetătorii propun un nume nou: Juno (echivalentul roman al zeiţei Hera, protectoarea femeilor şi a căsătoriei). Studiul britanic arată că interacţiunea Izumo1–Juno este păstrată la mai multe specii de mamifere, inclusiv la om. Mai mult, femelele de şoarece la care receptorul a fost anulat genetic sunt infertile, iar ovulele care nu prezintă proteina Juno nu pot fuziona cu spermatozoizii normali. În plus, după fertilizarea oului, Juno este îndepărtată rapid de la nivelul membranei (prin vezicule extracelulare), sugerând astfel un posibil mecanism de blocare a polispermiei.
   Aplicaţiile noii descoperiri se regăsesc în medicina reproductivă, identificând o ţintă pentru fertilizarea in vitro (fig. 3), dar şi pentru contracepţie. Editorialul6 semnat de profesorul newyorkez Paul M. Wassarman vede însă cercetarea britanică drept „un semnificativ pas înainte în înţelegerea procesului de fertilizare“, chiar dacă „rămân încă multe de demonstrat“.

 

Scală pentru gravitatea delirului

 

   Delirul este o manifestare des întâlnită la vârstnici, atrage după sine costuri importante (mortalitate între 25 şi 33% în SUA) şi este una din principalele complicaţii ale spitalizării persoanelor în vârstă. Pentru evaluarea delirului, se utilizează metoda standardizată de evaluare a confuziei (CAM), însă aceasta nu a fost corelată cu severitatea delirului şi cu evoluţia ulterioară a pacientului. Annals of Internal Medicine a publicat însă săptămâna aceasta un studiu7 care a dezvoltat, pe baza CAM, o scală nouă de măsură a severităţii delirului (CAM-S), validată apoi în două cohorte de 300, respectiv de 919 pacienţi în vârstă de 70 de ani sau mai mult. CAM-S s-a corelat bine cu durata internării, dar şi cu riscul relativ de deces la distanţă (90 de zile). Clinicienii dispun, astfel, de un nou instrument de evaluare a severităţii delirului, cu proprietăţi psihometrice puternice şi cu o bună corelare cu evoluţia clinică ulterioară.
   Editorialul8 publicat simultan avertizează însă că, dincolo de asocierea cu evoluţia ulterioară, rămân esenţiale recunoaşterea precoce şi tratamentul prompt al delirului, deoarece acesta poate fi singurul semn al unei afecţiuni grave la vârstnici. În plus, CAM-S poate facilita clinicianului recunoaşterea gravităţii delirului, precum şi monitorizarea răspunsului la tratament, indicând totodată, în formele severe, o nevoie de îngrijiri intensive după externare.

Notă autor:

1. Tomassy GS et al. Distinct profiles of myelin distribution along single axons of pyramidal neurons in the neocortex. Science. 2014 Apr 18;344(6181):319-24

2. Fields RD. Myelin – more than insulation. Science. 2014 Apr 18;344(6181):264-6

3. Gregg EW et al. Changes in diabetes-related complications in the United States, 1990–2010. N Engl J Med.
2014 Apr 17;370(16):1514-23

4. Grool AM et al. Structural MRI correlates of apathy symptoms in older persons without dementia.
AGES-Reykjavik Study. Neurology. 2014 Apr 16

5. Bianchi E et al. Juno is the egg Izumo receptor and is essential for mammalian fertilization. Nature. 2014 Apr 17

6. Wassarman PM. Sperm protein finds its mate. Nature. 2014 Apr 17

7. Inouye SK et al. The CAM-S: Development and Validation of a New Scoring System for Delirium Severity
in 2 Cohorts. Ann Intern Med. 2014 Apr 15;160(8):526-33

8. Eubank KJ, Covinsky KE. Delirium severity in the hospitalized patient: time to pay attention. Ann Intern Med.
2014 Apr 15;160(8):574-5

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe