Secretul mortalităţii din pandemia de gripă spaniolă
Logica scăderii în greutate prin aportul de fibre
Nature Communications a publicat săptămâna aceasta un studiu2 interesant, care lămureşte mecanismul prin care dieta şi microbiomul intestinal intervin în scăderea greutăţii corporale. Relaţia dintre o dietă bogată în fibre şi scăderea ponderală a fost descrisă anterior, studii recente implicând flora din colon în obţinerea unei scăderi ponderale, fără a se cunoaşte mecanismul exact. Iată că studiile imagistice funcţionale in vivo avansate au permis unui grup britanico-spaniol să elucideze lanţul fiziologic: în urma fermentării fibrelor la nivelul colonului, se produce acetat, preluat în circulaţia sistemică. Acetatul trece bariera hemato-encefalică şi ajunge în hipotalamus, unde nivelurile mari au ca efect creşterea ciclurilor neurogliale glutamat–glutamină şi GABA, reflectată şi de nivelurile hipotalamice de lactat mai mari decât în restul creierului. Activarea neuronilor hipotalamici şi activarea acetil-CoA carboxilazei favorizează supresia apetitului. Scăderea ponderală este doar concluzia logică a apetitului redus.
Controverse pe seama variolei
Un editorial3 publicat ieri (1 mai) în PLoS Pathogens atrage atenţia asupra faptului că nu se poate vorbi despre o epuizare a subiectelor de cercetare privind virusul variolei şi că este prematură discuţia programată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pentru Adunarea Generală a Sănătăţii de luna aceasta, de la Geneva, prin care să se decidă asupra recomandării de distrugere a stocurilor rămase în laboratoare, de virus variolic activ. Eradicarea variolei a fost certificată de OMS în 1979 şi rămâne, până în prezent, singura boală umană eradicată. În prezent, în întreaga lume, doar două centre sunt autorizate de OMS să realizeze studii cu virusul activ al variolei, în condiţii de biosecuritate maximă, unul în Rusia, celălalt în SUA. Prima recomandare de distrugere a stocurilor de virus variolic a fost efectuată de OMS în 1986, când s-a stabilit ca aceasta să aibă loc în 1993, termen prelungit apoi până în 1999. Dată fiind opoziţia Rusiei şi a SUA, Adunarea Generală a Sănătăţii a permis, în 2002, continuarea limitată a cercetărilor cu virusul variolei, în cele două centre.
Două sisteme vizuale corticale?
Am găsit, în numărul de miercurea aceasta al prestigioasei reviste britanice Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, o perspectivă4 interesantă semnată de un universitar canadian asupra coexistenţei a două sisteme vizuale în creierul uman. Astfel, am putea vorbi de o procesare vizuală perceptuală, diferită de procesarea vizuală necesară acţiunii. Sistemul „perceptual“ ventral (raportat la aria vizuală a cortexului) se proiectează din ariile vizuale în cortexul temporal inferior, ajutând la construcţia unei reprezentări vizuale bogate şi detaliate, care ne permite să identificăm obiecte şi evenimente, să le adăugăm sensuri şi semnificaţii şi să stabilim relaţii cauzale. Prin contrast, sistemul dorsal, „de acţiune“, se proiectează din aria vizuală către cortexul parietal posterior şi joacă un rol critic în controlul în timp real al acţiunilor, transformând localizarea şi dispoziţia obiectelor în coordonate ale efectorilor implicaţi în realizarea unei acţiuni. Teoria propusă de studiul citat, deşi contraintuitivă, pare să fie susţinută de rezultatele obţinute în numeroase studii de neuropsihologie şi neuroimagistică, care au dovedit că semnalele vizuale prin care percepem lumea înconjurătoare nu sunt identice acelora care ne controlează acţiunile.
Made in Romania
1. Worobey M, Han GZ, Rambaut A. Genesis and pathogenesis of the 1918 pandemic H1N1 influenza A virus. Proc Natl Acad Sci U S A. 2014 Apr 28
2. Frost G et al. The short-chain fatty acid acetate reduces appetite via a central homeostatic mechanism. Nat Commun. 2014 Apr 29;5:3611
3. Damon IK, Damaso CR, McFadden G. Are we there yet? The smallpox research agenda using variola virus. PLoS Pathog. 2014 May 1;10(5):e1004108
4. Goodale MA. How (and why) the visual control of action differs from visual perception. Proc Biol Sci. 2014 Apr 30;281(1785):20140337
5. Băicuş C, Rimbaş M, Băicuş A, Caraiola S; Grupul de Studiu al Scăderii Ponderale Involuntare. Cancer and involuntary weight loss: failure to validate a prediction score. PLoS One. 2014 Apr 24;9(4):e95286
6. Solovan C, Marcu M, Chiticariu E. Life satisfaction and beliefs about self and the world in patients with psoriasis: A brief assessment. Eur J Dermatol. 2014 Apr 11
7. Lazăr F, Verdeş L, Henry E, Fugon L, Bernier A, Otis J, Préau M. Satisfaction with sexual life in people living with HIV in Romania, together with associated individual and social factors. AIDS Care. 2014 Apr 15:1-5
8. Bălănescu B, Franklin R, Ciurea J, Mîndruţă I, Răşină A, Bobulescu RC, Donos C, Barborică A. A personalized stereotactic fixture for implantation of depth electrodes in stereoelectroencephalography. Stereotact Funct Neurosurg. 2014 Apr 15;92(2):117-125
9. Cioancă O, Hrişcu L, Mihăşan M, Trifan A, Hâncianu M. Inhalation of coriander volatile oil increased anxiolytic-antidepressant-like behaviors and decreased oxidative status in beta-amyloid (1-42) rat model of Alzheimer’s disease. Physiol Behav. 2014 Apr 18
10. Stanciu SG et al. Experimenting liver fibrosis diagnostic by two photon excitation microscopy and bag-of-features image classification. Sci Rep. 2014 Apr 10;4:4636
11. Hristu R, Trancă DE, Stanciu SG, Gregor M, Plecenik T, Truchly M, Roch T, Tofail SA, Stanciu GA. Surface charge and carbon contamination on an electron-beam-irradiated hydroxyapatite thin film investigated by photoluminescence and phase imaging in atomic force microscopy. Microsc Microanal. 2014 Apr;20(2):586-95
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe