Newsflash

Noutăţi în cercetare

de Dr. A. M. - iul. 18 2014
Noutăţi în cercetare

Răceala terapeutică

 

   Studiul clinic EPR-CAT (Emergency Preservation and Resuscitation for Cardiac Arrest from Trauma) a fost înregistrat pe portalul american al trialurilor clinice încă de acum patru ani, dar nu a început încă să recruteze pacienţi. Chiar şi aşa, cercetarea finanţată de departamentul american al apărării şi condusă de Samuel Tisherman, de la Universitatea din Pittsburgh, a stârnit deja vâlvă în întreaga lume prin conceptul îndrăzneţ pe care îl propune, demn de un scenariu SF. Practic, despre ce este vorba? Pacienţii cu răni fatale care vor ajunge la spital într-un interval mai mic de cinci minute de la instalarea stopului cardiocirculator vor fi supuşi unei proceduri rapide de răcire a temperaturii corpului prin înlocuirea sângelui cu ser fiziologic la o temperatură mai mică de 10°C (foto). Coborârea bruscă a temperaturii va consfinţi moartea clinică, dar va reduce metabolismul celular şi va asigura supravieţuirea celulară pentru o perioadă mai mare de timp, suficient cât să le permită medicilor repararea leziunilor altfel fatale. Studiile preliminare efectuate pe animale au întors pe dos procentele de supravieţuire: dacă doar unul din zece pacienţi trataţi după metodele convenţionale cele mai moderne supravieţuieşte unor răni penetrante catastrofice, nouă din zece animale au fost tratate prin hipotermie extremă, fără a se înregistra deficite cognitive ulterioare măsurabile.
   Într-adevăr, aceasta este principala problemă a perioadei prelungite de absenţă a irigării cu sânge: moartea cerebrală. Şi, dacă studiul de la Pittsburgh nu va avea rezultate preliminare mai devreme de jumătatea anului viitor, putem să luăm ca pe o indicaţie utilă rezultatele la distanţă dintr-un studiu clinic desfăşurat la nou-născuţii cu encefalopatie asfixică (TOBY – Total body hypothermia for neonatal encephalopathy). Publicat ieri (10 iulie) în New England Journal of Medicine, studiul1 britanic a înrolat 325 de copii cu vârsta gestaţională de cel puţin 36 de săptămâni, cu encefalopatie asfixică moderat-severă la naştere; acestora li s-a administrat fie tratamentul standard, fie tratamentul standard şi hipotermie (măsurată rectal) de 33–34°C timp de 72 de ore urmată de încălzire lentă. După faza iniţială, în care 52% din copiii cu hipotermie şi 39% din copiii din grupul de control au supravieţuit cu un IQ mai mare de 85, autorii studiului au făcut evaluarea pacienţilor la vârste de 6–7 ani. Astfel, 45% din copiii la care s-a aplicat hipotermie şi 28% din copiii din grupul de control au ajuns la vârsta şcolară fără deficite neurologice, grupul cu hipotermie având totodată un risc relativ mai redus de paralizie cerebrală sau de dizabilitate moderat-severă.
   Hipotermia este, probabil, una dintre metodele terapeutice subestimate în prezent, astfel că aşteptăm cu interes nu doar rezultatele de la Pittsburgh, ci şi noi posibile aplicaţii în terapia intensivă.

 

Eficienţa vaccinurilor  şi microbiomul intestinal

 

   Numeroase studii, din care unele au fost prezentate la această rubrică, indică roluri importante pentru flora intestinală, în primul rând metabolice, dar şi imunologice. Mecanismele şi tipurile de interacţiune sunt insuficient cunoscute şi înţelese, dar se pare că ar exista proporţii optime (din punct de vedere funcţional) ale prezenţei intestinale a diverselor tipuri bacteriene, iar preponderenţa anumitor bacterii ar fi chiar importantă pentru răspunsul organismului uman la diverşi stimuli din mediu.
   Un studiu2 publicat săptămâna aceasta în revista Pediatrics, de pildă, stabileşte o foarte interesantă asociere între componenţa microbiomului intestinal al sugarului şi răspunsul la vaccinuri. Se constatase deja, relativ recent, că vaccinurile cu administrare orală sunt mai puţin eficiente în ţările aflate în curs de dezvoltare, probabil ca urmare a malnutriţiei şi a afectării microbiotei intestinale. De această dată, ideea studiului a fost de a vedea dacă se poate prezice răspunsul imun la sugar după administrarea vaccinurilor orale sau parenterale, în funcţie de componenţa bacteriană a scaunului. Pentru asta, probele fecale recoltate de la 48 de copii la vârsta de 6, 11 şi 15 săptămâni au fost caracterizate în privinţa prezenţei tulpinilor de Bifidobacterium, iar în paralel a fost măsurat răspunsul la vaccinul polio oral, BCG, vaccinul tetanic şi HBV. În plus, a fost apreciată şi activarea generală a sistemului imun, prin măsurarea ecografică a indexului timic.
   Rezultatele nu au fost tocmai surprinzătoare: actinobacteriile (în special Bifidobacterium longum infantis) au predominat în scaun până spre vârsta de 15 săptămâni (când a început să crească şi prezenţa proteobacteriilor şi a tulpinilor de Bacteroidetes). Abundenţa actinobacteriilor s-a asociat pozitiv nu doar cu răspunsul limfocitelor T după administrarea vaccinurilor BCG, polio şi tetanic, ci şi cu întârzierea apariţiei reacţiilor de hipersensibilizare, cu producerea de IgG şi cu indexul timic. În schimb, diversitatea bacteriană şi abundenţa bacteriilor din ordine precum Pseudomonadales, Enterobacteriales şi Clostridiales s-a asociat cu neutrofilie şi cu răspunsuri mai scăzute după administrarea vaccinurilor.
   De reţinut este faptul că, la sugar, promovarea unei flore intestinale în care predomină bifidobacteriile poate duce la obţinerea unor răspunsuri imune cât mai bune după vaccinare.

 

Hepatita C: obstacole vechi şi noi

 

   Succesul noilor tratamente împotriva infecţiei cu virusul hepatitic C a fost unul din subiectele de vârf ale începutului de an, având în vedere rata foarte bună de succes terapeutic, lipsa nevoii de a asocia tratamentul cu interferon şi impactul major al infecţiei cu VHC: 185 de milioane de persoane infectate în întreaga lume, cu aproximativ 500.000 de decese din această cauză în fiecare an. Cifrele sunt importante, după cum aflăm dintr-un text de opinie3 bine scris publicat astăzi (11 iulie) în Science. O cură cu noile medicamente costă de la 84 de mii de dolari pentru sofosbuvir la 66 de mii de dolari pentru simeprevir. Şi asta în vreme ce costul real de producţie al acestor două medicamente este de 68–136 de dolari pentru sofosbuvir, 130–270 de dolari pentru simeprevir şi ar putea ajunge la 10–30 de dolari pentru daclatasvir, o a treia substanţă, aflată în prezent în procesul de autorizare (schema). Aceste medicamente sunt protejate prin drepturile de proprietate intelectuală până în 2026 (simeprevir), 2027 (daclatasvir) şi 2029 (sofosbuvir). Vorbim deci de o perioadă de cel puţin 12 ani, în care tratamentul va avea un preţ prohibitiv pentru cei mai mulţi pacienţi din afara Statelor Unite şi a Uniunii Europene. Şi asta în condiţiile în care 12 din primele 20 de ţări cu cei mai mulţi pacienţi infectaţi cu hepatită C au venituri scăzute sau mediu-scăzute. Autorii consideră necesară implicarea unor entităţi transnaţionale, cum s-a întâmplat cu ONU în cazul infecţiei HIV/SIDA, care să găsească soluţiile pentru a putea trata cu generice pacienţii din ţările sărace, compensând cumva şi deţinătorii de drept ai licenţelor.
   Se pare însă că nu doar costul terapiei este o problemă în infecţia cu virus hepatitic C, ci chiar şi criteriile de evaluare a succesului terapeutic ar trebui reanalizate. Un studiu4 publicat tot săptămâna aceasta, în Journal of Clinical Investigation, a verificat dacă absenţa viremiei la şase luni de la încheierea tratamentului (cum este definit succesul terapeutic) este un criteriu suficient pentru ca pacientul să fie declarat necontagios şi vindecat. Aprofundând studiul urmelor de ARN VHC la pacienţii care au răspuns la tratamentul cu interferon şi ribavirină, cercetători din Bethesda şi Boston au observat că teste speciale pot identifica sporadic urme de ARN viral chiar şi atunci când testul PCR standard este negativ. Ei au detectat urme de ARN VHC în sângele unor pacienţi declaraţi vindecaţi şi au verificat infectivitatea acestuia prin infuzii cu plasmă sau mononucleare din sângele periferic la cimpanzei. La şase-zece săptămâni după infuzie, primatele au generat răspuns limfocitar T specific împotriva secvenţelor de VHC. Unul din cele trei animale infuzate a dezvoltat chiar viremie crescută în săptămâna 27.

Notă autor:

1. Azzopardi D et al. Effects of hypothermia for perinatal asphyxia on childhood outcomes. N Engl J Med.
2014 Jul 10;371(2):140-9

2. Huda MN et al. Stool microbiota and vaccine responses of infants. Pediatrics. 2014 Jul 7

3. Hill A, Cooke G. Hepatitis C can be cured globally, but at what cost? New drugs to cure hepatitis C should be made available at low costs in developing countries. Science. 2014 Jul 11;345(6193):141-2

4. Veerapu NS et al. Trace amounts of sporadically reappearing HCV RNA can cause infection. J Clin Invest. 2014 Jul 8

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe