Newsflash

Noutăţi în cercetare

de Dr. A. M. - aug. 1 2014
Noutăţi în cercetare

Boehringer Ingelheim nu a spus întreaga poveste a dabigatranului

 

   Rezultatele unei investigaţii de presă1–4, publicate miercuri seara (23 iulie) în The BMJ, vor avea, probabil, efectele detonării unei bombe asupra tratamentului cu noile anticoagulante orale. Dabigatranul (Pradaxa®) este un anticoagulant cu administrare orală, inhibitor direct al trombinei, care tinde să înlocuiască – după mai bine de jumătate de secol – antagoniştii vitaminei K (AVK) în tratamentul anticoagulant administrat oral. În Europa, dabigatranul a fost aprobat în 2008, pentru prevenţia complicaţiilor tromboembolice în urma protezării şoldului sau a genunchiului. Pasul către statutul de medicament-vedetă a fost făcut după publicarea, în 2009, a rezultatelor din studiul clinic RE-LY, urmată rapid de aprobarea medicamentului pentru prevenţia evenimentelor tromboembolice în fibrilaţia atrială valvulară şi non-valvulară, atât în SUA (2010), cât şi în Europa (2011). Avantajele dabigatranului faţă de AVK – absenţa necesităţii de a monitoriza nivelul anticoagulării şi riscul uşor redus de evenimente hemoragice – au făcut ca, în 2012, medicamentul să depăşească deja un volum global al vânzărilor de un miliard de dolari, de atunci fiind inclus în mai toate ghidurile terapeutice ale principalelor societăţi ştiinţifice mondiale din domeniul patologiei cardiovasculare ca primă linie de tratament pentru prevenţia evenimentelor tromboembolice. În 2014, vânzările au depăşit două miliarde de dolari în SUA. Singurul punct întunecat din biografia medicamentului-minune îl constituie absenţa unui antidot specific, existând mai multe cazuri în literatură în care hemoragiile survenite la pacienţi aflaţi sub tratament cu dabigatran au evoluat catastrofal, către deces, în mai puţin de 24 de ore.
   „Bomba“ pe care The BMJ o detonează săptămâna aceasta este că acte inter­ne ale companiei producătoare Boehringer Ingelheim arată că ar fi posibilă redu­cerea evenimentelor hemoragice cu o proporţie de 30–40% (uriaşă, în ter­meni de beneficiu clinic) dacă tratamentul cu dabigatran ar fi monitorizat. Există un astfel de test (Hemoclot, care determină activitatea inhibitorilor trombinei), care se corelează foarte bine cu nivelurile serice ale medicamentului. Întreaga stra­te­gie comercială a companiei farmaceutice amintite s-a bazat însă tocmai pe ideea că, spre deosebire de AVK, dabigatranul nu ar avea nevoie de monitorizare pe termen lung.
   Ancheta publicată de The BMJ arată însă şi alte fapte alarmante. Profitând de statutul de medicament nou apărut după mai bine de jumătate de secol, dabigatranul a beneficiat de un tratament special, în vederea aprobării pentru punere pe piaţă fiind solicitat un singur studiu clinic de fază 3, faţă de două, cum sunt cerute în mod obişnuit. Iar studiul RE-LY, în baza căruia s-a acordat licenţa pentru fibrilaţia atrială (adică indicaţia care a transformat medicamentul în megastar), are vicii metodologice. De pildă, pacienţi trataţi cu dabigatran care au suferit traume accidentale au murit apoi prin hemoragii catastrofale (în absenţa unui antidot), dar cazurile respective au fost înregistrate doar la capitolul „decese“, în RE-LY, nu şi la „hemoragii“.
   În fine, variaţia biologică a nivelurilor serice de dabigatran poate fi şi de cinci ori între minim şi maxim (!), ceea ce face ca monitorizarea activităţii şi bio­dis­ponibilităţii medicamentului să fie utilă. Acesta este, de altfel, mesajul a două din articolele publicate miercuri de pres­tigioasa revistă britanică, care cer organismelor de reglementare din SUA (FDA) şi Europa (EMA) să facă obliga­to­rie monitorizarea nivelurilor serice ale dabigatranului.

 

Nouă clasificare a cancerului gastric

 

  Nature a publicat ieri un foarte interesant studiu5 privind o posibilă nouă clasificare a cancerului gastric. Studiul genomic a fost realizat de peste o sută de cercetători de pe patru continente, care au efectuat analiza moleculară a 295 de adenocarcinoame gastrice primare. Ei au identificat patru subtipuri, fiecare cu caracteristici etiologice şi moleculare specifice (fig. 1). Cel mai frecvent (50%) a fost cancerul „instabil cromozomial“, în care celulele conţin tot felul de modificări genetice şi cromo­zomiale; acest subtip este foarte frecvent în cancerul joncţiunii gastroesofagiene. Unul din cinci cancere s-a caracterizat prin afectarea mecanismelor de reparare ADN, reflectată prin rata mare de mutaţii. Tot 20% a fost şi ponderea tumorilor „stabile genomic“, exprimate fenotipic prin tumori de tip difuz. În fine, 10% din adenocarcinoamele gastrice conţin virusul Epstein-Barr, precum şi mutaţii ale genei PIK3CA, hipermetilare extremă a ADN şi copii suplimentare ale genelor PD-L1 şi PD-L2 (proteine imunosupresoare).

  
 

Micro-ARN şi apoptoza neuronală

 

   Un grup de la departamentul de ATI al Universităţii din Maryland publică un studiu6 interesant despre mecanismele implicate în inducerea apoptozei neuronilor corticali în urma unui traumatism cerebral. Rezultatele experimentale au apărut în Journal of Neuroscience, revista prestigioasei Societăţi pentru Neuroştiinţe. Cercetătorii au identificat o scădere marcată a micro-ARN 23a şi 27a (două mici fragmente ARN cu rol non-codant, care reglează expresia genică după transcripţie), în urma căreia familia proapoptotică Bcl-2 este stimulată, având ca rezultat moartea neuronală.
     Menţionăm publicarea acestui articol nu doar pentru perspectivele terapeutice pe care le deschide, ci şi pentru că unul din cei trei autori principali (cu contribuţie egală) este dr. Bogdan A. Stoica (foto), absolvent al UMF „Carol Davila“ Bucureşti în 1990. După o bursă câştigată în 1992 la Fogarty International Center (Bethesda), Bogdan Stoica a devenit, în 1997, instructor de cercetare la Univer­sita­tea Georgetown (Washington, DC) şi apoi profesor asistent (2003). Din 2009, este profesor asistent de ATI la Universitatea din Maryland. Principalele cerce­tări ale sale vizează mecanismele lezionale din traumatismele cerebrale, moartea neuronală, neuroinflamaţia şi identificarea unor posibile intervenţii terapeutice.

 

Trezirea din anestezia generală

 

  Un studiu7 publicat în numărul din august al revistei Anesthesiology aduce date interesante privind posibilitatea de a stimula electric nucleii dopaminergici pentru a induce reanimarea în urma anesteziei generale. Cercetările anterioare au demonstrat posibilitatea de activare chimică prin administrarea unui agonist al receptorilor dopaminergici D1. Într-un studiu la animale, un grup de la Harvard demonstrează că acelaşi efect se poate obţine prin stimularea electrică directă a ariei tegmentale ventrale. Interesant însă, nu acelaşi lucru este valabil pentru stimularea electrică a substanţei negre, deşi aceasta face, de asemenea, parte din nucleii dopaminergici. Concluzia studiului este deci că stimularea selectivă a neuronilor dopaminergici din aria tegmentală ventrală este cea care produce trezirea din anestezia generală.

 

Dietă hiposodată pentru DZ2

 

      Cu toate că opinia generală este că pacienţii cu diabet zaharat tip 2 ar trebui să urmeze un regim dietetic hiposodat, nu există dovezi privind relaţia dintre aportul de sodiu şi incidenţa complica­ţiilor diabetice. Iată însă că un studiu8 japonez, publicat marţea aceasta (22 iulie) în Journal of Clinical Endocrino­logy and Metabolism, furni­zea­ză tocmai aceste dovezi: într-o cohortă ce a inclus pacienţi cu vârste între 40 şi 70 de ani, cu Hb A1c de minimum 6,5%, cu un consum mediu zilnic de sare variind între 2,8 şi 5,9 grame, riscul de boli cardio­vasculare a fost net crescut la pacienţii al căror consum de sare îi situa în cuartilele 2, 3 şi 4, în comparaţie cu acei 25% din pacienţi cu consumul de sare cel mai redus. Mai mult, la pacienţii la care hemoglobina glicozilată depăşea 9%, riscul cardiovascular al diabeticilor cu consum mare de sare a fost de circa nouă ori mai mare decât al celor cu consum mic de sare.

 

Originea canalului Schlemm

 

  Într-un studiu9 publicat marţi (22 iulie) în PLOS Biology, un grup american lămureşte originea canalului Schlemm. Acesta a fost descris la începutul secolului 19 de anatomistul german Friedrich Schlemm. Canalul, situat la nivelul ochiului, face legătura dintre umoarea apoasă din camera anterioară şi venele ciliare anterioare (fig. 2). Astfel, canalul Schlemm se dezvoltă din vasele sanguine printr-un proces ce nu a mai fost descris anterior, de canalogeneză: diviziune celulară urmată de formarea unor lanţuri celulare. Editorialul10 care însoţeşte studiul opinează că descifrarea modului în care se dezvoltă canalul ar putea conduce la o mai bună înţelegere a funcţiei acestuia, ceea ce ar permite, eventual, manipularea sa pentru controlul glaucomului.

 

Fumatul nu e doar un suicid pe termen lung

 

  Relaţia dintre fumat şi suicid nu este una evidentă. Fumătorii au un risc mai mare, însă nu se cunoaşte în ce fel acesta ar putea fi redus prin intervenţii de re­nun­ţare la fumat. Un studiu11 publicat în Nicotine & Tobacco Research, revista oficală a Societăţii pentru cercetarea nico­tinei şi a tutunului, a urmărit însă corelaţia dintre politicile de sănă­tate – de reducere a fumatului şi de creştere a accizelor la tutun – şi riscul de sinucidere. Studiul a com­pa­rat situaţia din statele americane cu politici severe împotriva fuma­tului cu cea din statele tolerante la acest capitol. Rezultatele sunt sur­prin­zătoare: pe o perioadă de 15 ani (1990–2004), statele din pri­ma categorie au înregistrat con­stant rate mai mici ale suicidului; în statele cu politici laxe însă, s-au înregistrat creşteri faţă de media naţională (fig. 3).
   Corelaţia fumat–suicid a fost foarte puternică la acele categorii de populaţie la care prevalenţa fumatului este cea mai mare, sugerând posibile influenţe şi ale altor factori. Chiar şi aşa, accizele mari şi interdicţiile privind fumatul în spaţiile publice s-au dovedit a fi factori protectori pentru incidenţa suicidului în populaţia generală. Iată deci un argument suplimentar, care se adaugă celor deja bine-cunoscute (economice, sociale şi medicale), pentru interdicţii mai aspre asupra fumatului şi impunerea unor accize mari la produsele din tutun.

Notă autor:

1. Cohen D. Dabigatran: how the drug company withheld important analyses. BMJ. 2014 Jul 23

2. Cohen D. Concerns over data in key dabigatran trial. BMJ. 2014 Jul 23

3. Charlton B, Redberg R. The trouble with dabigatran. BMJ. 2014 Jul 23

4. Moore TJ et al. Dabigatran, bleeding, and the regulators. BMJ. 2014 Jul 23

5. The Cancer Genome Atlas Research Network. Comprehensive molecular characterization of gastric adenocarcinoma. Nature. 2014 July 24

6. Sabirzhanov B et al. Downregulation of miR-23a and miR-27a following experimental traumatic brain injury induces neuronal cell death through activation of proapoptotic Bcl-2 proteins. J Neurosci. 2014 Jul 23;34(30):10055-71

7. Solt K et al. Electrical stimulation of the ventral tegmental area induces reanimation from general anesthesia. Anesthesiology.
2014 Aug;121(2):311-9

8. Horiakwa C et al. Dietary sodium intake and incidence of diabetes complications in Japanese patients with type 2 diabetes - analysis of the Japan Diabetes Complications Study (JDCS). J Clin Endocrinol Metab. 2014 Jul 22:jc20134315

9. Kizhatil K et al. Schlemm’s canal is a unique vessel with a combination of blood vascular and lymphatic phenotypes that forms by a novel developmental process. PLoS Biol. 2014 Jul 22;12(7):e1001912

10. Robinson R. Unique origin of eye canal combines elements of blood, lymph tube development. PLoS Biol. 2014 Jul 22;12(7):e1001913

11. Grucza RA et al. Probing the Smoking-Suicide Association: Do Smoking Policy Interventions Affect Suicide Risk? Nicotine Tob Res.
2014 Jul 16

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe