Newsflash

Noutăţi în cercetare

de Dr. A. M. - aug. 23 2014
Noutăţi în cercetare

Cu sau fără sare?

 

   Mai ţineţi minte povestea fetei de împărat care îşi iubea tatăl ca sarea-n bucate? Acum fix 140 de ani, când Petre Ispirescu îşi publica basmul, părea cumva firesc ca sarea să triumfe asupra zahărului şi mierii şi să fie expresia unor adânci sentimente ale unei fiice pentru părintele ei. „Fără miere şi fără zahăr, poate omul să trăiască, dar fără sare nu“ este ceea ce au aflat generaţii întregi de preşcolari români. Între timp însă, sarea-n bucate a ajuns ca sarea-n ochi: diverse studii observaţionale au asociat hipertensiunea arterială cu un consum ridicat de sodiu.
   De-aici până la includerea în ghidurile de cardioprevenţie şi de tratament al HTA a recomandării unei diete hiposodice (eventual cu suplimentare de potasiu) nu a mai fost decât un pas. Până şi CNA-ul, instituţia publică incapabilă să salubrizeze programele de televiziune de la noi, a considerat că e mai bine să fim expuşi la manipulări mai mult sau mai puţin vădite decât la consumul excesiv de sare, zahăr şi grăsimi. Deşi nu se ştie care dăunează mai grav sănătăţii. Mai ales după ce, anul trecut, Institutul de Medicină al SUA (un fel de academie de ştiinţe medicale, doar că funcţională), a vărsat sarea pe masă, anunţând că, deşi ar exista o asociere între consumul mare de sare şi riscul cardiovascular, nu există dovezi care să arate că un consum mic (sub 2,3 g/zi sau chiar sub 1,5 g/zi) ar avea vreun beneficiu în populaţia generală. Abia ce a trecut un an de atunci (15 luni, de fapt), că New England Journal of Medicine pune sare pe rană cu trei studii noi, care alimentează subtil controversa.
   Primul articol1 este rezultat al studiului canadian PURE (Prospective Urban Rural Epidemiology) şi a investigat asocierea excreţiei urinare de sodiu şi potasiu cu HTA la peste o sută de mii de adulţi din 18 ţări. Excreţia de sodiu şi potasiu pe 24 de ore a fost estimată din urina recoltată în cursul dimineţii, iar pe baza acestor valori a fost estimat aportul de Na şi K. Rezultatele au arătat o creştere cu 2,11 mm Hg a TA sistolice şi cu 0,78 mm Hg a TA diastolice pentru fiecare gram în plus în excreţia de sare estimată. Relaţia nu a fost una liniară, TAs crescând cu 2,58 mm Hg la fiecare gram de sare când excreţia depăşea 5 g/zi, faţă de doar 1,74 mm Hg între 3 şi 5 g/zi şi 0,74 mm Hg sub 3 g/zi. Asocierea observată a fost influenţată de prezenţa HTA şi de avansarea în vârstă. Excreţia de potasiu a fost invers asociată cu TAs.
   Al doilea articol2 din NEJM a avut la bază tot studiul PURE, dar a urmărit asocierile dintre valorile din urină ale sodiului şi potasiului cu mortalitatea şi evenimentele cardiovasculare. Au fost incluse în analiză peste o sută de mii de persoane din 17 ţări. Excreţia medie estimată a fost de 4,93 g/zi pentru Na (mult peste valorile din ghiduri, contrazise anul trecut de Institutul de Medicină) şi de 2,12 g/zi de K. Surpriza abia acum vine: intervalul 4,0–5,99 g Na/zi a prezentat cel mai mic risc de moarte şi de evenimente cardiovasculare; riscul a fost cu 15% mai mare la grupul cu excreţie zilnică de Na mai mare de 7,0 g, şi cu 27% mai mare (!) la grupul cu excreţie urinară de sodiu sub 3 g/zi. Potasiul excretat la valori urinare mai mari de 1,5 g/zi a fost asociat cu un risc cardiovascular mai mic.
   Pe baza datelor din proiectul Global Burden of Diseases, al treilea articol3 a cercetat asocierea dintre consumul global de sodiu şi mortalitatea de cauză cardiovasculară. Vorbim, în acest caz, de un efort uriaş de colectare a datelor (estimări pentru aproximativ trei sferturi din populaţia lumii), cuplat cu realizarea unei meta-analize cu 107 intervenţii randomizate. În 2010, media globală a consumului de sodiu a fost estimată la 3,95 g/zi, cu 1.650.000 de decese cardio­vasculare atribuite aportului de sodiu mai mare de 2 g/zi (adică 9,5% din mortalitatea de cauze cardiovasculare). Peste 40% din decese au fost considerate premature (produse înainte de vârsta de 70 de ani).
   Editorialul4 care însoţeşte cele trei studii discută punctele slabe ale acestora, atrăgând astfel atenţia că rezultatele trebuie... luate cu un vârf de sare. Mai exact, că rezultatele sunt inexacte, date fiind numeroasele aproximări utilizate. Un lucru este însă cert: este nevoie de studii prospective randomizate care să cerceteze beneficiile şi riscurile unei diete hiposodate. Până atunci, pragul maxim de 6 g/zi de sare, inclus în ghidurile actualizate anul acesta de societăţile ştiinţifice internaţionale, pare să fie o ţintă realistă şi (cel puţin parţial) justificată.

 

În apărarea spermatozoizilor

 

   Despre defensine – o familie de peptide endogene cu efect bactericid şi citotoxic – se cunoaşte că sunt implicate în protecţia suprafeţelor epiteliale faţă de colonizarea microbiană. Un studiu5 publicat miercuri (13 august) în Science Translational Medicine aduce însă date interesante privind rolul beta-defensinei 1 umane (DEFB1) în reproducere. Plecând de la observaţia că, la bărbaţii infertili cu leucocitospermie (prezenţa a peste 1.000.000 de leucocite/ml în spermă) sau cu astenozoospermie (motilitate scăzută a spermatozoizilor), activitatea bactericidă şi motilitatea se corelează cu nivelurile de DEFB1 din spermă (fig. 1), autorii au cercetat tocmai rolul reproductiv al defensinei amintite. Astfel, DEFB1 interacţionează cu receptorul pentru chemokine de tip 6 (CCR6), de pe suprafaţa spermatozoidului, declanşând mobilizarea calciului, importantă pentru motilitate; în plus, CCR6 influenţează activitatea bactericidă a spermei (fig. 2).
   Echipa chineză a reuşit să demonstreze că tratamentul cu DEFB1 recombinant are ca efect nu doar refacerea expresiei DEFB1, ci şi a activităţii bactericide, a calităţii spermei şi a abilităţii spermatozoizilor de a penetra ovulul, la pacienţii cu leucocitospermie sau astenozoospermie.

 

Cezariana pentru prezentaţia pelvină

 

   S-a discutat mult şi destul de în contradictoriu în privinţa abuzului de cezariene, a consumului inutil de resurse şi a dreptului pacientei de a alege felul în care naşte. Discuţia este valabilă doar pentru prezentaţia craniană, deoarece un studiu din 2000 a tranşat destul de clar indicaţiile din prezentaţia pelvină, arătând că o cezariană planificată are mortalitate şi morbiditate perinatale de până la trei ori mai mici în comparaţie cu naşterea planificată pe cale vaginală.
   Un studiu6 olandez publicat săptămâna aceasta în Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica indică însă că este loc de îmbunătăţire a rezultatelor prin creşterea ratei de cezariene în naşterile cu prezentaţie pelvină. Analiza retrospectivă a aproape 60 de mii de sarcini în prezentaţie pelvină a arătat că reducerea mortalităţii perinatale, în perioada studiată (1999–2007), s-a produs exclusiv pe seama creşterii numărului de cezariene, rămânând constantă în grupul de naşteri vaginale. Siguranţa cezarienei trebuie însă pusă în balanţă cu riscurile pe care prezenţa unei cicatrici uterine le incumbă asupra unei sarcini viitoare.

 

Hormonul de creştere şi hemoragia cerebrală

 

   Neurology, revista Academiei Americane de Neurologie, publică săptămâna aceasta un studiu7 francez interesant, care evaluează asocierea tratamentului cu hormon de creştere (GH) cu accidentul cerebral vascular. Au fost incluşi 6.874 de copii născuţi înainte de 1990, care au fost trataţi cu GH recombinant (nu cu extract hipofizar) în perioada 1985–1996. Aceştia au fost reevaluaţi între 2008 şi 2010. La pacienţii trataţi cu GH s-a găsit un risc de accident vascular cerebral semnificativ crescut. Creşterea riscului s-a făcut pe seama AVC hemoragic, în special a hemoragiei subarahnoidiene, riscul relativ variind de la 50% la 3,6 ori.
   Implicaţiile studiului sunt importante, după cum se subliniază într-un editorial8 însoţitor. Trebuie ca medicii prescriptori să cântărească atent beneficiile tratamentului cu hormon de creştere şi riscurile unei hemoragii cerebrale, potenţial fatale sau cu un grad de dizabilitate severă. Rămâne de văzut, totuşi, dacă pacienţii care au primit GH în copilărie necesită o urmărire pe termen lung, pentru prevenţia AVC hemoragic.

 

Teoria simetriei faciale nu se confirmă

 

   S-a vorbit şi s-a scris mult despre conceptul potrivit căruia simetria trăsăturilor faciale ar fi asociată cu atractivitatea, deoarece ar constitui o indicaţie a unei bune stări de sănătate, pentru potenţialii parteneri sexuali. Atât de mult încât simetria trăsăturilor faciale stă la baza unei întregi literaturi privind evoluţia alegerilor reproductive umane.
   Ca orice concept însă, şi acesta trebuie dovedit. Este ceea ce şi-a propus un grup britanic, care îşi publică9 rezultatele miercurea aceasta (13 august) în Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences. Au fost urmărite fişele medicale pentru un număr de 4.732 de copii englezi, iar datele au fost apoi asociate cu analiza morfometrică geometrică a configuraţiei faciale la vârsta de 15 ani.
   Rezultatele nu ajută cu nimic dogma simetriei: nu s-a observat nicio asociere între sănătatea din copilărie şi simetria trăsăturilor faciale la vârsta de 15 ani. S-a notat însă o uşoară asociere negativă între asimetrie şi IQ. Chiar şi aşa, nu există suficiente dovezi ale unei corelaţii dintre simetria facială şi sănătatea somatică. Autorii precizează însă că teoria simetriei ar putea fi valabilă, însă doar dacă e interpretată astfel: nu atât simetria ar fi un indicator al sănătăţii, cât asimetria facială pronunţată ar putea fi semnul unor tulburări de dezvoltare importante.

Notă autor:

1. Mente A et al. Association of urinary sodium and potassium excretion with blood pressure. N Engl J Med. 2014 Aug 14;371(7):601-11

2. O’Donnell M et al. Urinary sodium and potassium excretion, mortality, and cardiovascular events. N Engl J Med. 2014 Aug 14;371(7):612-23

3. Mozaffarian D et al. Global sodium consumption and death from cardiovascular causes. N Engl J Med. 2014 Aug 14;371(7):624-34

4. Oparil S. Low sodium intake – cardiovascular health benefit or risk? N Engl J Med. 2014 Aug 14;371(7):677-9

5. Diao R et al. Deficient human b-defensin 1 underlies male infertility associated with poor sperm motility and genital tract infection. Sci Transl Med. 2014 Aug 13;6(249):249ra108

6. Vlemmix F et al. Term breech deliveries in the Netherlands: did the increased cesarean rate affect neonatal outcome? A population-based cohort study. Acta Obstet Gynecol Scand. 2014 Aug 11

7. Poidvin A et al. Growth hormone treatment for childhood short stature and risk of stroke in early adulthood. Neurology. 2014 Aug 6

8. Ichord RN. Adult stroke risk after growth hormone treatment in childhood: First do no harm. Neurology. 2014 Aug 6

9. Pound N et al. Facial fluctuating asymmetry is not associated with childhood ill-health in a large British cohort study. Proc Biol Sci. 2014 Aug 13

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe