Newsflash

Nu doar medicii pot salva vieți

de Dr. Cornelia Maria GLODEANU - mar. 24 2017
Nu doar medicii pot salva vieți
     Sentimentul de împlinire pe care gândul că putem salva o viață ni-l poate da este de neegalat. Faptul că suntem studenți la medicină ne poate ajuta să atingem acest vis, dar indiferent că suntem sau nu medici, putem contribui la menținerea în viață a cel puțin unei persoane, printr-un simplu act: donarea de sânge. În Iași, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină, se poate face acest lucru, de luni până vineri între orele 8,00 și 13,00.
    La inițiativa unei colege (Florina Vîrnă), studentă în anul șase la UMF „Gr. T. Popa” Iași, de a crea o campanie care să promoveze importanța donării de sânge și să evidențieze nevoia acută de sânge a spitalelor din țară noastră, alături de Carmen Chirica, studentă la Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iași, respectiv Maria Diana Focșa, studentă în anul trei la UMF „Gr. T. Popa” Iași, a luat naștere campania: „Donează sânge din inimă! Dă o șansă la viață!”. Au mai fost asemenea inițiative care au contribuit la creșterea numărului de donatori însă, din nefericire, având o durată scurtă, de doar o săptămână, numărul crescut de donatori nu s-a menținut în timp. Actuala campanie se va desfășura pe o perioada mai lungă de timp, aproximativ trei luni, iar principalii donatori vor fi studenții de la cele două universități menționate mai sus. Nutrim speranța că și alții ni se vor alătura, eventual instituții întregi să-și motiveze angajații să facă același lucru.
    În afară de scutirea de la serviciu în ziua donării, obținerea a șapte bonuri de masă și 50% reducere la abonamentul pentru transportul în comun pe o perioadă de o lună, donatorul de sânge trebuie să știe că acest act este unul voluntar, anonim și neremunerat. Dar trebuie să știe și faptul că este demonstrat că donatorilor fideli, care donează de trei–patru ori pe an, li se împrospătează sângele, le crește imunitatea organismului, rezistența la traumatisme și, în situația sumbră a implicării într-un accident, organismul lor se va reface mai ușor, fiind deja obișnuit cu pierderea de sânge și înlocuirea lui. Nu în cele din urmă, s-a observat o reducere cu 30% a riscului de paralizie și de accident vascular cerebral. La toate acestea se adaugă, bineînțeles, bucuria și împlinirea sufletească ce rezultă din gândul că ai donat sânge și poți salva trei vieți, poți face trei familii fericite. Dr. Lavinia Scripcaru, directoarea Centrului de Transfuzii din Iași, ne-a asigurat că sângele se reface în volum în câteva ore, iar din punctul de vedere al celularității în maximum două săptămâni.
   Printre condițiile esențiale pe care un donator trebuie să le îndeplinească, sunt: vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, greutatea mai mare de 60 kg (se corelează cu sexul și înălțimea persoanei donatoare), valoarea hemoglobinei să fie mai mare de 12,5 g/dl în cazul femeilor și mai mare de 13,5 g/dl în cazul bărbaților. Alte elemente de importanță capitală sunt: donatorul să nu fi avut infecție cu virus hepatitic B, C, HIV, să nu fi avut tuberculoză, malarie, sifilis, boli cardiovasculare și altele. În cazul femeilor, ele nu pot dona în perioada sarcinii sau la menstruație. Lista completă de contraindicații se află pe site-ul www.pentruviata.ro
    E de admirat inițiativa unei eleve de clasa a douăsprezecea care a rămas impresionată de campanie și, fiind membră în Consiliul Județean, va propune promovarea acesteia, în așa fel încât elevii de liceu, care împlinesc vârsta de 18 ani și doresc să doneze, să poată face acest lucru. Reușind să educăm noua generație să conștientizeze care sunt problemele existente în țară și capacitatea pe care ei o au de a le rezolva, putem nu numai să creăm legături mai strânse între oameni, ci și să contribuim la salvarea cât mai multor vieți. Nu trebuie să fim medici pentru a salva vieți!

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe