Absolvenţii facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie au susţinut duminică examenul de rezidenţiat.
Pentru prima oară, concursul s-a desfăşurat descentralizat, cu grile diferite pentru fiecare dintre cele şase centre universitare. Cei mai mulţi s-au înscris în Bucureşti, unde au concurat aproximativ 1.770 de absolvenţi. Mai multe detalii despre cum a decurs examenul de rezidenţiat la Bucureşti ne relatează dra Sorina Vasile la rubrica Student la medicină.
 "> Numărul care-ţi hotărăşte viitorul - Viața Medicală

Numărul care-ţi hotărăşte viitorul

de Dr. Sorina VASILE - dec. 5 2011
Numărul care-ţi hotărăşte viitorul

Absolvenţii facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie au susţinut duminică examenul de rezidenţiat.
Pentru prima oară, concursul s-a desfăşurat descentralizat, cu grile diferite pentru fiecare dintre cele şase centre universitare. Cei mai mulţi s-au înscris în Bucureşti, unde au concurat aproximativ 1.770 de absolvenţi. Mai multe detalii despre cum a decurs examenul de rezidenţiat la Bucureşti ne relatează dra Sorina Vasile la rubrica Student la medicină.
 

„Nu te faci ce doctor vrei tu, te face punctajul“, spunea duminică o absolventă de medicină, după examenul de rezidenţiat. Chiar dacă injustiţia urmăreşte credincioasă fiecare pas din cariera lor, mulţi din tinerii doctori rămân cuminţi în ţară şi speră că lucrurile vor fi mai bune… „pe viitor“.

   Azi, în locul studenţilor care fac schimb de cursuri pe holul lung al Facultăţii de Medicină din Bucureşti sunt jandarmi cu fruntea încruntată, care privesc suspicios după fiecare colţ. N-ai voie să intri în clădire decât după ora două, când se termină examenul – chiar şi atunci, n-ar trebui să faci poze. Dacă te vede cineva cu aparatul de fotografiat, nu scapi fără o atenţionare care te face responsabil pentru soarta tuturor jandarmilor: „Vă rog frumos, nu faceţi poze – dacă află rectorul, noi o încurcăm, nu dumneavoastră“.
   În faţa facultăţii, cu geci groase şi căciuli, părinţii şi prietenii absolvenţilor tremură de vreo oră şi vorbesc întruna la telefon. Din când în când, toate privirile se întorc către câţiva băieţi care vin cu braţele pline cu buchete de flori. Florăresele de lângă staţia de metrou Eroilor te ghicesc din prima unde mergi – „Dă-i o floare că a reuşit la examen, e doctoră acuma“.

Ultimul an cu materie veche

   Alecsandra Panaete, absolventă a Facultăţii de Medicină din UMF „Carol Davila“, e una din cei 1.773 de oameni care au dat concursul de rezidenţiat în centrul universitar din Bucureşti. A fost repartizată într-una din sălile din Universitatea Politehnică. Dintre colegii cu care a dat examenul, doar zece au luat peste 700 de puncte. „Mi se par destul de mici punctajele în comparaţie cu anii precedenţi. Mi s-au părut grele îndeosebi grilele de cardiologie. Nu mă aşteptam să dea noţiuni care, din punctul meu de vedere, sunt pentru medicii rezidenţi“, zice Alecsandra, care a luat 788 de puncte. Ar fi vrut mai mult, dar e mulţumită cu gândul că, foarte probabil, va prinde un loc în Bucureşti.
   Clasificarea finală, după rezolvarea contestaţiilor, va fi afişată săptămâna aceasta, când se va stabili şi ziua în care absolvenţii îşi vor alege, în funcţie de medie, specializările. „Vreau dermatologie, dar nu ştiu dacă am şanse să prind. Aş fi încântată şi de radiologie – iar dacă nu, măcar recuperare medicală“, spune Alecsandra.
   Tânăra doctoriţă s-a apucat de învăţat la începutul anului. Majoritatea materiei pe care a trebuit să o parcurgă a fost din Harrison – „Principii de medicină internă“, ediţia 14. Acest volum a fost scris în 1998 şi tradus în română în 2001 – „îţi dai seama că aş fi vrut să învăţ după nişte materiale mai actualizate. Dar dacă asta am avut de învăţat… Au fost şi capitole mai urâte, şi altele mai ok“.
   De anul viitor, materia pentru rezidenţiat se schimbă. Rectorii universităţilor de medicină şi farmacie din ţară au hotărât, săptămâna trecută, la Cluj, ca examenul din 2012 să aibă o singură sursă bibliografică – „Book des ECN (Epreuves Classantes Nationales)“. Aceasta e cartea după care dau rezidenţiatul studenţii francezi. Are 1.500 de pagini, a fost tradusă deja în limba română şi se poate găsi în unele librării şi biblioteci din ţară.
   Câţiva din colegii Alecsandrei nu au vrut să aştepte schimbarea şi au fugit de rezidenţiatul din spitalele româneşti. Au obţinut uşor locuri în Germania, unde sunt plătiţi mai bine, aleg specializarea pe care o doresc şi nu vor avea de-a face cu lipsurile de aici.

„Amnezia“ fericită de după concurs

   În luna iunie a acestui an, studenţii de la UMF „Carol Davila“ au încercat să afle, prin sondaj, câţi vor susţine examenul de rezidenţiat şi care sunt specializările cele mai dorite de cei din anul VI. Din cei 565 de participanţi, 97% au anunţat că se vor înscrie la rezi, iar majoritatea (69 de persoane, adică 12%) vor să fie cardiologi. În topul preferinţelor se afla ginecologia (7%), pediatria, endocrinologia sau neurologia (6%). Domeniile cel mai puţin dorite sunt genetica, pneumologia şi medicina de familie, cu 1%. Niciunul dintre cei chestionaţi anul acesta nu a spus că vrea, ca primă opţiune, hematologie, farmacologie clinică sau medicină sportivă.
   Astăzi, două fete stau rezemate de peretele amfiteatrului mare şi aşteaptă să intre în sală pentru rezultate. Agită între mâini caietele de examen mâzgălite cu carioca neagră şi se contrazic pe răspunsurile de la grilă. „Nu ştiu de ce nu am plecat în străinătate ca prietenii noştri – aşa stăm să ne chinuim în ţară cu rezidenţiat şi alte mizerii“, spune resemnată una dintre ele. Întreb ce specializare vrea să facă şi-mi spune hotărât: „Profesorul Ispas avea dreptate, zicea că «nu te faci ce doctor vrei tu, te face punctajul». Deci nu contează prea tare ce vreau, nu?“.
  Mai târziu o văd cum merge grăbită spre ieşire. E roşie în obraji şi zâmbeşte – a luat probabil un punctaj mare. Nu mai e loc de regrete cu plecarea în străinătate când ai aşa o reuşită. Asta chiar dacă n-o să faci neapărat ce specializare vrei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe