Newsflash

Numărul de medici din România

de Dr. Dan PEREŢIANU - mar. 14 2016
Numărul de medici din România
     Articolul semnat de dr. Ioana Mocanu („Viața medicală“ nr. 6/2016, pag. 9) este unul din cele mai documentate articole din ultimii ani despre exodul medicilor. Sunt prezentate acolo date obiective preluate din statistici credibile, alături de unele istorii personale, cu elementele de subiectivitate inerentă, din care rezultă însă comparații interesante cu sistemul de la noi. Din acestea din urmă deducem că, totuși, câștigurile colegilor nu sunt excesiv de mari: în Germania, echivalentul salariului net este de trei mii de euro pe lună. Mai interesant mi se pare tabelul integrativ, cu numărul real de medici salariați din spitale: acesta arată diferit de ceea ce se afirmă pe numeroase canele media: „Ne pleacă medicii! “; numărul medicilor din România crește.
     Articolul afirmă că au plecat din România, între 1990 și 2015, 21.000 medici, din care 14.100 în cei opt ani de după 2007. În medie, ar fi circa 1.312 de medici pe an și cca 1.762 pe an după aderarea la Uniunea Europeană. Ulterior, se afirmă că intră în sistem circa 3.000 de medici pe an și că dispar din sistem circa 3.500 pe an. Dacă ar fi așa, atunci ar rezulta că în ultimii zece ani ar fi trebuit să dispară din sistem circa 5.000 de medici. În schimb, dacă ne uităm în tabel, remarcăm că numărul de medici din spitale a crescut de la 19.000 la peste 26.000 în zece ani (2003–2013). Cu alte cuvinte, când ar fi trebuit să fie cu 5.000 de medici mai puțin, observăm cu 7.000 de medici mai mult! În acest sens, articolul nu ne lămurește: cei care solicită actele de plecare la CMR chiar pleacă? Pentru că profesorul Ioan Lascăr publica în „Viața medicală“, în urmă cu un an, numărul de medici din București și numărul de cereri de plecare din București. De exemplu, la rubrica „medici de familie“, numărul celor care au făcut cerere de plecare era mai mare decât numărul celor care erau și sunt și acum în contract cu CASMB!
     Articolul ne spune că medicii care pleacă în acest mare număr aleg Germania, Franța și Marea Britanie. Ni se dau și date. Cu toate acestea, statisticile din Franța și Germania sunt extrem de neinterpretabile. Articolul amintește că, în Germania, erau înregistrați, în 2013, 3.215 de medici proveniți din România, dar nu ne spune în cât timp s-a ajuns la acest număr. La fel se întâmplă și pentru Franța: 3.510 medici din România înregistrați în 2013 în Franța, dar în cât timp s-a ajuns acolo?
     Un alt aspect de interpretare este numărul de medici din spitale raportat la numărul de locuitori (tabelul oferă la 100.000 de locuitori). Autoarea afirmă că România este pe un ultim loc în Europa. Or, comparativ cu Olanda, România avea 132,5 față de 132,7 Olanda. Păi, dacă Olanda are un număr așa de mic de medici în spitale, este rău sau este bine? O analiză atentă a tabelului arată însă și alte date interesante: nu România este pe ultimul loc în acest clasament! Pe ultimele două locuri sunt Liechtenstein (cu 32,7) și Belgia (cu 59,7). O fi oare rău de trăit în aceste două țări, care au așa de puțini medici în spitale?

 


 

P.S.: Numărul de medici dintr-o țară este suma totală a practicanților din sistemul de sănătate, fie ei medici de familie, chirurgi, sanepidiști, funcționari, rezidenți de toate specialitățile ori stomatologi. Dacă îi adunăm pe toți, datele oficiale arată acum 74.000 de medici, adică 3,7 medici la 1.000 de locuitori!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe