Newsflash

O descoperire literară de senzație

de Dr. Martin S. MARTIN - aug. 14 2015
O descoperire literară de senzație
     Una dintre cele mai iubite și mai de succes cărți din Statele Unite este Să ucizi o pasăre cântătoare, de Harper Lee.
     Publicată în anul 1960, cartea a avut de la început un mare succes la public, a luat Premiul Pulitzer, a devenit scenariul unui film cu același nume, care i-a prilejuit lui Gregory Peck un rol de neuitat și a fost reeditată de multe ori, atingând recordul de vânzare de peste patruzeci de milioane de exemplare. Ultima ediție a traducerii în limba română a fost publicată de Polirom în anul 2010. Unii critici au decretat scrierea drept „cartea secolului XX“.
     Până nu demult, s-a crezut că este singura carte scrisă vreodată de prozatoarea americană. La inițiativa firmei Sotheby’s, care voia să scoată la licitație manuscrisul original al faimoasei cărți, avocatul scriitoarei a redeschis safe-ul în care aceasta își păstra documentele cele mai prețioase și a descoperit un alt manuscris, al cărui subiect este tot povestea avocatului din micul oraș Monroeville, din statul Alabama, dar cu o acțiune care se petrece mulți ani după procesul în care acesta apărase cu succes un tânăr negru, pe nedrept acuzat de viol. Numele romanului este Pune un păzitor!
     Miercuri, 15 iulie 2015, cartea tipărită cu mare repeziciune după descoperire, a fost pusă în vânzare la toate librăriile americane și în magazinele din alte șaptezeci de țări. Niciun dubiu că va fi un mare bestseller.
     Nelle Harper Lee, care este o descendentă a generalului Robert Lee, comandantul forțelor militare secesioniste din războiul civil, s-a născut la 28 aprilie 1926, în Monroeville, Alabama. În prima copilărie, l-a avut drept cel mai apropiat prieten pe Truman Capote, cu care va rămâne într-o apropiată relație, până la moartea acestuia.
     Din 1949, Lee a trăit la New York, lucrând la început pentru o agenție de turism, apoi dedicându-se scrisului. După publicarea Păsării cântătoare, Harper Lee a primit numeroase premii, distincții și onoruri, inclusiv Medalia prezidențială pentru libertate. Azi, cu multiple sechele după un accident cerebral, aproape oarbă și fără auz, Harper Lee trăiește într-un azil pentru bolnavi cronici. A fost totuși capabilă să-și dea consimțământul pentru publicarea celei de a doua cărți a ei, care – de fapt – a fost scrisă cu câțiva ani înaintea Păsării cântătoare.
     Subiectul cărții care i-a adus celebritatea lui Lee a fost inspirat de un fapt real, care este cunoscut în istorie sub titlul de Băieții din Scottsboro. În micul oraș din Alabama, în anul 1931, nouă adolescenți negri, care călătoriseră împreună cu trenul, au fost arestați imediat după ajungerea în gară fiindcă două călătoare albe, care coborâseră din același tren, i-au acuzat de viol. Procesele lor au fost lungi și complicate, au fost inițial condamnați la moarte și cei mai mulți din ei au făcut ani mulți de închisoare. Sfârșitul lor a fost rău, chiar și pentru cei care au fost eliberați.
     Lee a transferat acțiunea în orașul ei natal, a simplificat cazul la acela al unui singur acuzat și a introdus multiple elemente autobiografice: avocatul Atticus Finch este modelat după tatăl lui Harper, Amassa Coleman Lee. Băiețoasa fetiță Scout este ea însăși, orașul în care se petrece acțiunea este orășelul natal al celor doi faimoși scriitori, Lee și Capote. Tatăl ei a fost într-adevăr amenințat și insultat de rasiști pentru că acceptase cazurile altor acuzați de culoare.
     Ca și Pasărea cântă­toare, Păzitorul are un subiect care este dominat de controversa problemei rasiale, care a fost și continuă să fie foarte acută, în special în statele americane din sud, cum este și Alabama. Dar spre deosebire de Atticus Finch din Pasărea cântătoare, tatăl îmbătrânit, revizitat de fiica lui Scout la mai bine de douăzeci de ani de la procesul carierei lui, exprimă idei și păreri segregaționiste, combinând atitudinea de superioritate și paternalistă față de americanii de culoare cu opinia că separarea socială ar fi calea de ales. Acest lucru, ca și faptul deja remarcat de critici că a doua carte a lui Harper Lee este mult mai puțin elaborată și șlefuită decât prima, s-ar putea să contribuie la un eșec al lansării, care în aceste zile are parte de o publicitate fără egal și răspândește o curiozitate cu temperatură foarte înaltă.
     Încercând să ghicesc care ar putea fi o paralelă a unui astfel de eveniment în literatura națională, îmi iau riscul de a imagina gradul de interes stârnit dacă o editură din țară ar anunța publicarea unei urmări a Scrisorii pierdute sau a Crailor de la Curtea Veche.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe