Newsflash

O poveste de Crăciun

de Dr. Virgil RĂZEŞU - ian. 13 2017
O poveste de Crăciun
     Fetița, Andaluza pe numele ei, se trezise la viață într-un sat înconjurat de dealuri molcome acoperite cu livezi de mere, pruni și nuci. Dar nici pădurile, adânci și întinse, nu erau departe. Golașă era doar culmea muntelui Buila – atunci când își potrivea pe creștet cușma de nori albi și pufoși, oamenii știau că va fi vreme ploioasă. Și așa era.
     Satul avea case frumoase, care împrumutau ceva din măreția Hurezului, mănăstirea de dincolo de deal, ctitorită de Constantin Brâncoveanu și întrebată de toată lumea. În satul lor, Măldărești, se găseau și niște construcții vechi și rar întâlnite altundeva - culele. Una, a lui Greceanu, era masivă, rece și păstra aspectul de fortăreață. Sub zidurile ei fetița nu îndrăznea să se joace. În schimb cealaltă, cula lui Duca, era plină de viață, albul imaculat care o învăluia fiind pus în lumină de puzderia de flori roșii care se ițeau din balcoane, firide și alte deschideri din zidurile groase.
     Domnul Marcel, tatăl Andaluzei, silvicultor al locului și bine-cunoscut în toată zona, se îngrijea întotdeauna ca din ograda culei să nu lipsească lemnele trebuincioase pentru toată ziua și, mai ales, pentru iarnă. Și când se ducea la doamna Duca, doritoare de copii, pe care nu i-a avut, o lua și pe fetița lui. Cea mică intrase în grațiile doamnei, aceasta o oprea la ea, îi citea povești din cărțile care acopereau doi pereți întregi de cameră, sau o învăța să vorbească franțuzește.
     De lângă casa lor, casă gospodărească, din centrul satului, începea drumul către biserică, o bisericuță veche, veche de tot și frumoasă, cu pereți groși, acoperiți de picturi. Iar iarna, drumul acesta devenea un derdeluș numai bun pentru săniuș.
     În dimineața aceea de Ajun, însorită și cu zăpadă mare și pufoasă căzută din belșug, când fata a vrut să ia săniuța, ai săi o opriseră. I-au spus că nu era vreme de săniuș, că trebuia să se îmbrace frumos și să iasă la șosea, laolaltă cu tot satul, fiindcă Regina, aflată la Mănăstirea Horezu, avea să treacă cu tot cortegiul său prin fața casei, în drum spre cula doamnei Duca, soția primului ministru, unde avea să petreacă noaptea sfântă a Crăciunului.
     Chiar așa s-au petrecut lucrurile: când a sunat goarna, satul a ieșit în păr pe marginea drumului, să întâmpine alaiul regal. Ca să vadă mai bine, tatăl fetiței o luase pe umeri și se așezase alături de ceilalți. Trase de caii puternici de la mănăstire, în sunete zglobii de clopoței, săniile s-au ivit de departe și când regina, învelită în blănuri moi, a trecut prin dreptul lor, nu știu cum și-a înclinat capul, numai bine ca fetița să înceapă să bată din palme și să strige, plină de bucurie:
     – Tăticu, tăticu, m-a salutat regina!
     Vremurile au trecut, pe domnul I. G. Duca l-au asasinat legionarii în gara Sinaia, apoi a venit războiul cu urgiile lui și, mai apoi, a venit cealaltă urgie, roșie: regele și ai săi au fost alungați. Ba, într-o iarnă cu viscol, și fetița din poveste a fost izgonită din casa ei, împreună cu mama și surioara mai mică. Au plecat doar cu ce aveau pe ele, ca familie de chiaburi și dușmani. Noroc cu bătrâna doamnă Duca, care le-a oferit, chiar la protestele oamenilor cu șepci și haine de piele, adăpost în cula ei.
     Viața și-a văzut de ale ei. Fetița de atunci a urmat căile obișnuite, a făcut tot felul de școli, apoi și-a împlinit menirile de soție și de mamă, a devenit bunică și, după o viață trăită frumos, în demnitate, a luat și ea drumul veșniciei. Din toate cele frumoase câte au fost, pe o fotografie îngălbenită de vreme mai dăinuie o amintire, dintr-un ajun de Crăciun, cu zăpadă multă și pufoasă, moștenire pentru cei din urmă: „M-a salutat regina”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe