Newsflash

O regretabilă eroare de comunicare

de Dr. Vlad STROESCU - apr. 15 2016
O regretabilă eroare de comunicare
     Psihiatria și fumatul au o relație contradictorie, puternică și disfuncțională în același timp. Oamenii care au o suferință psihică de orice fel sunt mult mai susceptibili de a fi sau a deveni fumători. În Marea Britanie, de exemplu, în timp ce în populația generală prevalența fumatului a scăzut, din anii ʼ90 încoace, de la 30 la 20%, ea a rămas constantă în rândul celor cu un diagnostic psihiatric, la aproximativ 40%. În SUA, peste 40% din țigarete sunt fumate de persoane cu o tulburare psihică. Lucrurile stau mult mai prost dacă acea tulburare este o psihoză cronică precum schizofrenia: nu doar că prevalența fumatului la persoanele care suferă de schizofrenie depășește 80%, dar intoxicația tabagică la acești oameni este impresionantă, depășind cu ușurință trei pachete de țigarete pe zi (60 pachete pe an pentru cineva care fumează de 20 de ani). Probabilitatea acestor oameni de a muri din cauze asociate fumatului se apropie de certitudine. Fumatul interferează direct și cu îngrijirile de sănătate psihică, scăzând, uneori abrupt, eficacitatea tratamentelor antidepresive și antipsihotice și crescând nevoia de doze mai mari, iar sevrajul este mai lung și mai intens, uneori complicat cu stări de agitație psihomotorie impresionantă.
     Deși cauzele nu sunt bine înțelese, este un lucru de mult stabilit că persoanele cu afecțiuni psihice de orice fel, dar mai ales cele cu psihoze într-un stadiu acut, aflate într-un spital de psihiatrie, sunt extrem de vulnerabile la tabagism în toate stadiile sale, de la dependență la complicații somatice grave, și ar trebui să beneficieze în mod deosebit de protecție.
     Deși fumatul este interzis în orice unitate sanitară încă din 2003, în spitalele de psihiatrie aproape toată lumea fumează. Atât de mult, încât prestatorii și beneficiarii serviciilor de sănătate psihică deopotrivă nu-și mai imaginează viața la spital fără fumat. Când eram medic rezident, se fuma practic fără încetare, chiar în interiorul saloanelor „de supraveghere“ (destinate internărilor nevoluntare) și mai peste tot în rest. Nu îndrăznesc să sper că lucrurile ar sta altfel astăzi. Personalul mediu avea rezerve de țigarete, ca pacienții „să nu se agite“. Orice formă de socializare era însoțită de fumat: autorul acestui articol era cât pe ce să se apuce și el de țigări în acea perioadă. O persoană nou internată, care nu fumase până atunci niciodată, expusă pasiv la nicotină și la întregul joc social din jurul ei, se apuca de fumat. Nu avea nicio șansă, nu era în niciun fel protejată. Și, aparent, ar fi o problemă pentru o parte din psihiatri dacă ar începe să fie. Vă recomand un experiment interesant: intrați pe o poartă a Spitalului „Obregia“ (să zicem cea dinspre Berceni) și parcurgeți aleile vaste ale curții, către cealaltă poartă (cea dinspre Racoviță). E imposibil să nu fiți abordați de oameni care vă vor cere țigări sau bani de țigări. E impresionant, dar ușor de ignorat: nu exersăm în fiecare zi, pe stradă, refuzul de a accepta existența celor de neatins, a marginalilor fără domiciliu fix care ni se agață de haine la ieșirea de la metrou? Putem să facem abstracție de faptul că suntem într-un spital, de anomalia profundă a consumului catastrofal de tutun de aici, de faptul că fumătorii de aici sunt în mult mai mare măsură niște victime nevinovate decât petrecărețul care protestează pe facebook că nu mai poate fuma în club.
     Psihiatria se descurcă de minune în a ignora total problema. Fumatul este o problemă majoră a spitalelor de psihiatrie, una care scurtează viața pacienților și le complică suferința, dar asta nu pare a fi în niciun fel problema psihiatrilor. Și există voci din psihiatria română care chiar condamnă interdicția de a fuma în spitalul de psihiatrie, așa cum am auzit acum două zile într-o știre apărută la B1 și preluată în mai multe locuri în presă. Aparent, unii colegi din spital „se tem de o revoltă a pacienților“. Ce viziune de coșmar: o revoltă a nebunilor! Mi-l și imaginez pe consumatorul obișnuit de știri trezindu-se transpirat noaptea de groază că pacienții de la Obregia, Socola sau Bălceanca vor fi evadat și vor începe să deranjeze pe toată lumea. Ce mai zice știrea: „Pentru că bolnavii sunt obligați acum să fumeze în exteriorul spitalelor, ei sunt escortați de asistenții medicali, pe rând, către locurile special amenajate pentru fumat, iar asta îi enervează și pot face oricând o criză“. O criză! Exprimarea e ambiguă și nu știm dacă asistenții sau bolnavii vor face criza. Disjuncția nu e exclusivă. Din păcate, nu e amuzant, ci caricatural și stigmatizant, cum nu ar trebui să fie niciodată vreo declarație din partea psihiatriei sau a manage­mentului ei.
     Aflăm mai departe că medicii (nu sunt menționate nume) cer ministrului modificarea legii prin permiterea fumatului în spitalul de psihiatrie. Să trecem (cum am putea?) peste faptul că nu e nevoie de recomandare oficială ca să încerci să nu produci, prin pasivitate, dependențe grave de tutun la pacienți care „au intrat în evidență psihiatrică“ nefumători fiind. Într-adevăr, să impui sevrajul unui pacient prin interdicția de a ieși din spital poate părea o dilemă etică. Și e adevărat că sevrajul e uneori un chin enorm pentru cel internat la psihiatrie. Poate părea incredibil, dar există soluții pentru „crizele“ din sevrajul la nicotină, altele decât permiterea fumatului în spital. Cum ar fi, de exemplu, tratamentul sevrajului. Sunt foarte rari pacienții cu suferințe psihice care să nu vrea sub nicio formă să se lase de fumat. Schizofrenia este compatibilă cu critica asupra fumatului. Am întâlnit însă foarte mulți pacienți cărora nu li s-a oferit niciun fel de susținere pentru a o face. Dacă intervențiile psihosociale sunt prea subtile pentru un om aflat în plin episod psihotic, terapia de substituție și o serie întreagă de medicații disponibile ameliorează semnificativ simptomele. Oricât de îngroziți ar fi colegii mei de revolta pacienților furibunzi, aparent sperietura nu e suficient de mare încât să fie luate măsuri medicale adecvate.
     Dependența de nicotină este ea însăși o maladie psihică, codificată astfel atât în clasificarea internațională OMS, cât și în cea americană DSM-V. Este, în primul rând, de competența psihiatrului să adreseze abuzul și dependența de fumat. Chiar dacă fumătorul nu are altă patologie a comportamentului. Cu toate astea, foarte puțini colegi chiar fac acest lucru. Tabacologia este o competență aproape exclusiv pneumologică. Aș vrea să le mulțumesc colegilor pneumologi că fac adesea și munca noastră. Cred că vor trebui să o facă și în continuare, noi suntem puțin ocupați. Cu ce? Dacă ar fi să credem știrea citată, prescriem oamenilor țigări: „Nu mai puțin de 90% din bolnavi au acest viciu, iar în multe cazuri țigările fac parte din tratamentul recomandat de medici“. Dependența de tutun ar fi, totuși, un viciu, deci o slăbiciune morală, dar una în mod oficial terapeutică. Nu învinovățesc redactorul știrii pentru acest grad avansat de confuzie, ci pe eșecul perpetuu al psihiatriei de a comunica în mod corect și eficace. Cel puțin sper că e vorba doar de o regretabilă eroare de comunicare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe