Newsflash

O rețetă imperfectă

O rețetă imperfectă
     Îmi amintesc zâmbind momentul în care am știut clar că vreau să intru la facultatea de medicină, momentul în care am avut curajul să spun asta cu voce tare. Tocmai primeam subiectele pentru ultima lucrare semestrială la limba și literatura română din perioada liceului, însă, după lungi căutări de sine, acela a fost momentul critic, în care entuziasmul m-a îndemnat să dau glas cuvintelor: „Anca, eu o să dau la medicină. Știu că e puțin timp, dar o să muncesc, o să pot. Vrei să dai și tu? Învățăm împreună”. Eram atât de optimistă și de entuziasmată în acel moment, încât nu luasem în calcul nimic din ce ar putea urma; atât de fericită că simțeam, în sfârșit, că asta trebuie să fac, încât mi-am convins și prietena să mă urmeze în acest plan. Destinul avea să fie însă altul pentru ea, dar pentru mine aceea a fost prima mișcare din dominoul încă în derulare.
     Imaginați-vă o copilă de liceu, visătoare, pasionată de fotografie, lectură și scris, care s-a imaginat pe rând farmacist, psiholog, inginer... Aceea eram eu. Dar de data aceasta era altfel. Simțeam că dorința de a fi studentă la medicină umplea goluri din ființa mea și îmi dădea un scop. Nu prevedeam nici pe departe ce avea să urmeze. Privind înapoi, nu am regretat o clipă acel impuls de moment și nici toată munca depusă ulterior. Deși nu aveam idee cum îmi va fi viața de student la medicină și cum poate un sistem medical să funcționeze, am aflat pe propria piele. Întrebând, observând, experimentând.
     Nu voi scrie o rețetă a succesului, pentru că nu cred în astfel de rețete ce îl privesc cumva într-un mod superficial. Voi scrie parte din rețeta mea – o rețetă pusă cap la cap de o începătoare, o rețetă în care am investit nopți nedormite, o largă paletă de emoții, uneori lacrimi, alteori bucurie nemărginită.
     Deși nu am medici în familie, membrii familiei au jucat un rol esențial în devenirea mea. Ei au fost aceia care m-au sprijinit și în rândul cărora am găsit acele modele pentru a fi mai mult decât o studentă la medicină. Au fost un ingredient definitoriu. Am condimentat ulterior cu puțin curaj, pentru a mă avânta în necunoscut. Încă din primul semestru de studenție, am început să particip la proiecte de voluntariat, iar acestea au devenit, pentru anii ce au urmat, principala mea activitate în afara programului universitar. Am predat lecții de igienă și alimentație elevilor din clasele primare, am informat doamne, domnișoare și domni despre HPV și legătura acestuia cu apariția cancerului de col uterin, am ajutat la organizare pentru examenul de simulare a admiterii și pentru congrese ale studenților, am atras atenția populației asupra HIV/SIDA, diabetului, tuberculozei, am petrecut unele sfârșituri de săptămână în sate de rromi, altele în orfelinat, cu copii mai puțin norocoși. Mai târziu, munca mea extrauniversitară avea să se rezume în principal la organizarea, împreună cu o echipă de oameni extraordinari, a două proiecte foarte dragi – o campanie de informare în licee și spații publice asupra HPV și cancerului de col uterin și un amplu proiect de sănătate publică, „Împreună pentru sănătatea rurală”. Organizarea acestor proiecte mi-a adus energie și motivație chiar și în momentele în care viața îmi oferea episoade mai puțin fericite și motivante; ele au fost motorul ce m-au transpus dintr-un decor cu nuanțe de gri într-altul pictat în culori vii și strălucitoare.
     Despre organizațiile studențești și despre cum sunt ele organizate se pot povesti multe, însă cea mai importantă idee, pe care aș vrea să o transmit mai ales studenților și viitorilor studenți, ar fi: faceți voluntariat! Vă va ajuta în moduri pe care nici măcar nu le puteți intui, vă va umple inima de bucurie, vă va da încredere în voi înșivă și speranța că puteți contribui la schimbarea în bine a societății. Nu vă lăsați păcăliți de gândul că nu aveți timp. Timp există și veți avea mai multe satisfacții dacă îl veți folosi făcând voluntariat, decât să urmăriți zeci de seriale, de exemplu. Studiile făcute de-a lungul anilor au demonstrat că persoanele care se implică în activități de voluntariat, ce aduc un beneficiu și altor oameni din societate, au un risc mai scăzut decât populația generală de a dezvolta boli mintale. Și, apoi, veți învăța lucruri noi și veți ieși din zona de confort, trezindu-vă în situații de viață în care poate că altfel nu ați fi fost puși, situații ce vor fi, în fapt, condeiele ce vă vor contura cu mare finețe caracterul. Veți vedea natura umană în toată splendoarea sa: poate veți lucra cu mame adolescente, aparținând minorităților etnice, poate veți găsi potențial nesperat în ochii triști ai unui copil abandonat, care își câștigă existența spălând parbrizele mașinilor, la semafor, sau poate veți fi chiar voi acea ultimă speranță pe care un bătrân o mai are. Fiecare din aceste situații vă va arăta un alt fragment al vieții, vă va face mai toleranți și mai empatici, vă va menține orizonturile deschise, vă va oferi creativitate și inițiativă, pentru că mulți dintre voi vor dori apoi să aducă o schimbare, o îmbunătățire a ceea ce există deja. Și toate acestea înseamnă, în viziunea mea, progres, evoluție. Mergeți în diverse proiecte cu intenții bune și curate și păstrați-vă și pe voi așa, pentru cât mai mult timp.
     E lesne de înțeles că, în povestea mea, voluntariatul joacă un rol important. Le sunt recunoscătoare tuturor oamenilor pe care i-am întâlnit de-a lungul timpului și cu care am lucrat, care mi-au devenit prieteni, care m-au învățat ceea ce ei știau sau care m-au urmat în demersurile mele și care mi‑au susținut ideile. Și vreau să cred că astfel de oameni există pretutindeni.
     O altă activitate în care îi îndemn pe studenți să se avânte, indiferent de facultatea pe care o fac, este schimbul Erasmus. Este o șansă enormă pentru un student să fie susținut de Uniunea Europeană să studieze, cel puțin pentru un semestru, într-o altă țară. Dacă în alte domenii putem vorbi de o oarecare globalizare, în ce privește medicina și serviciile de sănătate, lucrurile pot sta diferit, iar asta face ca un schimb de experiență să fie cu atât mai folositor. Personal, am fost timp de șase luni într-un mic oraș din centrul Germaniei, în care se află unul dintre cele mai mari spitale universitare ale țării. Experiența m-a făcut, cu siguranță, mai puternică și mai hotărâtă. Dar de ce ar vrea cineva deja suficient de puternic și de hotărât să aibă parte de o astfel de experiență? Voi invoca din nou un concept ce poate părea măreț, dar care îmi exprimă cel mai bine ideile: evoluție. Personală, profesională sau spirituală ori o combinație fericită între acestea. Să fii pentru cel puțin jumătate de an singur într-o altă țară, unde se vorbește o altă limbă, unde oamenii au alte obiceiuri și alte mentalități, unde poți observa și compara sisteme (social, medical), unde îți faci noi prieteni, care și ei vin cu propriul bagaj cultural... Ei bine, toate acestea te formează, te definesc și îți oferă noi perspective. Riscul, pentru sistemul medical românesc, este ca studenții ce trec printr-o asemenea experiență să își dorească ulterior să plece din țară. În același timp, o astfel de experiență ar putea fi într-atât de motivantă încât să îi facă pe studenți să pună în mișcare rotițele schimbării, pentru a îmbunătăți și aici, acasă, aspectele ce au nevoie de o mai bună organizare. Oricare dintre variante ar alege, viziunea lor va fi una mai clară, curajul lor va fi înzecit.
     Și pentru a formula, în cele din urmă, „rețeta”: dragi actuali și viitori colegi din lumea medicală, dragi Oameni, din orice domeniu activați, voi sunteți ingredientul principal. Fiecare alegere pe care o faceți vă va influența cumva și vă va modela, oferind viitorului o altă versiune a voastră. Ce versiune doriți să fiți peste șase luni? Dar peste șase ani? Nu vă speriați de viitor, fiți curajoși, cântăriți opțiunile și condimentați-vă cu pasiune și entuziasm, cu încredere, omenie, deschidere și curiozitate. Noi „arome” se vor forma: intuiție, înțelepciunea dată de experiență. Dar condimentele trebuie adăugate în prezent, zi de zi, cu sârguință, în ciuda obstacolelor care, inevitabil, apar. Credeți în voi, dar credeți și în ceilalți. Creați-vă propriile rețete, dar citiți sau ascultați și rețetele altora. Luați ce e mai bun de la fiecare om pe care îl întâlniți. Munciți. Păstrați-vă buni și curați, ajutați și veți fi ajutați. Fiți schimbarea de care societatea are nevoie!

 

 

O versiune a acestui text a fost inclusă în volumul „Vademecum în cariera medicală”, coordonat de dr. Carmen Adella Sîrbu (Editura Universitară, București, 2016).

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe