Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

O sarcină imposibilă

    Principiile esențiale ce trebuie aplicate în acest domeniu [prevenirea bolilor infecțioase, n. a.] sunt obligativitatea declarării bolilor și a izolării bolnavilor. Lucrurile nu sunt însă niciodată pe cât de simple par; aceste principii, mai ales în mediul rural, sunt aproape imposibil de aplicat.

    În 1898, o simplă epidemie de scarlatină declanșată în două comune rurale din județul Prahova îi creează coșmaruri doctorului Mihail Cruceanu, însărcinat cu combaterea sa: „Timp de aproape șase luni, nu s-a făcut decât a se înregistra cazuri vechi tăinuite. Cei mai mulți n-au fost descoperiți decât când erau deja în stare de cachexie, cu diferite și grave complicațiuni proprii acestei maladii infecțioase. Mulți au fost găsiți când erau deja aproape în agonie și alții n-au fost descoperiți decât după moarte. Cazurile descoperite chiar la timp n-au servit la mare lucru, decât doar pentru statistică, căci nici bolnavul n-a folosit din cauză că sătenii n-au dat nici o atențiune tratamentului și povețelor medicale și nici împiedicarea lățirii epidemiei nu s-a putut obține prin mijloace comune” (Cruceanu, 1899).

    Epidemia nu poate fi stăpânită, din cauza lipsei de cooperare a sătenilor, care nu respectă prescripțiile medicale. Disperat, doctorul Cruceanu apelează la forța armată; să îl lăsăm chiar pe el să ne prezinte rezultatele: „Deși ni s-a pus la dispoziție un mic detașament militar în ultimul timp, totuși izolarea caselor infectate lasă de dorit. Acuma, ca și mai înainte, când erau păzite de gardiști săteni, locuitorii găseau mijloace să comunice cu casele infectate, fie de-a dreptul, fie că săreau gardurile grădinilor, sau prin alte dosuri, de unde nu puteau fi supravegheați, parcurgând distanțe mari până izbuteau să intre în casele infectate. Așa am găsit pe femeia lui Gh. Tichigiu, în casa căruia sucombase doi copii de scarlatină complicată cu difterie și alți doi erau bolnavi, am găsit-o, zic, împărțind covrigi și alte ale mâncării, ca pomană, pe la copiii de prin sat și a fost surprinsă când făcea aceeași pomană în casa unui sătean care avea trei copii bolnavi tot de scarlatină; cu toate acestea ambele case erau păzite de câte un soldat.” (Cruceanu, 1899)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.