Newsflash

O schimbare globală, un regres pentru medicii români

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - ian. 16 2014
O schimbare globală, un regres pentru medicii români
„Schimbarea regilor, bucuria nebunilor“. O afirmaţie care se poate aplica şi pentru această nouă schimbare de politică, anunţată cu surle şi trâmbiţe, pe plan mondial, de o companie farmaceutică şi care, în România, ar trebui să intre în funcţiune din 2016.
Câţiva jurnalişti s-au şi grăbit să felicite respectiva companie farmaceutică care a luat decizia de a nu mai susţine participarea medicilor la congrese şi conferinţe. Titluri de genul: „O companie farmaceutică nu va mai plăti medicii pentru participarea la congrese şi conferinte“, au apărut şi la noi. Aceste serii de schimbări la nivel global în activităţile de vânzări şi marketing, inclusiv în România, ale acestei companii printre care şi faptul că, în premieră, va stopa plăţile către profesioniştii din domeniul sănătăţii pentru angajamentele acestora ca lectori înProf. dr. Florin Mihălţanbeneficiul companiei şi pentru participarea la conferinte şi congrese medicale, a făcut vâlvă pentru acea categorie de oameni de presă care nu cunosc realităţile medicale, dar a lăsat mută acea parte a „mass-mediei“ care este familiarizată cu aspectele care ţin de motivarea medicilor şi a personalului medical.
Proiectul prin care vor fi stopate plăţile către profesioniştii din domeniul sănătăţii pentru angajamentele acestora ca vorbitori şi pentru participarea la conferinţe şi congrese medicale, care va demara în România, începând de anul viitor, din păcate, nu va rămâne fără consecinţe. Sigur că imediat se va pune pe tapet „turismul“ medical. De fapt, această reacţie pentru care suntem acum toţi penalizaţi a apărut după o serie de greşeli care s-au făcut, într-adevăr, prin sponsorizări neadecvate, false, nemotivate, în mai multe ţări de pe mapamond, inclusiv în România. „Trendul“ este să se renunţe, în general, la astfel de sponsorizări. Sigur că în ţările vestice sau în SUA, unde venitul lunar al unui medic cu vechime fluctuează între 5.000 şi 10.000 de euro sau dolari, această decizie nu-i afectează foarte mult. În România, unde, în medie, un medic primar cu vechime câştigă 500 de euro, iar un rezident 200, lucrurile vor căpăta însă o turnură dramatică. Un simplu calcul este suficient. Participarea la un congres de talie mondială al „American Thoracic Society“, „CHEST“ sau „European Respiratory Society“ (pentru a le aminti doar pe cele tradiţionale din zona pneumologiei) costă, în medie, între 2.000 şi 3.000 de euro (sunt incluse taxa de participare, cazarea şi drumul), adică, în medie, patru-şase salarii ale unui medic primar sau 10–15 ale unui rezident. Oare câţi vor mai putea să participe la astfel de manifestări? Cum mai pot avea acces la informaţia medicală actualizată? Cum vor mai ţine pasul cu noutăţile? Cum îşi vor obţine creditele pe care le cere Colegiul Medicilor, unde congresele internaţionale sunt mult mai bine creditate decât cele naţionale? Cum vor mai obţine spitalele acreditările, în condiţiile în care prezenţa şi participarea medicilor la manifestări internaţionale este un capitol important?
Orice încercare de a fi la curent cu ultimele noutăţi (foarte numeroase în aria medicală) pentru un medic va fi stopată şi în alt sens, dacă mă gândesc că primirea unei reviste sau taxa de membru al unei societăţi internaţionale presupune, din start, achitarea unor sume ce fluctuează, de obicei, între 200 şi 500 de euro. Accesul la literatura de circulaţie internaţională va fi şi acesta diminuat. Cărţile de referinţă pot costa de la 200 de euro până la 800–1.000 de euro.
Şi alte ţări au trecut prin astfel de procese, dar au găsit rezolvări; în continuare, delegaţiile sunt bine reprezentate şi sponsorizate de companii farmaceutice, speakerii de renume pot face expuneri de mari maeştri, fiind şi recompensaţi în consecinţă, cu condiţia de a declara conflictele de interese. În schimb, nouă, cu un minister al sănătăţii sărac, care nu poate sponsoriza medici la congrese, cu facultăţi care, de asemenea, nu-şi pot permite acest lux, ni se va cere să ne autosponsorizăm orice iniţiativă ştiinţifică. Unde se va resimţiAndrew Witty, director executiv GSK acest lucru? În absenţa totală sau diminuarea marcantă a prezenţelor româneşti cu postere, prezentări orale în străinătate, deoarece practic, România va fi exclusă ca participare cu lucrări la aceste manifestări, pentru că nimeni nu acceptă lucrările decât după ce se plăteşte taxa de participare. Un alt element puţin cunoscut este şi o altă penalizare, care poate apărea din acest cerc vicios creat pe viitor: dacă medicul care este prim autor nu se prezintă, după acceptarea lucrării la congresul respectiv, ca să o susţină, el va fi exclus de la manifestarea anuală următoare. Paradoxul însă tocmai acum apare: pe de o parte, nu mai încurajăm prezenţele medicilor români la manifestările internaţionale, dar, pe de altă parte, promovările pe linie universitară pentru cei care aleg acest drum şi acreditarea unor instituţii medicale se vor face şi pe baza articolelor susţinute, a prezentărilor realizate în străinătate. Să nu uităm că o publicare de articol la o revistă bine cotată în străinătate presupune şi o plată anterior trimiterii articolului şi este posibil ca şi aici să se creeze un handicap medicilor români, nu de puţine ori susţinuţi şi în acest domeniu de companiile farmaceutice. În final mă întreb ce vor face rezidenţii? Cu salariile lor simbolice, participarea şi prezenţa lor la manifestări de marcă în străinătate fără un suport financiar va fi şi mai dramatică. Va fi o altă încurajare a participării acestora la „târgurile de halate albe“ şi a „exportului“ de tineri capabili şi doritori de a evolua. Sper pe viitor că acest „exemplu pozitiv“ nu va fi copiat şi de alte companii farmaceutice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe