Newsflash

O soluție la criza medicilor?

de Conf. dr. Horia BUMBEA - iun. 23 2017
O soluție la criza medicilor?
     Emigrația medicilor a declanșat o criză ale cărei efecte vor fi resimțite dureros de societatea românească în anii ce vin. Puține instituții se preocupă de stoparea hemoragiei de medici sau cadre medicale în Occident. Colegiul Medicilor din Municipiul București a tras un semnal de alarmă, a elaborat studii care arată cauzele exodului și acționează pe palierul său de competență pentru limitarea fenomenului, prin promovarea medicilor tineri și acțiuni ce vizează creșterea respectului și restabilirea încrederii publicului în medici.
     Până când se va putea măsura concret efectul noii legi a salarizării în sistemul bugetar, nu are rost să vorbim de acțiuni concrete ale autorităților. Promisiuni sunt, se vehiculează cifre amețitoare în ceea ce privește salariul, dar unii experți spun că venitul va fi mai mic, sau medicul va trebui să muncească mult mai mult pentru a păstra același nivel al veniturilor. Rămâne de văzut, în primul rând, dacă legea va ajunge să fie aplicată. Mai e mult până departe. Între timp, unii comunicatori ai partidelor vântură pe la televiziuni o soluție: vin medici din afara UE să lucreze la noi, nu va fi criză!
     După o vizită făcută recent într-un stat non-UE, mai precis la Chișinău, mai că îmi venea să le dau dreptate. Parcă mă întorsesem în timp, în spitalele noastre, în anii ʼ90. Veniturile, din ceea ce vedeam și auzeam de la colegi, sunt atât de mici încât ale noastre par mari. Totuși, amintindu-mi ce am trăit în ultimele două decenii, înclin să cred că imigrația din Est nu va fi o soluție la criza medicilor.
     Îmi amintesc cum eram noi înainte de intrarea în UE, din punct de vedere al dreptului de a profesa în Vest: trebuia să dăm echivalări și examene care, în unele țări, aproape te făceau să mai urmezi o dată facultatea. Doar cei mai tineri erau dispuși să facă acest efort. După 2007, exodul nu a mai fost limitat de bariere administrative legate de diplomă, ci de legăturile emoționale: familie, copii, pacienți, sau patriotism, ca să nu ne ferim de cuvinte mari.
     Medicii moldoveni care învață în România au scăpat, la rândul lor, de necesitatea echivalării diplomelor în UE. Deci, pot fi menținuți sau nu în România, la fel ca medicii cu buletin în loc de pașaport. Medicii din Republica Moldova au nevoie de echivalare. Cei care o vor da – dacă tot au obținut dreptul de a profesa într-o țară UE și pleacă de acasă –, de ce să se oprească la Focșani sau Oradea și să nu meargă direct la Dusseldorf?
     Mi-e teamă că rămânem o țară de tranzit, care nu va reuși să oprească profesioniștii de import, așa cum nu reușește să-și țină aproape nici profesioniștii formați aici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe