Newsflash

Odiseea cardurilor: câteva precizări

Odiseea cardurilor: câteva precizări
   Nu doar o dată, la rubrica „Jurnalul unui medic cosmopolit“, am publicat reflecţii despre o situaţie dintr-un sistem medical, inclusiv din cel românesc, aşa cum am făcut şi în articolul „Odiseea cardurilor“ (apărut în „Viaţa medicală“ nr. 32, din 9 august 2013, acum online pe site-ul ziarului). În replică, a fost publicat articolul „Odiseea cardurilor: adevăr şi aparenţe“ („Viaţa medicală“ nr. 34, din 23 august 2013) semnat de dr. Rodica Tănăsescu, preşedinta în exerciţiu a Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), care reprezintă opinia celor „peste 7.000 de membri“ şi presupun că a fost conceput de biroul de presă al organizaţiei.
   Deoarece în articolul-replică se fac afirmaţii care nu corespund întru totul realităţii, formulez, pentru buna informare a cititorilor, un răspuns în nume personal. Menţionez că am fost, cu un timp în urmă, medic de familie în România şi preşedinta SNMF, o asociaţie profesională la dezvoltarea şi consolidarea căreia am contribuit şi căreia îi respect principiile. 
  În primul rând, am constatat că articolul meu „Odiseea cardurilor“ nu a fost bine citit şi citat (am considerat citat textul pus între ghilimele). Iată câteva exemple: • nu am susţinut ca medicii de familie să distribuie carduri; ca să rămân în spiritul metaforei din articolul-replică, nu este nicio ruşine pentru un arhitect să facă mortarul, fie şi numai pentru a arăta celor din jur cum trebuie făcut – important este să nu crape şi să nu se surpe construcţia • nu am afirmat că „CNAS are dreptul să le ceară medicilor acest lucru“, ci am scris că „deşi prin lege CNAS ar avea dreptul să le ceară acest lucru“ • nu regăsesc în articolul meu fraza „ce se va întâmpla dacă vor fi forţaţi să distribuie cardurile după ce s-au opus vehement şi cum va evolua relaţia cu Casa“; am scris: „Şi ceea ce poate nu au luat în considerare societatea şi patronatul medicilor de familie este ce se va întâmpla dacă până la urmă vor trebui să distribuie acele carduri, cu toate că s-au opus cu vehemenţă, şi ce va însemna acest lucru în relaţia pe mai departe cu Casa“ • comentariul despre „inflexibilitate“, exemplificat cu referirea la reţetele electronice (care nu fac subiectul articolului meu), răstălmăceşte înţelesul; eu am scris că „Indiferent cine va distribui până la urmă cardurile, un lucru este sigur – toţi cei implicaţi au avut de pierdut până acum timp, bani şi mai ales imagine. CNAS şi-a manifestat încă o dată poziţia dictatorială şi de monopol, iar organizaţiile medicilor de familie şi-au manifestat lipsa de flexibilitate“. 
  În al doilea rând, consider nefondate afirmaţiile referitoare la SNMF de pe vremea când eram preşedintă: „SNMF este astăzi departe de firava SNMF pe care a părăsit-o doamna doctor acum mulţi ani. Acum deciziile nu se mai iau de un singur om şi reprezintă mii de medici de familie“. O formulare elegantă şi mult mai aproape de adevăr ar fi fost că SNMF era – pe vremea mea – altfel. Medicii de familie erau reuniţi într-o organizaţie naţională, independentă juridic, cu statut şi reguli de funcţionare; astăzi sunt câteva (SNMF, patronat, centre de studii, societate academică). Structura organizatorică era mai simplă, în comparaţie cu „societatea complexă“ de azi, pe care o descrie dna preşedintă, dar cu toate acestea deciziile nu se luau „de un singur om“, ci în echipă şi în consens, de către reprezentanţii filialelor judeţene, după consultarea membrilor, la fel de mulţi ca şi azi.
   Luând în considerare cele menţionate mai sus, mă întreb care este scopul şi cum de a fost posibil ca ceea ce am scris cu bune intenţii să fie atât de prost înţeles şi răstălmăcit, inclusiv cu citate ce nu se regăsesc în text? Articolul pe care l-am publicat sper să deschidă calea spre o platformă de dezbatere şi schimb de idei pentru părţile implicate în dosarul cardurilor de sănătate, care să ajute la deblocarea unei situaţii care nu este în folosul nimănui – nici al profesioniştilor, nici al autorităţilor şi nici al cetăţenilor/pacienţilor.
   Închei prin a spune că, oriunde m-aş afla, rămân alături de idealurile medicinii de familie din România, la a cărei emancipare mi-am adus contribuţia. De asemenea, îmi doresc ca medicii de familie români să ajungă în cel mai scurt timp la nivelul de funcţionare şi apreciere de care se bucură medicii de familie din vest (dintre care cei olandezi sunt un bun exemplu) şi să dezvolte cel mai bun model de asistenţă medicală primară raportat la situaţia din ţară. În acest spirit, voi continua să promovez schimbul de idei şi să-mi exprim liber opiniile despre procesele din sistemele medicale, în particular din asistenţa primară.
   Schimbările din oricare sistem sanitar solicită din partea tuturor celor implicaţi o bună informare, deschidere spre dialog, negociere, asociere, lucru în echipă şi compromis, atât în interesul de grup, cât şi în interesul general.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe