Reversul excelenţei medicale este, nu de puţine ori, orgoliul generator de dispute. Despre animozităţi din trecut între reprezentanţii prestigioaselor centre de neurochirurgie de la Bucureşti şi Iaşi, în prezentarea realizată de dl dr. Mihail Mihailide, la rubrica Jurnal de jurnale.

 "> Omul cu ramura de măslin - Viața Medicală

Omul cu ramura de măslin

de Dr. Mihail MIHAILIDE - dec. 13 2011
Omul cu ramura de măslin

Reversul excelenţei medicale este, nu de puţine ori, orgoliul generator de dispute. Despre animozităţi din trecut între reprezentanţii prestigioaselor centre de neurochirurgie de la Bucureşti şi Iaşi, în prezentarea realizată de dl dr. Mihail Mihailide, la rubrica Jurnal de jurnale.

 

Despre „priorităţi“ şi orgolii

   Afirmaţiile cuprinse în următorul paragraf au avut darul de a mă nedumeri: „În ciuda atmosferei şi a dificultăţilor profesionale în care s-a format, profesorul A. V. Ciurea, profesionist, diplomat şi om politic, în calitate de preşedinte al Societăţii de Neurochirurgie Române, a sprijinit şi a oferit şansa ca fiecare centru neurochirurgical să se dezvolte conform posibilităţilor sale. (…) Campion al păcii neurochirurgicale româneşti contemporane, poate fi considerat mentorul ei, reuşind să tempereze nu puţine animozităţi, multe nejustificate (…)“.
   Citatele provin din capitolul „Istoria Neurochirurgiei Româneşti“, care deschide practic primul volum din „Tratat de Neurochirurgie“ apărut în 2010 la Editura Medicală, recenzat la timpul potrivit în săptămânalul nostru, lucrare urmată de cel de-al doilea volum abia ieşit de sub tipar. Ambele au fost coordonate de dl prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea, iar corpul auctorial a beneficiat de personalităţi recunoscute ca atare ale domeniului1. Racursiurile iatroistorice, prezente în cele două volume sub titlul pretenţios „Istoria Neurochirurgiei“ (o intitulare mai apropiată de realitate părându-mi-se a fi: Pagini din Istoria Neurochirurgiei Româneşti) cuprind informaţii despre trecutul disciplinei respective, în mod particular cel al Neurochirurgiei moderne româneşti – la Iaşi şi la Bucureşti – cu mici biografii, precum cea a dr. Sofia Ionescu (vol. I), apoi cele ale prof. dr. Alexandru Constantinovici, conf. dr. Iacob Tristan Ştefan (1920–1975, Cluj-Napoca), prof. dr. Vasile I. Miclăuş (1917–1977, Timişoara), prof. dr. Mihai Rusu (Iaşi) (vol. II) ş.a. Iniţiativa autorului coordonator în această privinţă este salutară într-un timp al dezinteresului faţă de recunoaşterea trudei pentru construcţie şi progres a înaintaşilor, ba chiar a unei ciudate/voite „amnezii“ antero- şi retrograde în ceea ce-i priveşte.
   Aşadar, de ce profesorul A. V. Ciurea a devenit „un campion al păcii neurochirurgicale româneşti contemporane“, trebuind să uzeze de calităţile sale de abil „diplomat“ – misiune reuşită care a deschis porţi nobilei disciplinei autohtone către Neurochirurgia internaţională?
   Frecventând trecutul Neurochirurgiei şi interesat de biografii – aceasta ca subspecie a literaturii subiective, o rudă mai îndepărtată însă decât jurnalul, memoriile ori autobiografia2 – am recitit cu atenţie capitolul destinat Istoriei Neurochirurgiei Româneşti cu subdiviziunile sale „Aspecte neurochirurgicale ale medicinii preistorice“; „Patologia sistemului nervos în perioada feudală (sec. IV–XIX)“; „Neurochirurgia modernă românească“ (respectiv: Istoricul Clinicii de Neurochirurgie din Iaşi şi Istoricul Clinicii de Neurochirurgie din Bucureşti), capitol impecabil redactat de dnii prof. dr. Hortensiu Aldea şi dr. Răzvan Tudor, deschizător al celui dintâi volum. „Impecabil“ înseamnă, după opinia mea, că toate alegaţiile dlor se bazează pe documente şi nu pe amintirile adesea infidele ale unora sau altora. De asemenea, mi-am permis a avea o discuţie lămuritoare cu primul autor, căruia îi mulţumesc şi pe această cale.
   Aşa după cum înţeleg, dacă bine înţeleg, atmosfera pernicioasă a fost rezultatul unui conflict între două şcoli şi centre de Neurochirurgie – Bucureşti şi Iaşi – având sorgintea în admiterea unor priorităţi şi în defecte de caracter, într-un orgoliu nemăsurat, întreţinut de treptata acumulare de funcţii şi poziţii sociale ale unora dintre exponenţii beligeranţi. Din păcate, acest gen de „negare“ a celuilalt, de animozităţi între lideri profesionali, fiecare în parte valori, nu au fost şi nu sunt raritate în breasla noastră, în pofida apelului celor din jur şi a aparentei aderenţe la preceptele hipocratice. După cum se ştie, urmaşul la catedră al prof. dr. Dimitrie I. Bagdasar, cel care a înfiinţat primul serviciu de Neurochirurgie din Bucureşti, avea să fie viitorul academician Constantin Arseni, recomandat chiar de profesor, el fiind mult timp singurul său ajutor. C. Arseni are merite uriaşe în transformarea specialităţii într-una de elită a Chirurgiei, în modernizarea şi reorganizarea Clinicii, care – în momentul când a preluat conducerea acesteia (1946) – avea 90 de paturi şi era departament al „Spitalului Central“. A înfiinţat secţii independente, după o logică impusă de patologie şi de evoluţia cunoaşterii, precum secţiile de: procese expansive intracraniene; patologie vertebromedulară; neurotraumatologie; neurochirurgie pediatrică; epilepsie şi diskinezii etc. A inaugurat noul sediu al Clinicii, cu 650 de paturi, 19 săli de operaţie, departamente de Neuroimagistică, Morfoneuropatologie, Medicină nucleară dotate cu cea mai modernă aparatură în acel moment (1975). A avut o impresionantă activitate neurochirurgicală; 32.000 de cazuri operate, din care peste 24.000 de procese expansive intracraniene3. Împreună cu colaboratorii săi a elaborat 54 de tratate şi monografii. „Prin activitatea sa, profesorul C. Arseni poate fi considerat părintele şcolii de Neurochirurgie contemporană românească.“ (op. cit). Continuatori i-au fost elevii: Al. Constantinovici, L. Dănăilă, A. V. Ciurea, Gh. Panoza, Al. Constantinescu. Din 1994, conducerea Clinicii şi direcţia Spitalului de Neurochirurgie din Capitală au fost preluate de profesorul A. V. Ciurea, bun organizator şi „diplomat“.
   În ciuda incontestabilelor merite, acad. C. Arseni (1912–1994) nu a putut accepta faptul că: „primul serviciu de Neurochirurgie de sine stătător într-un pavilion separat“, dotat cu zece paturi, a apărut la Iaşi, în 1933, din iniţiativa prof. dr. L. Ballif şi a doctorului Al. Moruzi (1900–1957). De asemenea, îşi pleca urechea la intrigi, era impulsiv şi uneori acţiona în consecinţă. Astfel s-a produs „divorţul“ – cum îl numeşte dr. Sofia Ionescu – de dr. Ionel Ionescu, soţul Sofiei Ogrezeanu-Ionescu, unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori, întâi al profesorului Bagdasar şi apoi al dr. C. Arseni, cu care însă nu se mai înţelegea, urmare a diferitelor turnătorii şi bârfe „colegiale“. Dr. I. Ionescu se va muta la Spitalul de Urgenţă, unde va înfiinţa un nucleu de Neurochirurgie. Dr. Sofia Ionescu, după 25 de ani lucraţi în domeniul patologiei cerebrale, va opera alţi 22, în domeniul patologiei spinale, atât în urgenţe, cât şi în cazurile cronice, efectuând peste 22.000 de intervenţii chirurgicale4.
   C. Arseni a fost preşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale (1981–1990), membru titular al Academiei Române (1991), membru al Academiei de Medicină din New York, al Societăţii Regale de Medicină din Londra, al societăţilor de Neurologie Franceze, de Neurochirurgie londoneze, madrilene, moscovite, pariziene etc. A fost membru fondator al Societăţii Române de Psiho-Neuro-Endocrinologie. I se recunosc priorităţi ştiinţifice şi contribuţii originale: o clasificare proprie a tumorilor cerebrale, a proceselor traumatice craniocerebrale, a discopatiilor vertebrale; a abordat (primul) studiul tumorilor nucleilor bazali; a descris sindromul neurologic „logoreea şi hiperkinezia“ etc. A fost cooptat în redacţia multor reviste de specialitate din lume, din cele cu o anumită „greutate“ ştiinţifică. A făcut parte din Frontul Democraţiei şi Unităţii Socialiste şi din biroul executiv al comitetului de conducere al Consiliul Naţional pentru Ştiinţă şi Tehnologie (preşedinte – Elena Ceauşescu). Cu toate acestea, se afirmă că – de la un moment dat – nu a mai fost în graţiile cuplului dictatorial, în pofida rolului de personaj hâtru (şi sigur interesat) pe care îl juca în public, mai ales în raporturile sale cu „savanta de renume mondial“. Cum şi cine altcineva ar fi putut obţine pentru noua clinică, în 1975, dotarea cu un computer-tomograf, primul intrat în ţară, dacă nu s-ar fi bucurat de un extraordinar prestigiu şi de uşi deschise la „conducerea superioară de partid şi de stat“, dacă acela nu s-ar fi numit Constantin Arseni, însuşi marele profesor Arseni, născut la Dolhasca, în 1912?
   Care sunt afirmaţiile dlor prof. dr. H. Aldea şi dr. R. Tudor (cărora le adaug informaţii şi din alte surse), susţinând că prioritatea înfiinţării primului serviciu de Neurochirurgie aparţine medicinii ieşene: o cauză a disensiunilor dintre Bucureşti şi Iaşi?
   1. Profesorul Leon Ballif (1893–1967, neuropsihiatru, iniţiatorul reţelei de asistenţă medico-socială a bolnavilor psihici din Moldova şi creatorul Centrului OMS de combatere a neurosifilisului5) şi dr. Al. Moruzi organizează în 1933 primul serviciu de Neurochirurgie de sine stătător, într-un pavilion separat, dotat cu zece paturi, în cadrul Spitalului Socola. Cei doi autori arată că, în acel moment, acest serviciu era al treilea din Europa (după clinica profesorului şHerbertţ Olivercrona, Institutul Karolinska – Stockholm) şi cel existent la Spitalul Militar din Petersburg. Dna prof. dr. Dana Baran afirmă că Neurochirurgia a devenit specialitate de sine stătătoare la Iaşi ca urmare a demersurilor dr. Al. Moruzi (1900–1957), cu sprijinul profesorilor Parhon şi Ballif, serviciul funcţionând iniţial (1933) la „Socola“, ulterior la spitalul „Caritatea“. Autoarea menţionează, de asemenea, că prima intervenţie neurochirurgicală din Principatele Române a fost efectuată de dr. Russ senior, fiind o trepanaţie a unui hematom subdural6. Dr. Ludovic Russ (1816–1888), doctor în Medicină la Universitatea din Halle, devenit profesor al Facultăţii de Medicină din Iaşi, a creat o veritabilă Şcoală de chirurgie la Spitalul „Sf. Spiridon“, preocuparea sa fiind îndeosebi chirurgia abdominală dar şi chirurgia infantilă5.
   2. La numai 18 luni de la înfiinţare, Moruzi, Ballif şi M. Ferdman publică lucrarea „Treisprezece cazuri de compresiune tumorală a măduvii spinării“, descriind cazul unui pacient cu hernie de disc lombară pe care l-au operat cu succes.
   3. În intervalul 1934–1941, se efectuează 329 de intervenţii neurochirurgicale între care laminectomii, intervenţii pentru tumori cerebrale, rezolvarea unor plăgi craniocerebrale, neurorafii etc.
   4. Sunt citate titlurile unor lucrări publicate în anii 1928 şi 1937 (cu indicarea revistelor unde aceste observaţii au apărut). În cartea sa „Medicina românească – Medicină europeană“, prof. dr. Dan Setlacec notează că primii specialişti în Neurochirurgie, confirmaţi prin examen de primariat, în 1935, au fost D. Bagdasar şi Al. Moruzi. În 1935, Bagdasar înfiinţează la Spitalul Central de Boli Nervoase un serviciu de 10 paturi, cu o sală de operaţie improvizată, repartizându-i-se prin concurs un medic secundar: C. Arseni. Cu enorme dificultăţi, D. Bagdasar şi colab. acumulează totuşi un material clinic bogat, ceea ce le permite ca după război să publice o lucrare privind tumorile cerebrale şi să redacteze un tratat de Neurochirurgie (va apărea după decesul profesorului, prin grija lui C. Arseni). La Iaşi, Al. Moruzi – încă înainte de 1934, când se constituie un serviciu de Neurochirurgie la Socola – rezolva deja la „Caritatea“ nu numai cazuri de Chirurgie generală, dar şi de Neurochirurgie. În 1934, se creează condiţii propice pentru ca acest talentat chirurg să intervină în tumori cerebrale, în domeniul patologiei medulare7. „După instalarea regimului comunist, cu o seară înainte de a fi arestat, la 19 mai 1947, părăseşte ţara în mod clandestin cu un avion al Crucii Roşii suedeze. A urmat o perioadă grea de emigrant în Elveţia, Venezuela şi în SUA, oraşul Kansas, unde cu greu i s-a recunoscut titlul de profesor şi nu a mai avut posibilitatea de a face Neurochirurgie. În memoria tuturor colaboratorilor a rămas un aristocrat cu o impecabilă conduită democratică şi un mare patriot. S-a pierdut printr-o embolie pulmonară la 3 mai 1957“, notează dnii prof. dr. H. Aldea şi dr. R. Tudor.
   Evoluţia disciplinei la Iaşi va fi asigurată de profesorul Nicolae Oblu, director al Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, înfiinţat în 1972. Apoi, de profesorul Mihai Rusu. Din 1994, activitatea e împărţită pe două secţii, conduse de prof. dr. Nicolae Ianovici şi, respectiv, dr. Hortensiu Aldea, medic primar, ulterior profesor.
   Un alt conflict din seria celor care l-au avut ca prim protagonist pe profesorul C. Arseni este cel din 1970, avându-l ca al doilea erou pe conf. dr. V. I. Miclăuş, de la Institutul de Medicină din Timişoara. Acesta din urmă şi-a propus să redacteze un tratat de neurochirurgie, „care să fie util tinerilor neurochirurgi şi altor specialităţi tangente bazat pe principiul «multum in parvum»“. Munceşte mai mulţi ani la această carte, dar prof. dr. C. Arseni a refuzat să-şi dea avizul de publicare! „A urmat o dispută dură între cele două personalităţi ale momentului, care a dus la tergiversarea publicării acesteia la Editura Medicală.“ Cartea va apărea totuşi – din păcate, după decesul autorului – şi se bucură de aprecieri (ex.: în 1981, prof. dr. Lars Granholm o introduce în biblioteca Institutului de Neurochirurgie de la „Karolinska“). „Acum recunoaştem în această lucrare ghidurile de Neurochirurgie de astăzi“ – scrie dl conf. dr. Constantin Costea în microbiografia pe care i-o consacră profesorului Vasile I. Miclăuş, în primele pagini ale celui de-al doilea volum al „Tratatului de Neurochirurgie“, de curând ieşit de sub tipar. Cititorul este încredinţat – fireşte, din ceea ce află parcurgând aceste pagini de iatroistorie – că pacea s-a instaurat între strălucitele personalităţi ale nobilei discipline chirurgicale şi că ramura de măslin a fost purtată, în aceste circumstanţe, nu de un porumbel, ci de profesorul şi diplomatul dr. A. V. Ciurea.

Notă autor:

1Prezentarea în detaliu a celui de-al doilea volum al Tratatului de Neurochirurgie (2011) – într-un număr proxim al săptămânalului „Viaţa medicală“;
2v. „Viaţa medicală“ nr. 47 (1141), 25 noiembrie 2011, O legendă a Neurochirurgiei româneşti (Dr. Sofia Ionescu);
3Date reproduse din capitolul Istoricul Neurochirurgiei din Bucureşti, semnat de prof. dr. H. Aldea, dr. R. Tudor;
4v. Sofia Ionescu – o biografie de excepţie, de dr. Irina Ogrezeanu, prof. dr. A.V. Ciurea, în Tratat de Neurochirurgie, vol. 1 (Ed. Medicală, 2010);
5Constantin Romanescu, Pagini şi imagini din trecutul medical ieşean (Ed. Junimea, 2009);
6Dana Baran, Facultatea de Medicină a Universităţii din Iaşi (1879–1948) (Ed. „Gr. T. Popa“, UMF Iaşi, 2010);
7Dan Setlacec, Medicina românească – Medicină europeană, 1918–1940 (Ed. Humanitas, 1998).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe