Newsflash

Opt secole

de Dr. Martin S. MARTIN - iun. 18 2015
Opt secole
    În lungul drum pe care l-au parcurs societăţile umane pentru a ajunge statele democratice de astăzi, sunt câteva pietre de hotar esenţiale. Prima este aşezată în anul 594 î.e.n., când Solon (631–558 î.e.n.) a acordat drepturi politice cetăţenilor liberi din cetatea-stat Atena, deschizând astfel drumul către democraţia ateniană, care a înflorit în secolele următoare.
    Apoi, pentru mai bine de optsprezece secole, lumea europeană şi cea din Orientul Apropiat nu au mai generat nici o altă încercare de a schimba puterea deplină a conducătorilor politici. Până la 15 iunie 1215, când regele Ioan al Angliei a semnat documentul emis de Parlamentul englez, prin care era abrogat absolutismul monarhic. În cuvintele lordului Denning, jurist de referinţă al timpurilor moderne, „Magna Carta este cel mai important document constituţional din toate timpurile, baza libertăţii individuale în faţa puterii arbitrare a unui despot“. Aceasta a fost a doua piatră de hotar în mersul omenirii spre democraţie şiMagna Carta expusă la Capitoliu (Washington, DC) libertate.
    Documentul, care mai este numit şi Magna Carta Libertatum (Marele act al libertăţilor) a enunţat principiile că nimeni, nici chiar regele, nu este deasupra legilor, că libertatea individuală este sacră (habeas corpus) şi că orice om pus sub acuzare are dreptul la un proces legal corect. Şi, pentru imparţialitate, tribunalele trebuie să fie scoase din incinta curţilor regale.
    Cele mai multe drepturi esenţiale ale societăţilor libere de azi (libertatea de expresie, libertatea presei, garantarea proprietăţii, drepturile civile şi multe altele) derivă din Magna Carta, dar, mai mult decât orice, actul istoric a stabilit egalitatea în faţa legii şi existenţa neameninţată a parlamentului.
    Constituţia americană este în mare parte inspirată de Magna Carta. Înainte de Revoluţia americană, documentul a fost cunoscut şi venerat în Lumea Nouă. Astfel, în 1637, colonia Maryland a cerut permisiunea să încorporeze Magna Carta în constituţia ei. Prima publicare a documentului pe pământul american este datorată lui William Penn, quakerul care a fondat statul Pennsylvania şi oraşul Philadelphia. El a tipărit Magna Carta în 1687 şi a făcut cunoscut americanilor că prin acest act se deosebeşte Anglia de restul ţărilor şi mai ales prin protecţia legii în faţa celor care ar fi înclinaţi să ia vieţile sau proprietăţile altora.
    Există încă mai multe copii ale veneratului document politic englez şi multe din ele au fost păstrate pentru secole în mânăstiri şi catedrale. Cea care există în catedrala Lincoln din Anglia va călători în Statele Unite pentru festivităţile de celebrare ale documentului, la 15 iunie, şi va fi expusă la Biblioteca Congresului american.
    Părinţii fondatori s-au inspirat din Magna Carta în elaborarea Constituţiei americane. Cel de al cincilea amendament (nimeni nu poate fi privat de viaţă, libertate sau proprietate fără o sentinţă judecătorească) este formulat aproape identic cu textul documentului englez original. Actul, care stă la baza democraţiei contemporane, se bucură de un mare respect în Statele Unite ale Americii, aşa cum a arătat preşedintele Franklin Delano Roosevelt: „Aspiraţia către libertate nu este ceva ce aparţine lumii recente, o găsiţi clar exprimată în Magna Carta Libertatum“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe