Newsflash

Opţiunea dificilă a unei actriţe

de Dr. Amalia DASCĂLU - mai 22 2013
Opţiunea dificilă a unei actriţe
   Poate una dintre cele mai dure decizii pentru o femeie care conştientizează că doar aşa îşi asigură sănătatea, este aceea de a opta pentru extirparea propriilor sâni. Oricât de sinistră ar părea exprimarea, mii de femei din întreaga lume aleg această intervenţie, însă cele mai multe dintre ele o fac doar după ce află că suferă de cancer mamar. Mult mai puţine sunt cele care recurg la dubla mastectomie, în scop preventiv. Frica de operaţie, de spital, poate ruşinea de a rămâne fără sâni, până la urmă un simbol al feminităţii şi al maternităţii, preocuparea pentru părerile celor din jur sau chiar teama de a-şi pierde, din această cauză, partenerul de viaţă le determină pe multe din reprezentantele sexului frumos să amâne luarea unei astfel de decizii, chiar şi atunci când s-ar impune. Indiferent cine eşti şi care-ţi sunt opiniile despre acest subiect, o femeie nu ar trebui să fie judecată pentru alegerea pe care o face atunci când vine vorba de mastectomie. Rămâne o decizie profund personală.
   Într-un articol din The New York Times, publicat în această săptămână, celebra actriţă Angelina Jolie îşi explică alegerea. La începutul acestui an ea a decis să se supună unui test pentru a afla dacă moşteneşte gena cancerului de sân, în condiţiile în care mama sa a luptat cu cancerul timp de zece ani, înainte să fie nevoită să se declare învinsă. Când rezultatele testului au arătat că poartă gena BRCA1, cea care creşte semnificativ riscul apariţiei cancerului de sân şi al celui ovarian, Jolie s-a văzut pusă în postura de a face o alegere. Dacă îşi păstra sânii naturali, risca să treacă prin toate experienţele trăite deja de mama ei. O dublă mastectomie însă i-ar fi dat şansa să evite această suferinţă. A ales a doua variantă. „În momentul în care am ştiut că asta e realitatea cu care trebuie să mă confrunt, am decis să aleg prevenţia şi să reduc cât pot de mult riscul de a dezvolta boala. Am luat decizia de a mă supune unei duble mastectomii“, povesteşte Jolie în textul care a făcut deja înconjurul lumii. Doctorii care au îngrijit-o au evaluat riscul de cancer mamar la 87%, iar pe cel ovarian la 50%. Intervenţia completă, care a inclus şi refacerea sânilor cu implanturi, s-a desfăşurat pe o perioadă de trei luni. Jolie explică în articol toate etapele prin care a trecut în aceste luni şi tot ce a trebuit să facă pentru a-şi reduce riscul de a dezvolta această boală, care omoară sute de mii de femei în fiecare an.
   Nici decizia de a-şi face publică povestea nu a fost una uşor de luat, într-o lume în care o femeie care rămâne fără sâni, încă este văzută de mulţi ca o persoană mutilată. Jolie speră însă ca povestea ei să le ajute pe femeile care au acest risc major de a face cancer să aleagă ceea ce e mai bine pentru ele. „Scriu acum despre asta pentru că sper ca alte femei să poată beneficia de experienţa mea. Cancerul este în continuare un cuvânt care induce frică în inimile oamenilor, provocând un sentiment de inutilitate, de lipsă de putere. Însă acum este posibil ca printr-un test de sânge să afli dacă riscul de a face cancer de sân sau de ovare este mare şi, în acest fel, poţi să iei decizii care să-ţi salveze viaţa“, mai spune actriţa.
   În acelaşi timp, Jolie vorbeşte şi despre rolul extrem de important pe care îl are familia în acest proces. „Sunt norocoasă să am un partener, Brad Pitt, care mă iubeşte şi mă susţine atât de mult. Cei care au o soţie sau o iubită care trece printr-o asemenea experienţă trebuie să ştie că sunt un element foarte important în această tranziţie. Brad a fost cu mine pe tot parcursul intervenţiei şi am reuşit să găsim şi momente în care să zâmbim. Am ştiut amândoi că operaţia este cel mai bun lucru pe care puteam să-l fac pentru familia noastră şi că acest lucru ne va lega şi mai mult. Şi aşa a şi fost“, a adăugat actriţa.
   Dubla mastectomie este, în momentul de faţă, cea mai radicală metodă de prevenire a cancerului mamar şi este recomandată femeilor care au predispoziţie genetică pentru această afecţiune. Două gene au fost identificate în acest sens, BRCA1, pe care o are şi Angelina Jolie, şi BRCA2. Pentru femeile cu BRCA1, riscul de a dezvolta cancer mamar este de 70% la vârsta de 70 de ani, pentru cele cu a doua genă, riscul fiind de 50%. În general, conform statisticilor, doar o femeie din zece, care nu prezintă factori de risc, poate dezvolta boala înainte de vârsta de 70 de ani. Cele două mutaţii genetice cresc şi riscul de a dezvolta cancer ovarian, astfel încât multe femei aleg să-şi îndepărteze ovarele pentru a evita această situaţie. În România mii de femei sunt diagnosticate în fiecare an cu forme ale acestor afecţiuni, iar în ceea ce priveşte mortalitatea, ţara noastră se află în top. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că la peste 90% din femeile nou diagnosticate stadiul bolii era avansat, posibilităţile de tratament fiind deseori reduse până la îngrijiri paliative. Testul care arată riscul de cancer mamar sau ovarian se poate face şi la noi în ţară. Un astfel de test ar costa între 3.000 şi 4.000 de lei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe